1 (edytowany przez badziewiak 2020-05-31 13:17:18)

Temat: Reanimacja tp-link 1043nd v1

Witam
Odgrzebałem mojego starego tp-linka i próbuję go zreanimować. Objaw jest następujący: po włączeniu zasilania migną wszystkie diody i zgasną, po kilku sekundach migną wszystkie diody od portów LAN, Wan, USB i zgasną, następnie świeci tylko PWR i dioda od portu LAN, do którego komputer jest podłączony (czasem na ułamek sekundy przygasa– jak to w czasie normalnej pracy). Wydaje się być w porządku, poza jednym drobiazgiem... Nie mogę połapać się jak się do niego podłączyć. W trybie auto konfiguracji karty sieciowej jest na nim adres 169.254.85.196 zamiast po bożemu 192.168.1.1. próbowałem go zresetować patyczkiem – przytrzymując przycisk reset przez kilkanaście sekund. Próbowałem równocześnie z włączanie zasilania naciskać cyklicznie przycisk qss. Ani nie udało mi się go zresetować ani wejść w tryb failsafe.
Co mogę z tym zrobić?

Edit:
Maska sieci 255.255.0.0

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Reanimacja tp-link 1043nd v1

Wgraj soft TFTP, szukaj na forum było tutaj wiele razy jak go podnieść.

3

Ciekawe jak, skoro nie reaguje na wciskanie przycisku aby wejść w tryb failsafe.

4

Tryb tftp to nie jest failsafe! W ten sposób: https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519 o ile masz w miarę nowy bootloader, bo nie wszystkiego w 1043v1 to miały.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Miałem na nim przez wiele lat zainstalowany gargoyle. Czy ma to znaczenie? Sposób pod tym linkiem nie działa.

6

Jak miałeś "wiele lat" to własnie być może masz starszy bootloader który jeszcze tego nie miał. W takim razie zostaje ci konsola szeregowa i wgrywania softu przez bootloader.

7

Wgraj najnowsze oficjalne oprogramowanie to od razu podniesie Ci bootloader na taki 'antycegła' z recovery po tftp a potem wgraj image factory z openwrt/gargoyle.

8

Kiedyś pepe2k miał jakiś własny boot loader, U-Boot się to nazywało, jeśli mnie pamięć nie myli. Miało to chyba możliwość wejścia przez www - nie przekręciłem czegoś?

9

No miał. Ale ty go nie masz na routerze...

10

kiedyś też miałem podobny problem 1043nd v1, ożywiłem go przez wlutowanie 3, albo 4 pinów w płycie tepelinka i interfejs na usb.
Chyba nic więcej Ci nie pozostaje

11

Dokładnie, najpewniej jest dolutować się do portu szeregowego, i np. cp2102 się pod niego podłączyć, a następnie wedle poradników. Sam tak kilka razy podnosiłem swojego tplinka - po ddwrt, i przez głupotę. Koniec końców, za bardzo przekombinowałem i musiałem skorzystać z programatora - ale router dalej śmiga big_smile Jeśli chodzi o zmodyfikowanego uboota, przeczytaj uważnie instrukcję i przede wszystkim skopiuj sobie 'plik' ze 'sterownikiem' do wifi (u mnie było to ostatnie 64kB na kostce)

12 (edytowany przez badziewiak 2020-06-10 10:12:46)

No dobra, jako że pod windowsem 10 nie działały mi sterowniki do kabla od Nokii, który przylutowałem kilka lat temu, to spróbowałem wystartować z pendrive kilka dystrybucji linuxa (debian, fedora, opensuse). Ale linuxy jak to linuxy, zaraz po wystartowaniu bios zobaczyłem coś podobnego: https://unix.stackexchange.com/question … isplay-bug
Linuxy nie radzą sobie z kartą NVIDIA RTX 2060 Super. Zainstalowałem więc VMware player i na nim debiana (tego samego, który nie działał na żywym sprzęcie). Na nim połączyłem się z UART, a na PC (windows) uruchomiłem tftp. Po tych zabiegach udało mi się przeprowadzić procedurę reanimacji.
Teraz pytanko mam: Jeśli mając gargoyle wgram oryginalny obraz tplink, to czy zaktualizuje się bootloader?

13

Nie, bo obraz nie ma bootloadera. Najpierw wgrywasz soft tplinka bez bootloadera z poziomu gargoyle (bo inaczej się nie da) a później poprawiasz softem tplinka który ma bootloader.

14

Czyli ten bootloaderem jest tu? https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wr1043ndv … covery.bin a bez bootloadera tu? https://www.tp-link.com/pl/support/down … /#Firmware

15

Właśnie odwrotnie. U mnie są bez bootloadera a na stronie tplinka zwykle z bootloaderem - masz to w nazwie jak sobie rozpakujesz.

16

Pierwotnie tak przypuszczałem, ale spojrzałem na rozmiar plików i mnie to zmyliło: Bez bootloadera 7,8MB, a z bootloaderem 4,75MB. Ale dzięki za info.

17

Bo na stronie tplinka masz własnie w archiwum zip spakowany plik...

18

O właśnie, Cezary, a może by się dało Twoje obrazy z automatu pakować do zip i tak je umieszczać na stronie? Wtedy mamy pewność, że jeśli się rozpakuje poprawnie, to nie ma błędów pobierania. I nie trzeba sum kontrolnych. Ja tak robię w moich narzędziach do wysyłek, które napisałem pod autocada.

19

Wszystko by się dało. Ale nie, bo te obrazy są często pobierane bezpośrednio przez wgeta na routera. I pojawienie się 2 różnych plików często kończy się tekstem "który plik?" Nikomu nie dogodzisz...

20

No tak smile To może chociaż podfolder ZIP z informacją tekstową, że to jest dokładnie to samo co niespakowane i jak ktoś się o to zapyta, to z automatu ban...