1 (edytowany przez olo 2020-05-15 09:27:58)

Temat: Wydajność VPN w Netgear R6220

Hej,
router przy zestawionym połączeniu VPN z serwerem (tun0), osiąga download rzędu 15-16 Mbps (co stanowi ok. 25% możliwości łącza i routera przy braku połączenia VPN). Połączenie z tym samym serwerem VPN, z innych urządzeń osiąga 100% łącza, więc nie jest to kwestia wydajności serwera VPN.

Rozumiem, że router potrzebuje mocy na obliczenia, ale czy to aż tak odbija się na wydajności?

Proszę o potwierdzenie, czy tak ma być i już (router za słaby), czy da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam,
olo

2

Odp: Wydajność VPN w Netgear R6220

Jaki vpn? jeżeli to openvpn to tak, nie spodziewaj się nie wiadomo jakich wydajności, on jest dość słaby (openvpn).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

NordVPN jest fajny. Czy da się go inaczej niż przez openvpn na routerze postawić?

Pozdrawiam,
olo

4

Da się używać nortvpn jako wireguard. Przynajmniej internet tak mówi.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

5

OT: Serio, w czym jest taki nordvpn fajny? To zwykły vpn jest w sumie, jak setki innych. Nie rozumiem tego fenomenu nordvpn (no, chyba że marketing robi swoje i większość ludzi sobie nie zdaje sprawy z istnienia innych).

6 (edytowany przez olo 2020-05-15 10:17:15)

Fakt. Da się, ale na razie na Linuxa - https://nordvpn.com/pl/blog/nordlynx-pr … wireguard/

Poproszę o tutorial - jak zrobić Nord-a po protokole WireGuard-a na OpenWrt (LuCI) big_smile

Pozdrawiam,
olo

7

olo napisał/a:

Fakt. Da się, ale na razie na Linuxa - https://nordvpn.com/pl/blog/nordlynx-pr … wireguard/

Poproszę o tutorial - jak zrobić Nord-a po protokole WireGuard-a na OpenWrt (LuCI) big_smile

Tu chyba powinieneś napisać do pomocy technicznej NordVPN, skoro tam kupiłeś usługę. Nie widziałem że ktoś inny taki poradnik zrobił.

8

@Cezary jaki inny VPN na zestawienie dwóch sieci polecisz na R6220?

9

vpn w sensie usługi komercyjnej? nie polecę żadnej, komercyjne nie pozwalają na łączenie klientów ze sobą
W sensie vpn jako vpn to wspomniany wireguard.

10

Cezary napisał/a:

Tu chyba powinieneś napisać do pomocy technicznej NordVPN, skoro tam kupiłeś usługę. Nie widziałem że ktoś inny taki poradnik zrobił.

Zapytałem, ale nie są w stanie podać ETA, kiedy dostępne będą configi, bo protokół jest jeszcze młody i nie do końca rozpowszechniony, ale kolo powiedział, że sądzi, że coś takiego powinno powstać wkrótce.

Odnośnie dlaczego jest fajny - nie mam porównania z innymi, ale bazowałem na artykułach pewnej strony, jak np. tutaj i póki co jestem zadowolony, choćby dlatego, że nie ma z nim problemów i mają przejrzyste tutoriale.

Pozdrawiam,
olo