26 (edytowany przez Zuzia 2020-07-10 16:43:04)

Odp: Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]

Cezary napisał/a:

To źle pobrane jest. Plik w paczce ipk ma prawa wykonywania, zaś w same pliki które tam sa dołączenie już nie, bo zostały na facie umieszczone i trafiło wszystkie uprawnienia.

Pobrane przez git też nie mają prawidłowych uprawnień. Kompiluję ze źródeł, nie wgrywam ipk.

IceG napisał/a:

Sprawdź Zuzi jeszcze te pliki

Sprawdziłam, bez zmian, nie działa.

27

Zuzia napisał/a:
Cezary napisał/a:

To źle pobrane jest. Plik w paczce ipk ma prawa wykonywania, zaś w same pliki które tam sa dołączenie już nie, bo zostały na facie umieszczone i trafiło wszystkie uprawnienia.

Pobrane przez git też nie mają prawidłowych uprawnień. Kompiluję ze źródeł, nie wgrywam ipk.

Zaręczam cię że przez git clone https://github.com/obsy/packages.git mają. Właśnie sprawdziłem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28 (edytowany przez Zuzia 2020-07-10 17:05:21)

Cezary napisał/a:

Zaręczam cię że przez git clone https://github.com/obsy/packages.git mają. Właśnie sprawdziłem.

Nie wątpię, ale miałam na myśli pliki stąd: https://github.com/IceG2020/luci-app-3ginfo

@IceG, popraw uprawnienia u siebie.

29

Zuzia napisał/a:

@IceG, popraw uprawnienia u siebie.

aj już wywaliłem Zuziu tamte pliki, instalki są więc wystarczy.

Zrobiłem test na CellC i..

- Mogę odczytać sms
- Mogę wysłać sms
- Kody USSD już nie działają "error: no network service"

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

30

Zuzia napisał/a:

Ale... jest coś jeszcze smile Cześć wiadomości nie wyświetla się prawidłowo:

MSG: 11
error decoding pdu 1:*

To są SMSy typu SMS STATUS REPORT a takiego typu nie obrabiam jeszcze w sms_toolu. Może kiedyś dorobię.

31

IceG napisał/a:

[aj już wywaliłem Zuziu tamte pliki, instalki są więc wystarczy.

W pozostałych apkach też nie zgadzają się uprawnienia plików. Jak ktoś kompiluje ze źródeł, żeby dodać do obrazu wtedy jest problem.

Cezary[/quote napisał/a:

To są SMSy typu SMS STATUS REPORT a takiego typu nie obrabiam jeszcze w sms_toolu. Może kiedyś dorobię.

Przeczytaj PW.

32

Nic nie przyszło i nie mam cię w spamie. Wyślij jeszcze raz lub na gmaila.

33

Przepraszam ale pisze tego posta z telefonu bez polskich znakow.

Pomijajac to cale zamieszanie z uprawnieniami plikow, z mojej winy nie ukrywam.. wyszlo migrowanie z plikami przy edycji miedzy windowsem a linuksem, to.. ciezko mi odpowiedziec dlaczego akurat to czy tamto nie dziala danej osobie, przy calej ilosci konfiguracji sprzetowo-programowych byloby to chyba nierealne.

Z programistycznego punktu widzenia w samej aplikacji mozna by zmienic odczyt sms / ich ilosci na XHRy ale sama funkcja generujaca ich podglad przy ladowaniu okna by pozostala taka sama, wiec nie wiem czy by to cos poprawilo u kogos.

Apka dziala jezeli modem ma wiecej niz jeden dostepny port, jeden obsluguje polaczenie, ten drugi potrzebny jest do komunikacji np z sms_tool.

Jezeli Komus cos nie dziala to prosze Sobie porownac dzialanie, wynik w aplikacji z wynikiem w konsoli, jezeli sa odmienne bedziemy sie zastanawiac gdzie jest problem.

