1

Temat: Linksys EA4500 tryb failsafe

Najpierw krótka historia:
Chciałem zaktualizować LEDE 17.01 na openwrt-19.07 przez luci za pomocą pliku bin z zachowaniem konfiguracji (tak już wiem że był to błąd smile )
Po tej aktualizacji router nie wstał (a przynajmniej tak się wydawało) włączyłem tryb failsafe ale nie udało mi się zalogować na niego. Po kliku włączeniach/wyłączeniach routera i trybu failsafe router nagle ożył z LEDE na pokładzie. Zalogowałem się na stare hasło i wszystko było jak przed nieudaną aktualizacją. Jak to się stało nie wiem smile

Wrzuciłem więc plik bin na router i tym razem z konsoli uruchomiłem sysupgrade -n niestety po tym zabiegu router znów nie wstał podobnie jak wcześniej.

Wprowadzam router w tryb failsafe ale niestety nie wpuszcza mnie przez terminal po normalnym uruchomieniu też nie mogę się zalogować.

Może ktoś coś podpowie.

2

Odp: Linksys EA4500 tryb failsafe

Na początek wciśnij reset na 20s i zobacz czy uruchomi się jakikolwiek system. Bo jak nie to będziesz musiał go przez kabel szeregowy ranimować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

PS EA4500 ma dualboot, możesz spróbować czy działa: https://forum.archive.openwrt.org/viewt … p?id=70202

4

Cezary napisał/a:

PS EA4500 ma dualboot, możesz spróbować czy działa: https://forum.archive.openwrt.org/viewt … p?id=70202

Zadziałało. Wielkie dzięki.

Wystartował z Lede 17.01.
To teraz wracam do początku. W jaki sposób mam wgrać 19.07 przy użyciu https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-19.0 … pgrade.bin ?

5

Wróć do oryginału i wgraj factory?

6

Wróciłem do oryginału. Wgrałem ...factory.bin router nie wstał.
Znów użyłem podanego przez Ciebie sposobu z przełącznikiem. Przywróciłem ustawienia fabryczne na oryginale i znów wgrałem ...factory.bin router znów nie wstał... i znów przy pomocy przełącznika jestem na czystym oryginalnym firmware sad

Czekam na kolejne podpowiedzi smile

7

Wgaj z openwrt.org i zobacz czy wstanie. Jeżeli tak - zrób sysupgrade moim i zobacz czy wstanie.

8

Obraz factory z openwrt.org wgrał się i router wstał, po zrobieniu sysupgrade Twoim niestety już nie wstał.
"Przełącznikiem" spowrotem wróciło do factory z openwrt.

9

Wgraj jeszcze obraz bez luci i zobacz jak będzie.

10 (edytowany przez Colza 2020-06-22 21:11:35)

Po wgraniu obrazu bez Luci wstał. Trochę na okrętkę ale najważniejsze, że się udało.
Dziękuję bardzo za pomoc.

11

To znaczy że obraz z luci jest za duży. Coś będę musiał wywalić...

12

Radość przedwczesna. Przez przypadek zalogowałem się na drugi router neutral . Wiec niestety obrazem bez luci też nie wstał sad

13

Rozbieraj, podłączaj kabel szeregowy i sprawdzaj co się dzieje. Ja tego modelu nie mam, więc ktoś to musi zrobić.

14

To już chyba przerasta moje obecne umiejętności smile Poczytam, popytam i może w wolnej chwili spróbuję.
Na dziś już chyba mi wystarczy (walczę z tym od 16.00) jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc.