Temat: Jaka żywotność dysków 2,5" w kieszeni USB podpiętych 24/7?
To chyba dobre miejsce na takie pytanie: jakie macie doświadczenia z dyskami 2,5" w kieszeni USB, podpiętymi 24/7? Jest to bezpieczne (żywotność dysku)? Ile energii może pobierać?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaka żywotność dysków 2,5" w kieszeni USB podpiętych 24/7?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
To chyba dobre miejsce na takie pytanie: jakie macie doświadczenia z dyskami 2,5" w kieszeni USB, podpiętymi 24/7? Jest to bezpieczne (żywotność dysku)? Ile energii może pobierać?
od 2 do 5W. Swego czasu miałem laptop jako router, chodził 3lata 24/7 z dyskiem.
Dzięki za info. Gdyby ktoś jeszcze kiedyś miał jakieś uwagi to proszę, niech się podepnie.
Jako, że zrobiłem małe rozeznanie tematu to się podzielę kilkoma spostrzeżeniami (może ktoś się czegoś dowie, ja się dowiedziałem). Nie jest to nic odkrywczego bo jak sobie później przypomniałem, jakiś czas temu przetoczyła się przez Internet fala oburzenia, że producenci robią nas w jajo. Oj tak.
Jeśli chodzi o żywotność dysków 2,5" to kluczowym parametrem jest tutaj ilość parkowań głowicy tzn. kiedy przez chwilę nie następuje odczyt ani zapis głowica odjeżdża znad talerzy co ma zapobiec uszkodzeniu dysku w razie nagłego potrząśnięcia, uderzenia i pozwala oszczędzić energię (dlatego w laptopie pracując na baterii może się to dziać częściej). Objawia się to charakterystycznym kliknięciem, chrupnięciem.
W moim przypadku zaniepokoiły mnie właśnie te nader częste kliknięcia dysku podłączonego od niedawna 24/7 w zewnętrznej kieszeni USB. Używając programu smartctl odczytałem i zmierzyłem ilość parkowań głowicy "Load Cycle Count" i okazało się, że po niezbyt długim czasie użytkowania dysku całkowita wartość wynosi już ~53000 a przyrasta w tempie ~200 na godzinę. Teraz najlepsze - średnia żywotność takich dysków dzisiaj wynosi od 200 (najczęściej) do 600 (rzadko) tysięcy parkowań i po jej przekroczeniu dysk jest nominalnie żywym trupem - może ulec awarii w każdej chwili. Do sprawdzenia w specyfikacji, podawana przez większość producentów. Czyli mój dysk po najdalej kilku miesiącach najprawdopodobniej padnie. Co najważniejsze za czas po jakim głowica przechodzi w czas spoczynku nie jest odpowiedzialny bezpośrednio system a firmware dysku. Żeby było lepiej jeśli podłączenie jest przez usb nie da się skorzystać z polecenia hdparm w celu ręcznego zwiększenia czasu kiedy głowica pozostaje w miejscu, albo wyłączenia zarządzania energią. Nawet jeśli to zrobimy to trzeba uważać bo dysk się może sfajczyć z powodu przegrzania.
W moim przypadku na dysku znajdował się system i prawdopodobnie sytuacja wyglądała tak, że po paru sekundach następowało parkowanie a np. co 30 sekund syslog próbował dopisywać jakiś log więc *klik* i z powrotem.
Wnerwiłem się strasznie i przeniosłem system na pendrive; dla świętego spokoju zainstalowałem ramloga, żeby logowanie następowało do pamięci RAM a pliki kopiowane były na dysk przy zamykaniu systemu. Podsumować to muszę tak, że moim zdaniem dzisiejsza technologia nie pozwala na bezpieczne użytkowanie dysków 2,5 cala (może nie wszystkich, ale szczególnie na USB) do pracy ciągłej. Odchodzę rozczarowany.