Nie wiem moze Cezary jeszcze cos doda od Siebie w tej kwestii.. ale w samym dzialaniu aplikacji nic magicznego nie ma, wprowadza tylko graficznie argumenty ktore uzytkownik musialby podać w konsoli i zwraca lub nie wynik w odpowiednim komunikacie, formacie.

Postaw kawę

34

Najnowsza wersja skompilowana ze źródeł wygląda ok. Kody USSD dalej dobrze działają. Nawet sms wysłałem .. Po za tym można by zaznaczyć, że należy podać pełny numer telefonu z kodem kraju ale bez plusa..

35

steel_rat napisał/a:

Najnowsza wersja skompilowana ze źródeł wygląda ok. Kody USSD dalej dobrze działają. Nawet sms wysłałem .. Po za tym można by zaznaczyć, że należy podać pełny numer telefonu z kodem kraju ale bez plusa..

Tak @steel_rat podaje się numer w sms_tool, sam Cezary to wyjaśnił w temacie Swojego projektu.

Cezary napisał/a:

Numer telefonu należy poprzedzić prefiksem kraju (dla Polski jest to 48, bez znaku "+"). Jeżeli numer jest 5, 4 lub 3 znakowy to jest on traktowany jako "krótki" i nie należy go poprzedzać prefiksem kraju..

Mógłbym dopisać sprawdzanie długości numeru i dodawanie prefiksu, ale to może przy kolejnej wersji jakby ktoś koniecznie tego potrzebował.

P.S.

steel_rat napisał/a:

Nawet sms wysłałem ..

ale jakie zdziwienie @steel_rat w Twojej wypowiedzi, kto by pomyślał, że w aplikacji do sms będzie coś takiego wink.

Postaw kawę

36 (edytowany przez steel_rat 2020-07-11 17:40:20)

Bardziej mi chodziło, że chciało mi się wysłać sms'a. smile.
Co do dodawania prefiksa i długości numeru to może by się okazać problem dla innych, którzy mieszkają lub gdzy się chce wysyłać smsa do innego kraju gdzie numer telefonu ma inną długość. Po za tym taka informacja o wymogu prefiksa jest przydatna dla kogoś co się nie do końca interesuje jak to działa i gdzie są opisy.

37

To może ja się wypowiem.
SMS można wysłać na numer lokalny i międzynarodowy. I jest to znacznik który jest umieszczony w samym smsie. smstools3 robi tak że jak numer poprzedzasz znakiem "s" to traktowany jest jako "krótki", lokalny, innych przypadkach jest to miedzynarodowy i siłą rzeczy wymagany jest prefiks kraju. Ja zrobiłem że krótszy numer to lokalny a inne międzynarodowe, bo inaczej nie da się zgadnąć czy numer jest krótki z prefiksem kraju czy zwykły lokalny ale bez prefiksu.

Robiąc gui trzeba się na coś zdecydować - ponieważ numery nie są stałej długości w różnych krajach więc jakoś trzeba widzieć co jest międzynarodowe a co lokalne. Ew dodawać sztucznie prefix lub dawać pole do wyboru kraju. To samo  jest z wysłaniem smsa do kilku odbiorców - wysyła się do po jednym do każdego, ale w gui można zrobić tak że poda się kilku a gui samo wyśle po smsie do każdego.

Więc - nie da się zrobić tego uniwersalne, bo jakieś założenia trzeba przyjąć.

38 (edytowany przez IceG 2020-07-12 09:10:43)

Ja juz Sobie pomalu przygotowuje wersje 1.3.

Chce przepisac okno odczytu/usuwania sms. W kolejnej wersji bedzie sie usuwalo sms z przycisku przy wiadomosci, mysle ze to ulatwi usuwanie przy wiekszej ilosci smsow.

I znow Moj apel.. jak ktos pobral zrodla / pakiet do instalacji to prosze chociaz o maly komentarz czy dziala, na czym.. moze ktos ma jeszcze jakis pomysl co dodac, jak polepszyc apke.. chce po prostu wiedziec ze ktos jej uzywa, taka mala motywacja dla autora..

Postaw kawę

39 (edytowany przez Zuzia 2020-07-12 16:55:22)

Kompiluję od podstaw cały obraz, dodałam źródła apek od Ciebie. Menu modem znów jest podwójnie smile Działa odbieranie SMS, wysyłanie i kody USSD nie działają. W logach tylko komunikat:  "daemon.err uhttpd: No response from modem". SMS STATUS REPORT wyłączyłam likwidując usługę notka SMS z Play, bo ona robiła zamieszanie z błędami PDU. Testuję na modemie Huawei K3765. Kody w ogóle nie działają przez ussd159, bez względu na nr portu:

ussd159 -v -p /dev/ttyUSB0 -t 30 -u *101#
ussd159: opening port /dev/ttyUSB0
ussd159: port opened
ussd159: at_command: sending "ate0"
ussd159: at_wok...
ussd159: at_wok: got ""
ussd159: at_wok: got "OK"
ussd159: at_wok: done
ussd159: at_command: sending "at+cmgf=0"
ussd159: at_command: sending "at+cscs="IRA""
ussd159: at_command: sending "at+cusd=1,"aa182c3602",15"
ussd159: at_wcusd...
ussd159: at_wcusd: got ""
ussd159: at_wcusd: got "OK"
ussd159: /dev/ttyUSB0: Operation timed out
sms_tool -d /dev/ttyUSB0 -R -r ussd *101#
No response from modem.
sms_tool -d /dev/ttyUSB1 -R -r ussd *101#
No response from modem.

Czyli u mnie SMSy odbiera/wysyła przez USB0, a kody USSD idą przez USB2:

sms_tool -d /dev/ttyUSB0 status
Storage type: SM, used: 2, total: 25

sms_tool -d /dev/ttyUSB0 send xxxxxxxxx "Witaj swiecie"
sms sent sucessfully: 23

sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R -r ussd *101#
Pozostalo Ci 25,50zl.Dodatkowo w ramach srodkow promocyjnych masz 0,00zl. Mozesz korzystac ze srodkow bezterminowo.

Wygląda na to, że są potrzebne opcje wyboru nr portu dla poszczególnych czynności.

40 (edytowany przez IceG 2020-07-12 17:03:48)

Zuzia napisał/a:

Menu modem znów jest podwójnie smile

Ja już przestaję ogarniać to LuCI big_smile, serio smile

I już wiadomo, dlaczego Zuziu u Ciebie nie działa, moja apka zakłada że port do komunikacji jest jeden i ten sam, jak widać wcale tak nie jest, muszę dodać nową sekcję ustawień do aplikacji odczyt sms swój port/wysyłanie swój port, kody USSD swój port.. czyli jest co robić pisząc wersję 1.3.

Postaw kawę

41 (edytowany przez Zuzia 2020-07-12 17:10:51)

To nie wszystko. Gdy ustawię USB2 w Twojej apce, USSD i SMS-y i tak nie działają, dla kodów zwraca błąd "unparsable CUSD response: +CUSD: 2".

W konsoli jest OK:

sms_tool -D -R -r -d /dev/ttyUSB2 ussd "*107#" 
debug: AT+CUSD=1,"*107#",15
debug: +CUSD: 0,"Stan promocyjnych SMS-ow do innych sieci to 0. Mozesz korzystac ze srodkow bezterminowo.",15
Stan promocyjnych SMS-ow do innych sieci to 0. Mozesz korzystac ze srodkow bezterminowo.

sms_tool -r -R -d /dev/ttyUSB2 ussd "*108#"
Stan konta transmisji danych to 2048.82MB. Mozesz korzystac z pakietu bezterminowo

42 (edytowany przez IceG 2020-07-12 17:16:26)

Zuzia napisał/a:

To nie wszystko. Gdy ustawię USB2 w Twojej apce, USSD i SMS-y i tak nie działają, dla kodów zwraca błąd "unparsable CUSD response: +CUSD: 2".

W konsoli jest OK:

sms_tool -D -R -r -d /dev/ttyUSB2 ussd "*107#" 
debug: AT+CUSD=1,"*107#",15
debug: +CUSD: 0,"Stan promocyjnych SMS-ow do innych sieci to 0. Mozesz korzystac ze srodkow bezterminowo.",15
Stan promocyjnych SMS-ow do innych sieci to 0. Mozesz korzystac ze srodkow bezterminowo.

sms_tool -r -R -d /dev/ttyUSB2 ussd "*108#"
Stan konta transmisji danych to 2048.82MB. Mozesz korzystac z pakietu bezterminowo

I tu też jest inaczej niż w mojej apce.. nie mam aż tak rozbudowanych komend. Zobaczę po uzupełnieniu jak się będzie zachowywać apka.

Postaw kawę

43

Co do wysyłania SMS sprawdziłam jeszcze raz i ruszyło tylko trzeba dodać 48 na początku numeru, mój błąd.

44 (edytowany przez IceG 2020-07-12 17:24:29)

Zuzia napisał/a:

Co do wysyłania SMS sprawdziłam jeszcze raz i ruszyło tylko trzeba dodać 48 na początku numeru, mój błąd.

Nie strasz Zuziu smile

Ale i tak do dopisania jest sporo, jeżeli apka ma być uniwersalna.. oddzielne porty dla każdego polecenia plus rozdzielenie dla jawnego i nie jawnego wysyłania parametrów w kodach USSD.

Ktoś chętny do dopisania kodu? big_smile

Postaw kawę

45 (edytowany przez IceG 2020-07-12 17:39:52)

Zrób Zuziu proszę zrzut ekranu z tym podwójnym menu i wklej do tego tematu. Zobaczę jak to wygląda smile, bo może nie w tym miejscu poprawiam..

Zuzia napisał/a:

Czyli u Ciebie Zuziu działa wszystko odczyt i wysyłanie, ilość odebranych sms/wszystkich, to wyświetla poprawnie, a kody USSD (po kodowaniu jawnym tekstem).

Postaw kawę

46 (edytowany przez Zuzia 2020-07-12 17:42:48)

Nie korzystam z sms_tool do wysyłania SMS tylko z Asteriska, gdzie nie muszę się przejmować prefiksami. Sprawdziłam:

sms_tool -d  /dev/ttyUSB0 send xxxxxxxxx "Witaj swiecie"
No response from modem.

sms_tool -d  /dev/ttyUSB0 send 48xxxxxxxxx "Witaj swiecie"
sms sent sucessfully: 40

sms_tool -d  /dev/ttyUSB0 send +48xxxxxxxxx "Witaj swiecie"
No response from modem.

Przechodzi tylko z 48xxxxxxxxx więc trzeba dodawać 48 o czym nie wiedziałam smile

Menu:
PunBB bbcode test

47 (edytowany przez IceG 2020-07-12 17:57:32)

Cezary możesz podpowiedzieć gdzie robię babola w tym menu.. bo ja już nie wiem. Dlaczego ten sam kod u mnie jest OK a u Zuzi wychodzi tak jak wyżej.

Postaw kawę

48

Nie powiem ci, nie wiem. Unikam luci jak tylko mogę.

49

Cezary napisał/a:

Nie powiem ci, nie wiem. Unikam luci jak tylko mogę.

Oki, dzięki Cezary za szczerość wink

Postaw kawę

50

Zuzia napisał/a:

Menu:
PunBB bbcode test

A próbowałaś Zuziu czyścić temp.. luci-modulecache.. luci-indexcache.. cache/pamięć przeglądarki?

rm -rf /tmp/luci-indexcache
rm -rf /tmp/luci-modulecache/
Postaw kawę