1

Temat: Ograniczanie prędkości - Technicolot TC7200u od UPC i Gargoule jako AP

Witam.
Mam problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić. Kolega ma kablówkę od UPC z modemo-routerem Technicolor TC7200U. Technicolor pracuje jako router, próba przestawienia go jako modem poprzez ukryty adres IP_TC7200U/system/switch-mode.asp nie udała się (widocznie jest to już zablokowane, bo strona nie wyświetla się). Do Technicolora po kablu podpięty jest Gargoyle 1.12.0.2 postawiony na Netgear WNDR4300 N750. Łącze od UPC jest 300Mbps i tyle "wyciąga"  laptop po kablu, jeśli podpięty jest do Technicolora. Jeśli do LANu Technicolora podepnie się po kablu WAN Netgear (jest ustawiony jako router) to na porcie LAN Netgeara na tym samym laptopie robi się z tych 300Mbps ok 110Mbps. Link Technicolor - Netgear zestawia się na gigabit, kable połączeniowe zmieniane, konfiguracja bez żadnych udziwnień. Ktoś ma pomysł co tak ogranicza prędkość? Zakładając, że WAN Netgeara dostaje 300Mbps, to na LANie powinna być przecież zbliżona prędkość a nie 1/3 tego, co na wejściu.

2

Odp: Ograniczanie prędkości - Technicolot TC7200u od UPC i Gargoule jako AP

Zaktualizuj do 1.13 lub wgraj openwrt 19.07 i włącz flow offload. Kwesta wydajności routera i możliwości natowania pakietów wan->lan.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

@Cezary
Włączenie flow offload miało dotyczyć tylko openwrt? W gargoyle wystarczy sam update do v. 1.13? - tu nie widzę opcji gdzie to zrobić w GUI, no chyba, że trzeba coś doprogramować z konsoli.

Po podniesieniu Gargoyle do 1.13 ze 111 Mbps prędkość wzrosła do 126 Mbps i jest to raczej wartość symboliczna, być może wynikająca ze zmiany obciążenia sieci.
Zapytam inaczej - co mogę zrobić z parą posiadanego sprzętu (Technicolor TC7200U + Netgear WNDR4300), aby urządzenia końcowe pracujące po WiFi (nowsze na 5GHz, starsze na 2,4GHz, w sumie z 5 sztuk, bo to sieć domowa) osiągały prędkości zbliżone do tego, co daje UPC (300MBps - do osiągnięcia teraz na kablu wpiętym do Technicoloru).
Kolega nie ma praktycznie żadnych wymagań co do usług czy zaawansowanej konfiguracji - po prostu ma działać sprawnie WFi na dwóch pasmach. Nie upieram się na Gargoyle, jeśli inny FW mógłby być lepszy dla tej konfiguracji. Wybór Gargoyle padł ze względu na przejrzystość interfejsu i brak miliona opcji, gdzie można coś "naklikać".

4

W gargoyle nie ma tego w gui - musisz włączyć z konsoli. Dotyczy openwrt lub gargoyle 1.13 bazującego na openwrt 19.07. Poprzednie wersji dla niektórych architektur nie miały jeszcze odpowiedniego kernela.

Co do 300Mbps na technikolorze  - mijasz się "lekko" z prawdą. Google mówi że technikolor ma radio b/g/n, te 300M to prędkość z jaką możesz się "spiąć" z radiem a nie jaką rzeczywiście uzyskujesz.
W gargoyle też możesz się na tyle połączyć, ale tyle nie przerzucisz przez interfejs radiowy - ile będziesz mógł przerzucić przez wifi to sprawa bardzo indywidualna. Generalnie na b/g/n dwustrumieniowym nie uzyskasz nigdy 300M rzeczywistego transferu, do tego potrzeba innego standardu.

5

Najlepiej każda szybkość połączenia podzielić na 2. Dla 300 Mbs rzeczywista szybkość to 150 Mbs, dla 150 Mbs to 75 Mbs. Może byc trochę więcej niż połowa ale przy dobrych warunkach transmisji. Nigdy nie osiągniesz pełnej szybkości na wifi.

6

@Cezary, ja miałem w poprzednim poscie na myśli pomiary wykonane na kablu. Wifi jest co prawda medium, które będzie wykorzystywane docelowo, ale póki co skupiam się na tym, żeby na kablu wszystko chodziło jak należy, tak jak wielokrotnie powtarzałeś. Aktualnie przy 110Mbps na kablu na 5GHz WiFi router osiąga ok. 85-90Mbps.
1. Czy mam rozumieć, że Flow offload poprawia sprawność routingu tylko w obrębie switcha "kablowego", czy dotyczy całego routingu wan-lan?
2. Podpowiesz mi i innym osobom jak włączyć Flow offload w gargoyle z konsoli? Szukałem, ale jak widać z marnym skutkiem

7

1. flow offload dotyczy tylko routingu wan-lan, w obrębie switcha wszystko leci z prędkością kabla.
2. Podstawowa konfiguracja OpenWrt: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload i kilkadziesiąt razy na forum. Słabo szukałeś.

8

Masz rację, jest "jak krowie na rowie". Sorry za trywialne dla Ciebie pytania, ale czy powinienem wprowadzić 1 i 3 linijkę? (bo ta druga dotyczy tylko mediateka)

9

Nawet jak wprowadzisz drugą to nic się nie stanie. Po prostu sprzętowo nie będzie to obsługiwany.