--
Dla ciekawskich - sprawdzić obecną kondycję dysku (czas pracy, ilość startów, parkowań..) można programem smartctl (część pakietu smartmontools; jeśli dysk obsługuje SMART) za pomocą polecenia:
sudo smartctl -a /dev/sdx
lub dla SATA:
sudo smartctl -d ata -A /dev/sdxPatrzymy na pozycję 193 "Load_Cycle_Count".
... i wystarczy odpowiedni parmater z hdpram żeby zlikwidować jego zapędy i zmniejszyć liczbę parkowania głowicy. Obszernie było to opisane np. na polskim forum ubuntu.
... i wystarczy odpowiedni parmater z hdpram żeby zlikwidować jego zapędy i zmniejszyć liczbę parkowania głowicy. Obszernie było to opisane np. na polskim forum ubuntu.
Tylko, że tak jak napisałem - jeśli dysk jest podłączony przez USB to hdparm nie ma zastosowania - nie da się.
Da się jak masz odpowiedni mostek usb<>ide. Nie wszystkie niestety tak działają...
a narzedzia jakies na openwrt sa? czy ww. program to tylko na x86 ![]()
a narzedzia jakies na openwrt sa? czy ww. program to tylko na x86
Jest w repozytorium - smartmontools.
Po przeczytaniu informacji zawartych w tym poście trochę się zaniepokoiłem. Postanowiłem przebadać 3 dyski twarde 2,5 cala które aktywnie używam w zewnętrznych kieszonkach.
- dysk SAMSUNG HM500JJ – 500 GB, kupiony kilka miesięcy temu – używany do backupów. Dysk „siedzi” w kieszonce IcyBox . Szczątkowe wyniki SMART:
Load_Cycle_Count (pozycja 225) – wartość 468
Power_On_Hours (pozycja 9) – wartość 73
- dysk Seagate ST9500423AS – 500 GB, wyciągnięty z nowego laptopika miesiąc temu – także używany do backupów. Dysk siedzi w najtańszej kieszonce Gambird za 17 – zł. Wyniki SMART:
Load_Cycle_Count (pozycja 193) – wartość 344
Power_On_Hours (pozycja 9) – wartość 87
- dysk Toshiba MK1032GSX – 100 GB , dysk dosyć leciwy – ma chyba z 3 – 4 lata. Siedział w laptopie który chodził przez ostanie 2 lata 24h/dobę. W pewnym momencie stał się dyskiem „backupowym”. Od kliku miesięcy pełni funkcję dysku podłączonego do 1043ND. Dysk siedzi obecnie w kieszeni I-TEC MY SAFE HDD Wyniki SMART:
Load_Cycle_Count (pozycja 193) – wartość 590609
Power_On_Hours (pozycja 9) – wartość 17149 (czyli jeśli dobrze rozumiem ten parametr to dysk chodził łacznie ponad 2 lata )
Dyski w czasie tych testów były podłączane bezpośrednio do routera (bez huba). Dla Samsunga i Seageate’a wywołanie hdparm-a z parametrem którego celem było wyłączenie parkowania głowic było następujące:
- dla hdparm -B 254 /dev/sda
/dev/sda:
setting Advanced Power Management level to 0xfe (254)
APM_level = not supported
- dla hdparm -B 255 /dev/sda
/dev/sda:
setting Advanced Power Management level to disabled
HDIO_DRIVE_CMD failed: Invalid exchange
HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Invalid Exchange
W przypadku TOSHIBY próba wywołania hdparm-a w obu przypadkach powodowała „zawieszenie” dysku – pomagało w tym przypadku jedynie twarde wyłaczenie routera.
A teraz kilka pytań:
- testowane 3 dyski były umieszczone w 3 różnych kieszonkach. Napisałeś Cezary, że jeśli jest odpowiedni mostek usb-ide do funkcja wyłączania parkowania głowic zadziała. Podaj model kieszeni usb w której można będzie wyłączyć tą funkcjonalność? U mnie na żadnej z nich nie udało wywołać się tej funkcjonalności
- jak widać Toshiba, która jest podłączona obecnie do routera z niejednego pieca chleb jadła. Obecna wartość LCC 590609 wydaje się dosyć wysoka. W związku z tym zastanawiam się czy mam się martwić o dane które trzymam na tym dysku. Generalnie aktualnie na dysku głownie trzymam dane „tymczasowe” dla Transmission ale czy mam się przygotować do wymiany dysku? Czy jeśli wartość ta przekroczy magiczne 600k to dysk padnie?
