Temat: Reanimacja trupa Dlink DWR 921

Mam podłączoną konsolę do tego routera.
Niestety po włączeniu zasilania nic się nie odzywa.
Nie mogę uruchomić trybu jboot recovery.
Diody reagują poprawnie. Po włączeniu do zasilania świeci się dioda power. Po podpięciu kabla ethernetowego do danego portu lan świeci się odpowiednia dioda.
Co mogę jeszcze sprawdzić ?

2

Odp: Reanimacja trupa Dlink DWR 921

Czy nie zamieniłeś rx z tx. Czy nie podłączyłeś zasilania w złączy. Jeżeli zaś nic nie odpowiada to go ubiłeś zupełnie. Śmieć (modem możesz sobie zostawić).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rx z Tx zamieniałem. Zasilanie podane jest poprawnie - 12V DC.

4

Konwerter działa? Połącz tx z rx i zobacz czy widzisz to co wpisujesz.

5 (edytowany przez viper_lasser 2020-06-12 11:27:01)

Konwerter działa. Widać to co się wpisuje.
A jak to możliwe że po włączeniu zasilania dioda power świeci, po podłączeniu kabla eth do portu lan też diody reagują poprawnie i nawet migaja diody 2g/3g jeszcze przy próbie zrobienia resetu do ustawień fabrycznych ?

Prędkość próbowałem 57600,8,n,1

6

Bo dioda power może być podłączona bezpośrednio pod zasilanie, diody od switcha są sterowane sprzętowo a inne diody po prostu zmieniają stan jak podłączy się zasilanie do chipa.

7 (edytowany przez viper_lasser 2020-06-17 19:34:39)

Poprawiłem łączenie pamięci flash i pacjent żyje smile

8

U mnie też padł ten ruter, po nieudanym upgrade firmware-u. Mam podobne objawy - tj. świecą się diody w zależności od tego do którego złącza LAN się wepnę, natomiast oczywiście nie działa DHCP, po ustawieniu na karcie na sztywno adresu (z końcówką 1.2 lub 0.2) i maski też nic nie działa. Nie widzę też bramy, nie mogę się oczywiście dostać na ten adres recovery, który gdzieś w necie znalazłem.
Nie otwierałem go jeszcze, mogłbym spróbować coś pogrzebać gdyby ktoś mi doradził co i jak. Podstawy mam, warsztat domowego elektronika i programowanie arduino nie sa mi zupełnie obce. Pomożecie?

Pozdr
t

9

Najpierw spróbuj recovery, jak strona nie wejdzie to spróbuj  curlem, tak jest jest opisane na wiki openwrt.
Jak się nie uda - załatw sobie programator pamięci, kogoś ktoś przelutuje kość flash i rozbieraj sprzęt.

10

Próbowałem się dostać na strone recovery, bez skutku. Ale jeszcze popróbuje z curl. Tylko zapomniałem nadmienić, że na ruterze jest oryginalny soft.

11

Akurat nie ma znaczenia. Nie działa to nie działa, zostaje ci tylko bootloader.

12

OK, dziekuje za pomoc. Zgodnie z openWRT Wiki probowałem wgrać firmware CURLem. Nie ma połączenia:

C:\Users\TD>curl -F FN=c:\Users\TD\Downloads\DWR-921_C1-TM_V1.02b03_20181210.bin http://192.168.123.254/upg
curl: (7) Failed to connect to 192.168.123.254 port 80: Timed out

Kara sieciowa ustawiona tak:
IP: 192.168.123.100
Maska: 255.255.255.0
Brama domyślna (wpisana z ręki): 192.168.123.254

Czyli trzeba się dobrać do chipa? Koleszka ma programator JTAG, spróbujemy wg opisu: https://openwrt.org/toh/d-link/d-link_dwr-921

13

Jeżeli faktycznie nie masz połączenia to zostaje zabawa z programatorem. Przez jtag wcale nie jestem pewien czy uda ci się coś zrobić.

14

OK, to troche muszę się doedukować, albo powierzę to komuś. Dzieki.

15

Z mojego doświadczenia powiem że jak nic się nie odzywa na konsoli rs232 to trzeba tą pamięć flash wylutować, zaprogramować w programatorze poprawnym wsadem i ponownie wlutować do routera i jest szansa że wstanie.

16 (edytowany przez stani.cempura 2022-08-05 15:04:50)

Witam.
Szukam wsadu 16MB do pamięci 25q128fv rutera DWR-921 C1. Myślę, że C3 też pójdzie. Router z odzysku i nie mogę w żaden sposób zresetować do ustawień fabrycznych.
Kolega viper_lasser napisał, że z doświadczenia wie iż po przeprogramowaniu flasha powinien ruszyć. Dlatego przypuszczam, że kolega ma wsad fabryczny. Mam programatory do pamięci flash i nand. Jeśli będzie wsad to mogę pomóc nieodpłatnie innym kolegom.

17 (edytowany przez viper_lasser 2022-08-10 18:28:17)

Nie zaglądam tutaj niestety regularnie z powodu braku czasu ale akurat się składa że mam jeszcze zrzuty kości flash.
https://we.tl/t-dOEuwFz9Mi

Bez problemu można ten obraz wgrywać na wersję C1 lub C3.

18

Link do pliku wygasł a też potrzebuję

19

https://we.tl/t-ipq7Y2khM46jzVkG

Mam konto darmowe więc tylko 3 dni link jest aktywny

20

Ten 921-ready.bin jest ważne 3 dni?

21

Link w wetransfer.

22

To daję to do mojego Mega.
https://mega.nz/folder/cqUDVITQ#jbJXJ6UyyxNwrB4NhICeFA