1 (edytowany przez WoT 2020-05-26 14:09:38)

Temat: Twardy restart wan

Cześć

Mam TP Link WR1043nd podłączony WAN'em bezpośrednio do kabla lan od operatora. Co jakiś czas (a ostatnio częściej niż rzadziej) gdy operator przerywa łącze lub gdy sam zrestartuję router (a mam ustawione żeby sam to robił raz na tydzień), router nie może się ponownie połączyć z internetem. Nie otrzymuje IP, nie odbiera żadnych pakietów (wykazuje tylko wysłane). Ping: sendto: odpowiada "Network unreachable".

Odpowiedzi operatora na zaistniała sytuację są zawsze dwie:
A) Proszę podłączyć nasz oryginalny router (stary szmelc gnijący gdzieś w kącie)
B) Odłączyć kabelek od portu wan na 5 sekund (i to rzeczywiście działa!)

Pytanie: Jak zrobić programowo taki twardy reset wan'u? jak z pkt B

Mam już nawet gotowy skrypt który pinguje Google i  gdy zauważy brak netu restartuje sieć. Niestety jego restart jest nieefektywny.

To co próbowałem i nie pamaga:
1) ustawić IP na sztywno
2) ifdown wan; sleep 5; ifup wan
3) killall -SIGUSR2 udhcpc; sleep 10; killall -SIGUSR1 udhcpc
4) /etc/init.d/network restart
5) restart całego routera

Co proponujecie?

2

Odp: Twardy restart wan

Jak restart całego routera nie pomaga to nie masz już żadnego rozwiązania.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wyłączyć phy portu WAN przez mdio i włączyć je ponownie. Do pisania po rejestrach PHY możesz użyć phytool:

https://github.com/chunkeey/misc-lede-p … et/phytool

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

4 (edytowany przez WoT 2020-05-26 15:13:07)

Królik napisał/a:

Wyłączyć phy portu WAN przez mdio i włączyć je ponownie. Do pisania po rejestrach PHY możesz użyć phytool:

https://github.com/chunkeey/misc-lede-p … et/phytool

Chyba trochę za skomplikowane dla mnie. Ale coś w tym jest, bo temat kontroli mdio doprowadził mnie do wątku: https://forum.openwrt.org/t/dir-300-b1- … oot/7324/6 skąd skorzystałem z nowej komendy poprawionej do moich potrzeb: swconfig dev switch0 set reset 1; sleep 15; restart
Spróbowałem ze 3-4 raz i w końcu zaskoczyło! (chociaż to może być przypadek)

5

To samo robi ze switchem podczas restartu routera. Dlatego też o niego zapytałem.

6

Cezary napisał/a:

To samo robi ze switchem podczas restartu routera. Dlatego też o niego zapytałem.

W sumie tak. Ale tutaj można sterować czasem opuszczonego linka, a myślałem, że to ma znaczenie (t=~5s).

W sumie nie ma to już znaczenia.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

Inna sprawa - robiąc reset switch na 15s w 1043 powoduje że... na 15s robi switcha. Co oznacza że widać wszystko z lanu na wanie...

8

Cezary napisał/a:

Inna sprawa - robiąc reset switch na 15s w 1043 powoduje że... na 15s robi switcha. Co oznacza że widać wszystko z lanu na wanie...

Zabrzmiało niebezpiecznie.
Może dodać jeszcze jakąś izolację na ten czas?