@chemik89 - dzięki za linki 
Na razie w domu wygrzebałem kartę INTEL PRO/1000 PT single port na chipie 82572EI. Wsadziłem ją do Igela:

Chciałem zrobić testy porównawcze z moim aktualnym setupem tzw. "router on stick" opartym o Intel NUCa również z Celeronem 847 (DCP847SKE) z jedną kartą opartą o chip 82579V i switch zarządzalny gdzie do rozdzielenie WANu i LANu:

Poniżej pokazuje screenshoty, z komputera na którym zapuszczałem speedtesta, w prawym górnym rogu widać ilość MB/s (tak megabajtów) na karcie komputera, a w konsoli widać obciążenie procesora na routerze.
W Igelu przerwanie od karty intelowskiej przypięło się do pierwszego rdzenia procesora, zaś przerwanie od zintegrowanej karty realteka przypięło się do drugiego rdzenia procesora. Widać że karta Realteka obciąża procesor 2x bardziej niż karta Intela.
Poniżej zrzuty testów Igela.
Download: 96,6MB/s

Upload: 116,5MB/s

Poniżej zrzuty testów Intel NUC - router on stick. NUC ma jedną sieciówkę, jej przerwanie przypięte jest do rdzenia pierwszego.
Download: 103,5MB/s

Upload: 100,7MB/s

Dla mnie wniosek jest taki że konfiguracja "router on stick" sprawdza się u mnie dobrze i nie mam co się spieszyć z migracją na Igela. Do Igela rozważam jeszcze kupić takiego Intela PRO 1000/PT tylko z dwoma portami. W testach z kartą z jednym portem spodobało mi się że radiator tego Intela był zaledwie letni. Mam nadzieję że może karta z dwoma portami też nie będzie grzałką.
Karta Realteka w Igelu działa, ale widać że obciąża procesor mocno w porównaniu do Intela.
Ogólnie to jak ktoś szuka wydajnego sprzętu na router i serwerek jednocześnie, to ten Igel jest bezkonkurencyjny 
router1: Igel H820C + HP NC365 (openSUSE Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9
router2: Igel H820C + HP NC365 (Alpine Linux) + Cisco AIR-AP4800-K-K9