- jeśli będę musiał zaopatrzyć się w nowy dysk to czy jest na rynku jakiś model dysku 2,5” który nie zaimplementowanej tej funkcjonalności (Load_Cycle_Count)?
A może warto przerzucić się na jakieś rozwiązanie z dyskiem 3,5"?
Mam niby kieszeń na taki dysk zasilany zewnętrznie ale dysk w takiej kieszonce strasznie się grzeje więc w trybie 24h długo by nie pociągnął.
Próbowałem także rozwiązań typu kabel USB <--> SATA z zewnętrznym zasilaczem i dyskiem leżącym "luźno" ale po 2 spalonych zasilaczach zwróciłem to badziewie.
Cezary - czekam na info w sprawie tego mostka który umożliwia wyłaczenie funkcji zarządzania energią.
http://sourceforge.net/apps/trac/smartm … SB-Devices
- jak widać Toshiba, która jest podłączona obecnie do routera z niejednego pieca chleb jadła. Obecna wartość LCC 590609 wydaje się dosyć wysoka. W związku z tym zastanawiam się czy mam się martwić o dane które trzymam na tym dysku. Generalnie aktualnie na dysku głownie trzymam dane „tymczasowe” dla Transmission ale czy mam się przygotować do wymiany dysku? Czy jeśli wartość ta przekroczy magiczne 600k to dysk padnie?
Używając wyobraźni wydaje mi się, że sprawa ma się tak, że dajmy na to pada 15% dysków po przekroczeniu limitu podanego przez producenta a reszta działa. Tak czy inaczej to grube tysiące sztuk zepsutego sprzętu i trzeba ustalić, że średnia żywotność wynosi te XXXk parkowań mimo, że większość sprzętu będzie działać dużo dłużej. Jeśli to dysk na torrenty i inne takie to chyba można spokojnie używać aż padnie, w końcu i tak jest tańszy niż cena za GB na pendrive itp.
Co do dysków 3,5" na USB to przymierzam się do takiego rozwiązania tylko obawiam się właśnie o trwałość zasilacza i temperaturę (w sumie to można dokleić wiatrak cichy).
Szkoda że żadna z moich kieszonek nie jest w pełni obsługiwana :-(. Tak czy inaczej dziękuję za specyfikację.
Używając wyobraźni wydaje mi się, że sprawa ma się tak, że dajmy na to pada 15% dysków po przekroczeniu limitu podanego przez producenta a reszta działa. Tak czy inaczej to grube tysiące sztuk zepsutego sprzętu i trzeba ustalić, że średnia żywotność wynosi te XXXk parkowań mimo, że większość sprzętu będzie działać dużo dłużej. Jeśli to dysk na torrenty i inne takie to chyba można spokojnie używać aż padnie, w końcu i tak jest tańszy niż cena za GB na pendrive itp.
Co do dysków 3,5" na USB to przymierzam się do takiego rozwiązania tylko obawiam się właśnie o trwałość zasilacza i temperaturę (w sumie to można dokleić wiatrak cichy).
Odrazu uprzedzam, że zasilacze w zestawach za 20 - 30 zł są naprade słabe. Niby mają dać 2A ale pierwszy zasilacz działał 15 minut, drugi wogóle nie uruchamiał dysku (sprawdzałem kilka różnych modeli). Dodatkowo wydaje mi się że jeden z tych zasilaczy "zjarał" mi jeden z dysków. Wracając do tematu - narazie "pojadę" na Toshibce. Jak spłonie szybko to wtedy zastanowię się nad jedną z kieszonek ze specyfikacji podanej przez Cezarego. A może wrócę tu na forum za 3 lata i napiszę że moja Toshibka działa nadal :-)
Mam IBM 2.5" (6,4GB) którego mam w notebooku od co najmniej 10 lat, jak nie więcej. Nadal chodzi. Load_Cycle_Count ma zaledwie 324598, chociaż swego czasu był naprawdę mocno używany.
