Temat: TP-Link Archer C7 - Bardzo niska przepustowość WAN do LAN

Cześć wszystkim, hej Cezary, używam Twoich obrazów od ponad 10 lat i jeszcze nie miałem okazji Ci podziękować. Dzięki!

Piszę z problemem.

TP-Link Archer C7 v5, Gargoyle PL 1.12.0.2.
Router osiąga fatalną wydajność przy połączeniu WAN -> LAN, prędkość pobierania pojedyńczego pliku przez HTTP na klientach w sieci nie przekracza 150mbps, o P2P gdzie mamy dużo więcej połączeń już nawet nie wspominam.

Podczas pobierania średnie obciążenie CPU routera przekracza 1.50.

Teoretycznie wychodzi na to, że Gargoyle w tej wersji nie wspiera Hardware Flow Offloadingu? Czy jest jakaś inna przyczyna tak niskiej wydajności?

Nie do końca wiem jak w przypadku Gargoyla sprawdzić wersję kernela OpenWrt żeby chociaż to potwierdzić.
Widzę że prace nad Gargoylem 1.13 idą zaskakująco szybko, ale dla Archera C7 nie ma obrazów.

Czy dobrze strzelam z tym flow offloadingiem?
Czy przejście na OpenWrt 19.07 teoretycznie powinno poprawić wydajność, czy hw offloading jeszcze nie został bądź nie zostanie zaimplementowany?

Czy ktoś z kolegów sprawdzał jaki jest maksymalny transfer WAN do LAN potrafi osiągnąć Archer C7 i na jakim FW?
Widziałem że teoretycznie v2 na oficjalnym FW osiąga ponad 900mbps? A na OpenWrt?

Z góry dziękuję za pomoc!
Konrad

2

Odp: TP-Link Archer C7 - Bardzo niska przepustowość WAN do LAN

na 19.07 kole 850mbps , ppoe ciut  mniej , oczywiście po włączeniu soft offload

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

Dziękuję Ci bardzo, czyli przesiadam się na LuCI. Soft offload włączam checkboxem w GUI, jakimś poleceniem, czy jest więcej zabawy?

4

Checkboxem w firewallu w luci.

Możesz też przesiąść się na gargoyle 1.13, też oparte jest na openwrt 19.07 i możesz flowoffload włączyć w konsoli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Jeju, faktycznie, bardzo przepraszam za zamieszanie! 1.13 jest jednak dostępne dla C7, chyba pora kupić okulary...
Czyli mogę zostać przy Gargoylu, świetnie.

Mogę prosić o nakierowanie na odpowiednie polecenie do włączenia flowoffloadu? Mam problem ze znalezieniem informacji na ten temat.

6

Poradnik o podstawowej konfiguracji openwrt: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … lowoffload

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez konradwan 2020-06-10 02:41:09)

Świetnie, dziekuję bardzo! wink

EDIT: Pozwalam sobie zostawić informację dla potomnych:
Gargoyle 1.13, sw offload włączony przez konsolę.

WAN -> LAN spokojnie wyrabia 550mbps, nadal sieć na działa odrobinę wolniej niż na WANie wpiętym bezpośrednio do PC, ale trochę to zrozumiałe, a trochę przymykam oko.
WAN -> WLAN maksymalnie 190mbps, słabiutko.
Ciekawiłyby mnie wyniki Archera C7 na fabrycznym sofcie, ale tego chwilowo nie mam jak przetesować.

Pobawię się jeszcze z configiem wifi, przetestuję działanie OpenVPN przy pełnym obciążeniu łącza (a właściwie routera, bo tu jest wąskie gardło).
Ogólnie Archer C7 jest bardzo fajną zabawką, szczególnie po przejściu z WR1043ND v1, ale posiadaczom szybszych łączy (>600mbps) radzę się zastanowić...

8

konradwan napisał/a:

Świetnie, dziekuję bardzo! wink

EDIT: Pozwalam sobie zostawić informację dla potomnych:
Gargoyle 1.13, sw offload włączony przez konsolę.

WAN -> LAN spokojnie wyrabia 550mbps, nadal sieć na działa odrobinę wolniej niż na WANie wpiętym bezpośrednio do PC, ale trochę to zrozumiałe, a trochę przymykam oko.
WAN -> WLAN maksymalnie 190mbps, słabiutko.
Ciekawiłyby mnie wyniki Archera C7 na fabrycznym sofcie, ale tego chwilowo nie mam jak przetesować.

Pobawię się jeszcze z configiem wifi, przetestuję działanie OpenVPN przy pełnym obciążeniu łącza (a właściwie routera, bo tu jest wąskie gardło).
Ogólnie Archer C7 jest bardzo fajną zabawką, szczególnie po przejściu z WR1043ND v1, ale posiadaczom szybszych łączy (>600mbps) radzę się zastanowić...

Flow Offload jest spoko, ale wydajnościowo jest wciąż w tyle za starszym rozwiązaniem - kmod SFE fast classifier
Dlatego proponuję byś spróbował buildu gwlim z SFE i powinno być szybciej niż teraz. Obrazy znajdziesz tutaj:
https://github.com/gwlim/openwrt-sfe-flowoffload-ath79
SFE włączasz z poziomu LuCi (na stronie masz poradnik jak to zrobić), i potestuj wydajność. Powinno być lepiej.