76

Odp: Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]

Choć oczywiście ciekawe jest dlaczego u Zuzi tak się zachował.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77

Cezary napisał/a:

Choć oczywiście ciekawe jest dlaczego u Zuzi tak się zachował.

Może Cezary Zuzia powinna wykonać dwa polecenia odpytania modemu, tak dla testów zmieniając odpowiednio SM - karta SIM, czy ME - pamięć modemu, tak z czystej ciekawości.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

78 (edytowany przez Zuzia 2020-07-15 15:12:26)

W ogóle karta SD nie jest potrzebna w (moim) modemie, włożyłam i zapomniałam o niej, co ciekawe blokuje mi port USB0, taka uroda Huawei K3765 albo błąd w sofcie. Mogę odpytać modem tylko nie wiem jakie tam są komendy AT. W ogóle u mnie jest jeszcze Asterisk (voice i SMS) więc konfiguracja dość karkołomna. Ale udało się to wszystko pogodzić i działa prawidłowo.

@IceG, dobra robota, jeszcze tylko sugeruję przetłumaczyć zdanie "Please fill out this field" żeby było wszystko po polsku.

79

Ogólnie te modemy są kapryśne bardzo neutral, poszukam tego zwrotu do poprawki smile

Postaw kawę

80

https://eko.one.pl/?p=openwrt-sms_tool#sms   status

81 (edytowany przez Zuzia 2020-07-15 16:11:32)

Z kartą SD i bez jest tak samo:

sms_tool -d /dev/ttyUSB0 status
Storage type: SM, used: 2, total: 25

Podaję konfigurację dla Huawei K3765, może komuś się przyda: /etc/config/sms_tool

config sms_tool 'general'
    option sendport '/dev/ttyUSB2'
    option ussdport '/dev/ttyUSB2'
    option pnumber '48'
    option prefix '1'
    option information '1'
    option ussd '1'
    option pdu '1'
    option readport '/dev/ttyUSB0'

USB1 jest do voice i co najważniejsze, nie gryzie się z Asteriskiem.

82

No to co było z tą kartą SD?

83

Wyglądało jakby zablokowało się USB0, które jest do odczytu SMS więc odczytać nie dało się, ale wysłać SMS przez USB2 już owszem, nietypowe, ale to taki modem. Pewnie błąd jakiś, co dokładnie nie wiem, w logach nic nie widać.

84

Zuzia napisał/a:

@IceG, dobra robota, jeszcze tylko sugeruję przetłumaczyć zdanie "Please fill out this field" żeby było wszystko po polsku.

Gdzie Zuziu miałaś ten komunikat? smile

Postaw kawę

85

Wysyłanie Wiadomości -> Treść wiadomości - w tym okienku jak najedzie się na niego kursorem pojawia się taki komunikat Luci, ale w sumie nie ma to wielkiego znaczenia.

86

Akurat Zuziu komunikat nie jest w samej aplikacji, u mnie np. ten apel jest w PL.

Postaw kawę

87 (edytowany przez Zuzia 2020-07-17 09:48:13)

Znowu coś u mnie było namieszane, usunęłam Luci, skompilowałam ponownie i ten komunikat jest po polsku. Podsumowując, wszystko działa idealnie smile

88

Zuzia napisał/a:

Znowu coś u mnie było namieszane, usunęłam Luci, kompilowałam ponownie i ten komunikat jest po polsku. Podsumowując, wszystko działa idealnie smile

Działało od samego początku, ale że Zuziu masz/miałaś wymagający modem wink więc musiałem trochę więcej posiedzieć przy apce. Szczerze myślałem że będzie gorzej jak na takiego laika, jak ja. Teraz jak coś o LuCI wiem mogę popoprawiać, uleszyć to co kiedyś dodałem sobie do obrazów "aby było".

Teraz tylko czekamy aż Zuzia coś "napisze" dla Lucyny wink.

Postaw kawę

89

pacuro napisał/a:

@IceG proszę podeślij privem linkę do wersji 1.2. W weekend będę na lokalizacji gdzie pracuje mój 2543 z dwoma modemami w agregacji to potestuję. Da się zrobić combo box do wyboru portu tak jak to było w gargulcu? Przy dwóch modemach muszę ręcznie zmieniać przez scp w pliku konfiguracyjnym. Ale to już takie życzenie dodatkowe smile W modem info gui też zmieniam w pliku żeby podejrzeć informacje o sile i jakości sygnału.

