W chwili obecnej modem Hilink ma takie dane i oprogramowanie od Play:
Nazwa urządzenia: E3372
IMEI: 86xxxxxxxxxxxxx
IMSI: 26xxxxxxxxxxxxx
Mój numer: xxxxxxxxxxxx
Wersja sprzętu modemu: CL2E3372HM
Wersja oprogramowania modemu: 22.333.63.00.264
Wersja interfejsu www: 17.100.20.00.264
Adres MAC LAN: BA:AB:BE:34:00:00
Adres IP WAN: 100.76.144.219
Oczywiście menu tego oprogramowania jest bardzo ubogie i nie ma opcji włączania lub wyłączania automatycznego wznawiania połączenia lub ustawienia "połączenia na stałe lub na żądanie".
Jest tylko coś takiego: "Interwał automatycznego rozłączenia (minuty): 5,10,20,120", ale raczej nie o to chodzi?
Mam dwa takie same budżetowe routery DWR 116 A2E. Generalnie nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów, aż do teraz kiedy mam sporo limitu na karcie Orange i chciałbym z niego przez jakiś dłuższy czas korzystać. Mam dwa również budżetowe modemy huawei e3372h-153 z czego jeden jest hilink z Play, drugi zwykły z T-Mobile. Na żadnym modemie nie zmieniałem oprogramowania, a na routerach mam oprogramowanie D-Linka DWR-116-A2-V1.07(PL)b02-2019-04-09 - ostatnie producenta.
Oczywiście możecie się śmiać, bo większość osób nazywa ten sprzęt archaicznym i może faktycznie takim już jest, ale jak do tej pory wszystko było z nim OK.
Na jednym routerze miałem zwykły (nie hilink) modem z T-Mobile huawei e3372h-153 z różnymi kartami Orange, T-Mobile. Na drugim od listopada 2019 mam modem w/w hilink z Play. Nigdy nic się samo nie rozłączało. Wszystko naprawdę bardzo stabilnie chodziło, bo do nadajnika (wszystkie możliwe sieci) mam ok. 1 km.
Podmieniłem wczoraj routery i jak do tej pory na zestawie d-link (który kiedyś pracował z hilinkiem z Play) teraz z modemem zwykłym huawei e3372h-153 z kartą Orange nie rozłączył się od ok. doby, a drugi d-link teraz z hilinkiem z Play już rozłączył się 2 razy w ciągu doby!
Dlatego pytam o oprogramowanie do D-linka DWR 116, bo może jednak to wina routera? Oczywiście spr;óbuje jeszcze raz wgrać mu ostatni soft D-Linka i zaobserwuje czy coś się zmieni?