Odp: soft dla WR740N
Czemu internet chodzi po wifi, a po lanie już nie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → soft dla WR740N
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czemu internet chodzi po wifi, a po lanie już nie?
Jeszcze raz - zrób konfigurację wg poradnika. Na razie zrobiłeś tam jakąś sieć "most", więc ciekawe czym jest ethernet u ciebie.
Działa i po wifi i po lanie bez problemu. W skrócie co powinieneś wyklikać w luci:
1. Przywróć w routerze ustawienia domyślne.
2. Ustaw na lanie inną podsieć niż w routerze nadrzędnym (np. jeśli główny ma 192.168.1.1/24 to daj 192.168.2.1/24). Zastosuj zmiany i połącz się po nowym IP.
3. Usuń interfejs wan.
4. Przeskanuj sieci wi-fi i połącz się w wybraną (nazwa nowej sieci: wwan, strefa zapory: lan). Sprawdź jaki dostałeś IP.
5. Dodaj nowy interfejs sieciowy most z protokołem Most bezprzewodowy. Wpisz mu adres IP jaki otrzymałeś w p. 4 i zaznacz, że jest przekaźnikiem pomiędzy lan i wwan.
6. Wyłącz serwer DHCP na lan i odśwież dzierżawę DHCP na kompie. Powinieneś dostać adres z puli routera głównego i mieć już działający internet po kablu.
7. Teraz łączysz się z routerem przez adres IP jaki wcześniej dostał na wwan i wpisałeś jako adres mostu. W razie jakby w przyszłości dostał inny IP, to zawsze możesz w kompie wpisać statyczny adres z podsieci lan 740 (w naszym przypadku np. 192.168.2.2) i połączyć się z po jego adresie lan. Możesz też napisać skrypt, który będzie z automatu odświeżał adres IP mostu, ale raczej nie będzie Ci to potrzebne.
8. Ustawiasz według uznania nową sieć bezprzewodową w trybie punktu bezprzewodowego połączoną z interfejsem lan (wystarczy zedytować domyślną sieć Openwrt).
Nie oczekuj dużych wydajności przy tym rozwiązaniu. O ile po kablu (tzn. 740 połączony bezprzewodowo z nadrzędnym, a kablem z komputerem) osiągniesz ~60 Mbit/s, to po nowym wifi będzie w granicach ~20 Mbits/s.
Wczoraj zrobiłem. Kolega zastasnawia się czy ten router pokryje zasięg (tylko 18dBm).
Jest pomysł, aby kupić 1043ND i spiąć z funbox 3 na 5 GHz (tutaj sobie poradzę).
Tylko jak zrobić, aby rozprzestrzeniał internet na 2.4 GHz. Kolejny most trzeba zrobić?
1043 nie ma 5GHz...
Nie, jak masz dwa radia to na jednym robisz most na drugim rozgłaszanie.
Złączyłem 1043nd z moim C7 i transfer to ok 30 Mbps. Myślałem, że jak zepnę te 300 Mbps to osiągnę z 50 Mbps. ![]()
Wgralem builda od Garysek do WR740N v4 z zachowaniem konfiguracji. Poki co wstal i wydaje sie dzialac. Zobaczymy jak troche pochodzi.
Garysek: czy moglbys dodać moduł kmod-ledtrig-heartbeat - bo masz led system skonfigurowany pod hearbeat ale chyba nie ma tego modułu w obrazie. O ile rzecz jasna się zmieści.
bo masz led system skonfigurowany pod hearbeat
Nie, nie mam.
Wgralem ... z zachowaniem konfiguracji
Ale zgodnie z prośbą dodałem ten moduł.
spamsool napisał/a:bo masz led system skonfigurowany pod hearbeat
Nie, nie mam.
Wgralem ... z zachowaniem konfiguracji
Ale zgodnie z prośbą dodałem ten moduł.
Oczywiście masz rację, zapomniałem że wgrałem moją konfigurację
Moje niedopatrzenie.
Bardzo dziękuję za moduł ![]()
Strony Poprzednia 1 2