Jeśli chodzi o tą listę to dotyczy ona wyłącznie poprawności komunikacji z systemem SMART co w ogóle nie znaczy, że dysk pozwoli się potraktować narzędziem hdparm bo to zupełnie inne zagadnienie.
Tak, to lista od smarta.
W laptopach też trzeba się o to bać czyli o "Load_Cycle_Count" ?
W nowo kupowanych dyskach można odrazu np przez mostek ide-usb zwiększyć ten parametr ?
Jaka jest sensowna dopuszczalna wartość ? Powyżej jakiej dysk zacznie się przegrzewać ?
Wniosek jest taki że jak nawet się uzywa dysku hdd-usb to jak sie z niego nie korzysta to najlepiej odpiąć go z usb ?
Ale tego masz nie zwiększać
. Właśnie o to chodzi żeby dysk jak najmniej parkował głowicę.
Ściągnąłem sobie windowsowy odpwiednik smarta z sourceforge.net
i mi podaje ze parametr 193 - Load_Cycle_Count wynosi 29571, komputer mam od końca listopada 2009. Używany ciągle na codzień min 10 godzin a zdarza się że i 16.
Jak na windowsie mogę ztuningować ten dysk ?
Tym programikiem można odrazu też sprawdzać/diagnozować inne dyski w komputerach ?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyjeś wywody ale chyba chodzi o to żeby to parkowanie głowicy tak często nie chodziło więc trzeba je opóźnić.
Zna ktoś na windowsa jakiś lepszy odpowiednik smart'a tak zeby odrazu można było robić opowiedni tuning ?
Który parametr określa maksymalną ilośc Load_Count_Cycle ?
Ściągnąłem sobie windowsowy odpwiednik smarta z sourceforge.net
i mi podaje ze parametr 193 - Load_Cycle_Count wynosi 29571, komputer mam od końca listopada 2009. Używany ciągle na codzień min 10 godzin a zdarza się że i 16.
Jak na windowsie mogę ztuningować ten dysk ?
Tym programikiem można odrazu też sprawdzać/diagnozować inne dyski w komputerach ?Nie wiem czy dobrze zrozumiałem czyjeś wywody ale chyba chodzi o to żeby to parkowanie głowicy tak często nie chodziło więc trzeba je opóźnić.
...
Te Twoje 29k to przecież nie jakoś dużo względem średniej i sprawdź raczej w jakim tempie na godzinę / na dobę przyrasta.
Ogólnie nie powinno się w ogóle pchać w to paluchów bo skutki mogą być odwrotne od zamierzonych w większości przypadków. Ktoś ten mechanizm wymyślił w końcu po to żeby było lepiej a nie gorzej. Po prostu producent przewiduje średni czas niezawodności dysków np. na pięć lat i to jest lipa.
Witam
Również chciałbym zmienić tę opcję. Poprosiłbym o namiary na smartmontools. Nie mogę go znaleźć w repozytorium. Udało mi się zainstalowac hdparm, lecz jest
/dev/sdb:
setting Advanced Power Management level to 0xfe (254)
HDIO_DRIVE_CMD failed: Invalid argument
SG_IO: bad/missing sense data, sb[]: 70 00 03 00 00 00 00 0a 00 00 00 00 11 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
APM_level = not supported
Przez usb nie wiele zrobisz dyskiem. Bezpośrednio pod ide podłącz.
Ja posiadam dysk od ponad 3 lat 1,5 roku 24/7 wartość Load_Cycle_Count wynosi 1930201 ![]()
Witam
Mam do dyspozycji tylko komputery z Windowsami. Da się to ustawić na stałe, żeby w kieszeni parkowanie było ustawione? pozdr i dzięki
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaka żywotność dysków 2,5" w kieszeni USB podpiętych 24/7?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc