Temat: Luci-app-sms-tool(-js) [ proste gui dla sms_tool ]
Witam Wszystkich ![]()
Od dawna brakowało mi czegoś do odczytu sms w LuCI, a nie chciałem instalować innych wersji openwrt czy dodatkowych nakładek graficznych.. dlatego stworzyłem tą małą aplikację, wiem że wiele jej jeszcze brakuje do innych rozbudowanych projektów, ale może będzie ciekawą alternatywą.
Tak dla przypomnienia..
sms_tool jest narzędziem obsługującym wiadomości SMS i USSD dla modemów wyposażonych w interfejs szeregowy. Umożliwia:
- wyświetlanie statusu (liczba odebranych SMSów)
- wyświetlanie odebranych SMSów
- wysyłanie SMS
- usuwanie SMS
- bonusowo: obsługę kodów USSD oraz poleceń ATsms_tool obsługuje zarówno kodowanie PDU jak i UCS2, więc nie powinno być problemów ze znakami narodowymi (przynajmniej przy wyświetlaniu odebranych SMSów). Obsługuje także SMSy wieloczęściowe oraz dekoduje poprawnie nadawcę (w postaci numeru lub nazwy alfanumerycznej). Program wymaga modemu z interfejsem szeregowym (nie obsługuje modemów typu Hilink czy RNDIS). Zaletą programu jest jego minimalna wielkość oraz brak zewnętrznych zależności.
WAŻNE
Modem nie może mieć wymuszonego na sztywno tylko LTE. Do poprawnego wysyłania kodów USSD modem musi być ustawiony w tryb AUTO.
Z Moich testów:
Na modemie usb Huawei E3276 / Huawei E3372h-153:
Odczyt sms - OK
Wysyłanie sms - OK
Wysyłanie kodów USSD - OK
Wysyłanie poleceń AT - OK
Na modemie Quectel EM12-G / Quectel EM160R-GL:
Odczyt sms - OK
Wysyłanie sms - OK
Wysyłanie poleceń AT - OK
Na modemie mPCI-E z Cell C RTL30VW LTE-A:
Odczyt sms - OK
Wysyłanie sms - OK
Wysyłanie poleceń AT - Nie testowałem
Podaję konfigurację dla Huawei K3765, może komuś się przyda: /etc/config/sms_tool
config sms_tool 'general' option sendport '/dev/ttyUSB2' option ussdport '/dev/ttyUSB2' option pnumber '48' option prefix '1' option information '1' option ussd '1' option pdu '1' option readport '/dev/ttyUSB0'USB1 jest do voice i co najważniejsze, nie gryzie się z Asteriskiem.
Wszystko zależy od posiadanej konfiguracji sprzętowej i działającego na routerze oprogramowania, nie ma uniwersalnych ustawień dla modemu.
Zależności:
sms_tool od Cezarego
I dla wysyłających smsy..
Numer telefonu należy poprzedzić prefiksem kraju (dla Polski jest to 48, bez znaku "+"). Jeżeli numer jest 5, 4 lub 3 znakowy to jest on traktowany jako "krótki" i nie należy go poprzedzać prefiksem kraju..
Wersja 1.9.4-20220325
Poprawka dot. maksymalnej liczby wiadomości.
Wersja 1.9.3-20211120
Dostosowałem pakiet do motywu BootstrapDark oraz ponownie zmodyfikowałem skrypt od łączenia SMS-ów.
Wersja 1.9.2
Dodałem poprawki z chińskiego forka pakietu oraz dostosowałem wygląd pakietu do pakietu Cezarego (od statystyk).
Wersja 1.9.1-19092021
Zmiana sposobu usuwania wiadomości, przyciski zastąpiły checkboxy.
Wersja 1.9.0-14082021
Poprawka w skrypcie powiadomień o nowej wiadomości.
Wersja 1.9.0
Dodałem nową opcję dla diody przy powiadomieniach. Opcja z założenia powinna rozwiązać sprawę powiadomień na routerach z jedną diodą / z diodą obsługującą więcej zadań.
Wersja 1.8.9
Poprawka dot. opóźnienia w powiadomieniu o nowej wiadomości.
Wersja 1.8.8
Dodałem obsługę nowej funkcji w sms-tool, czyli polecenia AT.
Wersja 1.8.7
Dodałem ułatwienie dot. wyboru portu do komunikacji z modemem.
Wersja 1.8.6
Poprawiłem błąd przy powiadomieniu diodą o nowej wiadomości.
Wersja 1.8.5
Poprawiłem odczyt wiadomosci z karty SIM / pamieci modemu.
Zmieniłem widok ustawien.
Wersja 1.8.4
Dodałem wybór miejsca przechowywania wiadomości, wybór miejsca z którego mają być one odczytywane. Teraz możemy sobie wybrać czy wiadomości mają być odczytane z karty SIM czy z pamięci modemu.
Wersja 1.8.3
Aktualizacja zależności o luci-compat.
Wersja 1.8.2
Poprawka dot. łączenia sms-ów.
Wersja 1.8.1
Poprawka dot. błędu sms count.
Wersja 1.8
Poprawiłem wyświetlanie podzielonych wiadomości, teraz można sobie ustawić czy sms-y mają być łączone czy nie.
Wersja 1.7
Całkowicie przepisana funkcja powiadomień diodą o nowej wiadomości.
Dodałem objaśnienia dla błędów w kodach USSD. Teraz nie zobaczymy np. "error: 258" a "Phone is busy.".
Zmieniłem ikonę przy usuwaniu smsów oraz dodałem kilka zdań wyjaśnienia w "Ustawieniach".
Wersja 1.6b
Dodałem poprawkę dot. kasowania wiadomości.
Dodałem ustawienia czasu dla diody powiadomień.
Usunąłem duble z pliku tłumaczeń.
Wersja 1.6
Dodałem poprawkę dot. kasowania wiadomości.
Poprawiłem zgłoszony błąd dotyczący ticku diody przy funkcji powiadomienia o nowej wiadomości.
Wersja 1.5
Dodałem funkcję powiadomienia diodą o nowej wiadomości.
Poprawiłem zgłoszoną niedogodność dot. wyboru kodu USSD użytkownika.
Wersja 1.4
Odebrane sms-y wyświetlane są według daty ich odebrania (najnowsze na górze).
Dodałem możliwość definicji własnych kodów ussd ("ussd.user") i kontaktów ("phonebook.user"), wszystko zapisywane jest w plikach ("etc/config").
Zdjęcia apki dla wersji 1.9.4-20220325 poniżej:

https://github.com/4IceG/luci-app-sms-t … ses/latest
Wersja dla LuCI JS
https://github.com/4IceG/luci-app-sms-tool-js
Moj apel.. jak ktos pobral zrodla / pakiet do instalacji to prosze chociaz o maly komentarz czy dziala, na czym.. moze ktos ma jeszcze jakis pomysl co dodac, jak polepszyc apke.. chce po prostu wiedziec ze ktos jej uzywa, taka mala motywacja dla autora.. ![]()