2,126

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Ja zamówiłem, ale jeszcze daleko do otrzymania przesyłki. Mam za to AX3600, kupiłem też AX200 Intela na PCI-E, coby potestować.  Czasem spinają się na 2400, czyli max wg specyfikacji, realnie na speedteście trochę ponad 800Mb/s.

2,127

pepe2k napisał/a:

Nie wiem jak często ostatnio zamawiasz z Ali ale zaczyna być coraz trudniej. Ja ostatnio o głupie kilka dolarów walczyłem kilka tygodni zdjęciami, filmami... chyba Ali zaczyna być cięte na nas, bo jest sporo wyłudzeń. Daj znać czy dostałeś sprawnego, a jak nie to się odezwij, mam pół kartonu trochę taniej niż w PL dystrybucji smile

Przyszedł rekordowo szybko ten Quectel. Póki co wiem, że na bank to używka. Więc jest nadzieja, że oryginał. Wieczorem wsadzę go w DWR-921 i dam znać czy działa.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,128

Reaguje na komendy, działa wymuszenie pasma, ale za chiny nie mogę wymusić B7 albo B3 + B20, działa tylko B3 + B7.

Rozmawiamy o BTSie:
http://www.btsearch.pl/szukaj.php?mode= … p;offset=0

Możliwe, że bts nie agreguje b20?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,129 (edytowany przez Cezary 2020-06-15 20:57:30)

O ile potrafi agregować +b20. Chyba nie widziałem opisu co on faktycznie agreguje.

EDIT: potrafi, tu jest opisane: https://www.quectel.com/product/EP06.htm

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,130

Cezary napisał/a:

O ile potrafi agregować +b20. Chyba nie widziałem opisu co on faktycznie agreguje.

EDIT: potrafi, tu jest opisane: https://www.quectel.com/product/EP06.htm

Mój też jednak potrafi, bts koło pracy pozwolił na B3 i B20, czyli dokładnie o to, co będzie mi potrzebne.

Także jeśli nawet chińczyk jest podróbką, to wystarczająco dobrą.

2,131

Witam
Zastanawiam sie na zmianą TPLink WDR3600 na coś z radiem ac.
Wstępnie mam na oku TP-Link Archer C7.
Ale po głowie chodzi mi tez mesh za pomocą TPLink Deco M4.

I zastanawiam sie co będzie lepsze? Z moich potrzeb to dobry zasięg na ac + opcjonalnie usb.

Czy ktoś ma doświadczenie czy ewnetualne spięcie dwóch Archer C7 z openwrt w mesh będzie lepsze/gorsze niż gotowy mesh od Deco?

Pozdrawiam

2,132

Raczej deco samo w sobie będzie bardziej "bezobsługowe" - stawiasz i masz, bez klikania i kombinowania.

2,133

Niezależy mi na tym by było jakos bardzo bezobsługowe, chętnie pokonfiguruje etc. W Deco nie ma tez USB, a tu bym miał.
Bardziej się zastanawiam jak to jest jeżeli chodzi o wydajność, czy meshu z openwrt nie będzie dużo gorzej?
Bo do DECO openwrt chyba jeszcze nie ma?

2,134

Nie ma.

Inna sprawa - dawno nie sprawdzałem już, ale mesh na ac nie chciał chodzić (w sensie firmware tego nie wspierało). Jak wspomniałem - nie sprawdzałem obecnych, ale możesz też na tym stanąć.

2,135

To jeszcze jedno, skoro na ac mesh nie chodzi:
czy wg Twojej wiedzy da się zrobić radio "ac" po prostu, a mesh na radiu "n" (w połączeniu z obecnym WDR3600?) jednocześnie ?

2,136

W sensie mesh na 2.4GHz tak.

2,137 (edytowany przez uniqe1385 2020-06-18 11:03:23)

Cezary napisał/a:

W sensie mesh na 2.4GHz tak.

O to, to. Ciekawa opcja by była bo i tak większość odbiorników jest na 2.4GHz.

A tak poza tym, to witam. To jest mój pierwszy post smile

Mam nadzieję że będę zadowolony z nowego nabytku Linksys EA6350v3 w miejsce 1043ND też v3 (ten ostatni zrywał mi wifi). Czy istnieje Gargoyle na Linksys?
Edit: znalazłem ale tylko rozwojową

2,138

Tak, istnieje tylko wersja testowa. Tu jest: https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openw … x/generic/

2,139

Panowie a coś na USB do odbioru 5G już mamy czy wypada pytać jedynie w salonach ? smile

2,140

Nie istnieje coś takiego. Na chwilę obecną są tylko albo modemy 5G na m.2 (koszt od 500 do 1000USD) lub zwykłe stojące niezależne rouery (zte, huawei, koszt ok 2,5tys).