@pacuro testowałeś, testujesz i jak wyniki?

Postaw kawę

90

@IceG kurczę walczę z wolnym miejscem. 2543 ma tylko 8 MB flash, a mam już na nim mwan3 i luci-app-modem-info. Po instalacji Luci-app-sms-tool nie wyświetla mi się ono w gui. Sypie mi jakimiś zależnościami. Muszę się pochylić nad tym.

Intel DQ77KB + Celeron G1620 + WLE900VX (Luci Obsy 19.07) + UPC300
R6220 (Luci Obsy 19.07) + E3272S-153 ndis

91

pacuro napisał/a:

@IceG kurczę walczę z wolnym miejscem. 2543 ma tylko 8 MB flash, a mam już na nim mwan3 i luci-app-modem-info. Po instalacji Luci-app-sms-tool nie wyświetla mi się ono w gui. Sypie mi jakimiś zależnościami. Muszę się pochylić nad tym.

@pacuro a którą wersję instalowałeś 1.2 czy 1.3? Bo wiem że przez to zamieszanie z podwójnym menu u Zuzi wersja 1.2 może się właśnie nie wyświetlać, wersja 1.3 powinna już być ok.

Postaw kawę

92

@IceG teraz nie pamiętam, dam Ci znać w południe. Ruter stoi u rodziców i wybieram się tam zaraz.

93

@IceG
Wywaliłem obie wtyczki i zainstalowałem na nowo. Pełny sukces!
Luci-app-sms-tool 1.3 pracuje poprawnie - wysyła i odbiera sms, wysyła ussd, dla obu modemów jest ok. Już nie muszę przepinać modemów do pc, żeby posprzątać smsy na kartach sim.
Luci-app-3ginfo 1.3 pracuje poprawnie - wyświetla informacje, dla obu modemów jest ok.

Dzięki!

94

pacuro napisał/a:

@IceG
Wywaliłem obie wtyczki i zainstalowałem na nowo. Pełny sukces!
Luci-app-sms-tool 1.3 pracuje poprawnie - wysyła i odbiera sms, wysyła ussd, dla obu modemów jest ok. Już nie muszę przepinać modemów do pc, żeby posprzątać smsy na kartach sim.
Luci-app-3ginfo 1.3 pracuje poprawnie - wyświetla informacje, dla obu modemów jest ok.

Dzięki!

Oki, cieszę się @pacuro że działa i że się przyda/przydaje smile.

Myślę jeszcze nad dopisaniem 2 rzeczy, ale co z tego wyjdzie nie wiem.

Spróbowałbym dodać jeszcze obsługę diody przy otrzymaniu sms oraz chciałbym dodać możliwość zapisywania własnych numerów (ala lista kontaktów dla sms) i zapis własnych komend USSD.

Postaw kawę

95

Kontakty to można wyciągnąć z karty SIM.

96

Sprawdziłem i wszystko działa jak należy.
Tylko mam takie pytanie, czy to normalne że smsy wyświetlane są w kolejności przypadkowej?

97

secam7 napisał/a:

Tylko mam takie pytanie, czy to normalne że smsy wyświetlane są w kolejności przypadkowej?

Sama aplikacja nic z smsami nie robi, nie sortuje ich. Widzialem że nowe smsy potrafia być wyswietlone w srodku, ale musialbys @secam7 zerknąć czy jest roznica w kolejnosci miedzy aplikacja a tym co sms_tool wyswietla w terminalu.

Postaw kawę

98

smsy ładują się w pierwsze wolne miejsce na karcie. Jeżeli usuniesz smsa to następny może zająć jego miejsce.. sms_tool czyta je po pozycji, a aplikacja może je przesortować np. wg daty pojawienia się smsa.

99

Pomału sobie pracuję nad kolejną wersją, dodałem "książkę telefoniczną" użytkownika oraz kody USSD wszystko zapisywane w plikach config. Pozostaje mi tylko dopisać "powiadomienie" o sms-ie za pomocą diody LED.

Kombinuję też z dodaniem sortowania wiadomości po dacie, ale niestety nic mi na ten moment nie wychodzi.

Cezary mógłbyś/spróbowałbyś zerknąć na to "sortowanie", jesteś bardziej biegły w programowaniu, a ja to tak bardzo, bardzo amatorsko.

Postaw kawę

100

Dane dostajesz w tablicy w jsonie. Przesortuj to sobie w js, np. https://stackoverflow.com/questions/112 … erty-value