Temat: Raspberry dostęp z zewnątrz.

Witam. Tak jak w temacie, mam wewnętrzne IP od swojego ISP. I tu cały problem, w jaki sposób mogę dostać się z zew. np z pracy do podglądu pi. Nie chciałbym bym instalować na firmowym pc. dodatkowego softu,programu typu hamachi. Czy w ogóle jest rozwiązanie?

2

Odp: Raspberry dostęp z zewnątrz.

Nie. Jedyny sposób to własnie zainstalowanie jakiegoś klienta vpn na RPI i na komputerze i łączenie się przez vpn do drugiego sprzętu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mar_w 2020-06-11 23:23:55)

1. Można skorzystać z wbudowanego w Windows klienta VPN i wtedy jest bez instalacji dodatkowego softu.

2. Podobno są jakieś wersje portable VPN które chodzą z pena, ale nie testowałem żadnej

Zależy o jaki "podgląd" chodzi autorowi.
Pulpit chce widzieć? To jeszcze jakiś VNC by się przydał...
Czy tylko konsole chce widzieć?

Zależy co ten komputer w pracy ma poinstalowane. Niektóre "firmówki" mają wbite ciekawe softy.
A co z uprawnieniami (kontem w systemie)?  bo zazwyczaj użyszkodnikom daje się minimum praw, żeby mieć maksimum spokoju w dziale IT.
Na samym Win+Word to nie da rady big_smile

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

4

Skoro jest jakieś światełko w tunelu to poproszę o wskazówki. Napiszę tak: Po mojej stronie roter z openvpn i skonfigurowany pod norvpn, służy głównie do zmiany ip. Na potrzeby tego projektu mogę zmieniać w nim co tylko będzie potrzeba,chyba że nie mam potrzeby.
W pracy XP z kontem Administratora pełny dostęp. Tak podgląd pulpitu, VNC bez problemu mogę zainstalować.

5

Czyli żeby zadziałało muszę na XP zestawić klienta VPN i na RPI ?

6

1. Nie ma wbudowanego klienta openvpn w windows. Musiał byś zainstalować a tego nie chciałeś
2. NordVPN z tego co się orientuje nie umożliwia komunikacji pomiędzy klientami, więc nic z tego
3. Zrób sobie własny serwer vpn dostępny z internetu, wtedy zrób klienta na swoim windows i na rpi i masz

7

1. Tak to prawda
2.Czyli norda zostawiam w spokoju
3. Zrób sobie własny serwer vpn dostępny z internetu: czy możesz mnie jakoś nakierować na ten temat?

8

Windows ma wbudowane: lt2p, pptp lub ipsec. Potrzebujesz więc komputer/vps/router który jest dostępny z intermetu, na nim instalujesz serwer danego vpn, konfigurujesz klientów i masz. Najłatwiejszy jest pptp choć w sumie w ogóle nie jest bezpieczny, ipsec w tym zestawieniu jest najbardziej skomplikowany.

Jeżeli będziesz to robi na openwrt to pptp czy ipsec znajdziesz tu na forum i na eko.one.pl, w innych przypadkach - masz się kierować sposobem danej dystrybucji (zakładając że będziesz serwer stawiał na jakimś linuksie).

9

Zainstalowałem hamachi na moim Raspberrypi 3 i działa dobrze przez ssh, ale kiedy próbuję połączyć się przez VNC, pokazuje tylko pusty czarny ekran z kwadratowym kursorem.

10

Pisz do producenta. hamachi nie jest otwartym vpn.

11

Cezary napisał/a:

Windows ma wbudowane: lt2p, pptp lub ipsec. Potrzebujesz więc komputer/vps/router który jest dostępny z intermetu, na nim instalujesz serwer danego vpn, konfigurujesz klientów i masz. Najłatwiejszy jest pptp choć w sumie w ogóle nie jest bezpieczny, ipsec w tym zestawieniu jest najbardziej skomplikowany.

Jeżeli będziesz to robi na openwrt to pptp czy ipsec znajdziesz tu na forum i na eko.one.pl, w innych przypadkach - masz się kierować sposobem danej dystrybucji (zakładając że będziesz serwer stawiał na jakimś linuksie).

pptp jest blokowany przez cg-nat (lte, i różne cygańskie isp)

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

12

na rpi dziala teamviewer - na PC pojdzie bez instalacji
slabo rozpoznawalnym VPN jest wireguard - mozna pokombinowac z ustawieniem tego.
Albo RPI VPN klientem do ruterka ktorym zarzadzasz, a potem juz wbijasz sie dowolnie