I nie licz żeby były - chyba nikt już nie produkuje modemów usb, a i zapotrzebowanie na energię wyklucza zasilanie z usb (tak samo jak nie ma lte-a, są tylko rzeczy pokroju mifi z własną baterią).

2,141

Cezary napisał/a:

zapotrzebowanie na energię wyklucza zasilanie z usb (tak samo jak nie ma lte-a, są tylko rzeczy pokroju mifi z własną baterią).

USB "typu C" byłby rozwiązaniem, ale producenci sprzętu (routery  oraz  modemy)  nie chcą zauważyć zapotrzebowania na tego typu  hardware.

2,142

Widać rynek byłby zbyt mały.

2,143

Królik napisał/a:

Widać rynek byłby zbyt mały.

Chyba jednak nie..

USB 3.0 "type-A" (port niebieski) jest już dość powszechny.

Producent wypuszcza modem USB "type-C" razem z adapterem USB 3.0 lub 3.1 "type-A" jako forma przejściowa,
aby spopularyzować "type-C".
Klient, który nie posiada komputera lub routera z "type-C" skorzysta z dołączonego adaptera (oczywiście z informacją w instrukcji, że optymalnym rozwiązaniem jest natywny "type-C" bez adaptera).

Przykład adaptera:
https://allegro.pl/oferta/baseus-adapte … 7457784762

Gdy  modemy  USB "type-C"  staną  się  powszechne to  czas  na  kolejny  krok  czyli  routery  z  natywnym   USB "type-C" i  adaptery będą zbędne.

I niech w końcu producenci zauważa zapotrzebowania na tego typu  hardware.

2,144

Jak wiecie przy kolejnym stabilnym wydaniu OpenWrt developerzy planują porzucić wsparcie dla sprzętu z flash 4MiB.

Czas rozejrzeć się za wymianą sprzętu aby być na bieżąco z kolejnymi wydaniami.

Mam do Was pytanie z jakiego sprzętu korzystacie na na co dzień prywatnie i waszym zdaniem jest w pełni kompatybilny z najnowszym wydaniem OpenWrt i stabilny podczas obciążenia radia oraz switch-a i portów USB (o ile posiada) ?

2,145

jako główny router mam w tej chwili terminal igel h820c z kartą intel i340-t4 bo nie chcę ograniczonych pudełek soho z wolnymi procesorami i malutką ilością ramu. apek byle jaki byle szybki procek i mocne radia.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,146

W x-kom pojawił się Xiaomi Mi AIoT Router (2350Mb/s a/b/g/n/ac) DualBand.
Z tego co sobie wyczytałem to ma on CPU które jest wspierane przez OWRT, ale obrazów jeszcze nie udało mi się znaleźć.
Cezary planujesz może dla niego przygotować obrazy?

2,147

Jak napisałeś - on nie jest wspierany. Posiadanie odpowiedniego procesora nie czyni go jeszcze sprzętem na którym da się zainstalować openwrt.

2,148

Cezary napisał/a:

Jak napisałeś - on nie jest wspierany. Posiadanie odpowiedniego procesora nie czyni go jeszcze sprzętem na którym da się zainstalować openwrt.

A widzisz tego to już nie wiedziałem ???? Dzięki.

2,149

Cześć,

Potrzebuje jakiś router który stabilnie będzie działał na OpenWRT w zastępstwie za WRT32X które jest mega kapryśne (przypuszczam, że router się przegrzewa).
Polecany, na moje potrzeby wydaje się idealny jest Archer C2600, ale widzę, że nie ma go nigdze w sprzedaży. Coś w zamian?
USB3, AC i stabilność.

WRT32X - Luci OpenWRT
Archer C7 -  Luci OpenWRT

2,150

Co polecacie do pokrycia w domu (piętro + parter) Mam Xiaomi Mi router 3G z wgranym openwrt ktorym teoretycznie moglbym pokryc jedno pietro a jako drugi router do dogadania sie co polecacie? Xiaomi dostaje neta od operatora swiatlowodu (niestety inny router) Ponizej rozpatrywane przeze mnie scenariusze ale pomysly mile widzane

1) Xiaomi Mi Router 3G + Tp-link Archer C7 (jesli Archer to ktora wersja i gdzie najlepiej dostane odpowiednia?)
2) Xiaomi + np zestaw mesh Deco M4 (1 router Deco M4R, 2 dodatkowe moduły Deco M3W)
3) Xiaomi + kolejny mesh Tenda MW3
4) Xiaomi + mesh D-Link | COVR-C1202

Generalnie dom jednorodzinny. Jedna gora dwie obce sieci obok.

Pomysly mile widziane. Bede wdzieczny za pomoc smile