1 (edytowany przez drk 2020-06-29 13:30:55)

Temat: TP-Link 1043ND - dwie sieci wifi

Mam takiego TP-Linka ustawionego jako dumb AP i daje wifi A z adresami 192.168.1.x. Wymyśliłem, żeby dołożyć mu jeszcze drugą sieć bezprzewodową (nazwijmy ją B) i taką stworzyłem w LUCI, ale ciągle mam informację, że jest wyłączona. Dlaczego nie chce zadziałać? Zakładam, że adresy dla klientów w tej sieci będą z tej samej puli (w końcu nie ma dhcp)?

A czy możliwa jest kombinacja, żeby urządzenia podłączone do wifi B dostały adres IP z trzeciej sieci C (192.168.2.x),gdzie router tej sieci podłączony jest jako klient do A? Mówiąc krótki to chciałbym, aby urządzenia podłączone do sieci B i C były nie widoczne dla sieci A, ale były widoczne dla siebie. Czy może jest jakieś inne rozwiązanie i do tego prostsze? Nie mam pewności, ale czy VLANy by tutaj nie załatwiły sprawy?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: TP-Link 1043ND - dwie sieci wifi

Pokaż wynik uci show wireless

I czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#odseparowaniesieci

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

wireless.radio0=wifi-device
wireless.radio0.type='mac80211'
wireless.radio0.hwmode='11g'
wireless.radio0.htmode='HT40'
wireless.radio0.noscan='1'
wireless.radio0.txpower='25'
wireless.radio0.country='US'
wireless.radio0.legacy_rates='0'
wireless.radio0.path='platform/ahb/18100000.wmac'
wireless.radio0.channel='auto'
wireless.default_radio0=wifi-iface
wireless.default_radio0.device='radio0'
wireless.default_radio0.network='lan'
wireless.default_radio0.mode='ap'
wireless.default_radio0.ssid='A'
wireless.default_radio0.key='XXX'
wireless.default_radio0.encryption='psk2'
wireless.wifinet1=wifi-iface
wireless.wifinet1.ssid='B'
wireless.wifinet1.encryption='psk2+ccmp'
wireless.wifinet1.device='radio0'
wireless.wifinet1.mode='ap'
wireless.wifinet1.key='XXX'

4

option network nie masz. i oczywiście hasło musi być min. 8 znakowe.

5

hasło mam dłuższe te "XXX" podmieniłem, żeby się nie dzielić hasłem z całym internetem wink

Przeczytałem, chyba nawet ze zrozumieniem wink Czy w moim przypadku zastosowanie ma część "Sieć Wi-Fi i gościnna na jednym kablu"? Czy to oznacza, że owszem na TP-Linku ustawię sobie VLANy ale żeby to odebrać to muszę postawić jakieś kolejne urządzenie?

6

Niekoniecznie musisz stawiać inne urządzenie, po prostu inne urządzenie (główny) router musi umieć coś z tym vlanem zrobić.

Jest też inny sposób  - wydziel ze switcha jeden port na dodatkową sieć (ten sam poradnik wyżej) i dołącz... drugi kabel do tego portu. Wtedy masz dwa kable - dwie sieci, jedną normalną i tą drugą. I teraz jak sobie wepniesz to do dwóch sieci to będziesz tam miał.

7 (edytowany przez drk 2020-06-29 14:18:28)

Nie wiem, czy Cię dobrze rozumiem...  Czy mam od tego TP-Link pociągnąć kabel do routera B lub C? Jak tak, to się nie da smile

TP-link stoi w takim miejscu, że od niego tylko wifi mogę sobie wziąć. I on mi teraz daje sieć A (wifi N), do niego mam podłączonego jako klienta Netgeara R6220 (wifi N) i tu mam ustawioną sieć C (wifi AC, ale z inną adresacją niż z sieci A). Ale mam jeszcze parę urządzeń, które nie obsługują AC i w jednym pokoju nie było prawie zasięgu ani wifi N ani AC (w tym moim Netgearze zasięg tej wifi nie powala). Do tej pory załatwiałem to częściowo dodatkowym AP, tyle, że jeden mi się wiesza, a drugi padł, mam ochotę wykorzystać to co mam, a nie kupować coś nowego.

Dlatego korzystając z wolnego dnia porobiłem sobie testy i w tym pokoju mam bardzo dobry zasięg sieci A, pomyślałem sobie więc, że gdyby w tym pokoju urządzenia podłączały się do tego TP-Linka, ale były widoczne w sieci z Netgeara to by rozwiązywało to moje problemy (zarówno z zasięgiem w tym pokoju jak i siecią w standardzie N w ogóle). Tyle, że np.: drukuję przez wifi, a drukarka obsługuje tylko N. więc znów wolałbym żeby takie urządzenia nie musiały się już przez nic więcej łączyć tylko prosto do TP-Linka

8

Czegoś tu nie nie rozumiem. Czemu więc tak po prostu nie te urządzenia nie łączą się z tplinkim? Powinieneś mieć dostęp do nich z dowolnego miejsca swojej sieci.

9 (edytowany przez drk 2020-06-29 14:22:41)

bo dostaną adresy z innej puli smile mam 192.168.1.x i 192.168.2.x i chciałbym, żeby to co ma adres 1.x nie widziało 2.x. W drugą stronę ma/może widzieć smile

10

Ok, więc jeżeli chcesz mieć inną adresację to musisz zrobić drugą sieć, w taki czy inny sposób umożliwić jej dostęp do internetu.

11

ale w jaki? co byś proponował?

12

Albo ap  w A albo dodatkowa sieć na netgearze na 2.4GHz

13

Cezary napisał/a:

Albo ap  w A

Ten ap na tym TP-Linku (bo od tego się zaczęło) czy dodatkowe urządzenie?

Cezary napisał/a:

dodatkowa sieć na netgearze na 2.4GHz

Na tym samym radiu? Jeżeli tak to czy spadek wydajności na pierwszym wifi będzie tylko jak z tego drugiego będzie ktoś korzystał?

14

1. Dodatkowe.
2. Tak, na tym samym radio. Będzie spadek wydajności na pierwszym radiu jak będzie ktoś korzystał z internetu.

15 (edytowany przez drk 2020-06-29 19:20:22)

Wymyśliłem jeszcze tak, żeby przekonfigurować najpierw TP-Linka na zwykły router (jak rozumiem na nim byłby DHCP i NAT) i zrobić mu dwie odrębne sieci A (adresy 1.x) i B (adresy 2.x) i później Netgeara jako bridge (już bez zmiany adresacji). Wtedy teoretycznie osiągnę co chcę. Są jakieś słabe punkty tego rozwiązania?

16

Raczej nie.

17

no to biorę się do roboty smile dzięki za pomoc smile

18 (edytowany przez drk 2020-06-30 20:03:51)

Mam więc teraz tak (do każdego routera wgrałem najświeższy soft i skonfigurowałem wszystko od początku):

-TP-Link jest podłączony po wanie do routera operatora i dostał adres z puli 192.168.1.x. Ustawiłem najpierw wifi A (192.168.10.1), a później zgodnie z przepisem na sieć gościnną z Twojej strony zrobiłem sieć B (192.168.2.x). Wymusiłem jeszcze, żeby korzystał tylko z DNSów 1.1.1.1 i 1.0.0.1 oraz do wifi dopisałem jeszcze: noscan '1', option legacy_rates '0' i htmode 'HT40'. W sieci gościnnej włączyłem od razu WDS (założyłem, że to się robi poprzez: option wds '1' w config wifi-iface 'guest'. Zmieniłem jeszcze nazwę i włączyłem statystyki. Przetestowałem sobie iperf3 i speetestem prędkości i jest nawet trochę lepiej niż dotychczas (choć może dlatego, że testowałem to jak nikt nie korzystał z sieci wink. Czy jak nie używam IPv6 i zostawię je sobie włączone to mam się bać, że ktoś mi coś złego zrobi? Czy warto jeszcze coś ustawić? Chciałbym raz mieć wszystko w miarę ustawione dobrze smile

- Netgear. Ustawiłem go jako WDS tak jak napisałeś smile Działa, testy iperf3 i speedtest wychodzą odrobinę lepiej niż było (testowałem wpięty kablem do tego Netgeara). Czy mam jeszcze jakoś tego WDS potestować czy jak działa to znaczy, że jest dobrze?

Przez wifi AC rozgłaszam dalej sieć. Czy jeżeli ustawię te samo SSID to telefony/laptopy są na tyle sprytne, żeby się same przełączyć jak np. ac będzie lepszej jakości od n, czy lepiej ustawić różne ssid? Czy na tym Netgearze mam coś jeszcze ustawić, żeby było lepiej/szybciej? W ustawieniach wifi dodałem jak w TP-Linku (dla wifi n), a dla sieci AC dodałem: noscan '1' oraz htmode 'VHT80'.

19

Telefon nie wiadomo jak się połączy. Są różne szkoły, możesz ustawić taką samą sieć i niech telefon się bawi w połączenie, ale ustaw różne i zapamiętaj tylko jedną z nich. Jak wolisz i jak masz zasięg danej sieci.

Na razie nie ustawiaj nic więcej.

20 (edytowany przez drk 2020-06-30 20:09:09)

OK. Dzięki. Jeszcze jedno. Używam nlbwmon na TP-Linku działa, a na Netgearze nie (w sensie nie pokazuje realnych transferów tylko jakieś pojedyncze pakiety). Czy tak ma być?

I co znaczy na razie? smile

21

Tak może być jak nie masz wanu tylko robi za AP.

Na razie nic nie ruszaj. Wireless ma jeszcze kilka innych opcji - jak wymieniłeś legacy_rates, wymuszenie odpowiedniej technologii, odległości od najdalszego klienta itp. Ale jak ci chodzi to nie ruszaj tego więcej.

22

ok. jeszcze raz dziękuję za pomoc