Temat: porównanie + pomoc w wyborze karty AP do terminala x86
Witam
Zadałem pytanie podobne w innym wątku ale nie uzyskałem odpowiedzi.
Do zbudowania x86 mogę wykorzystać takie terminale T620 lub T630
T620 ma złącze po wifi mpcie, pod dysk ma m.2 + msata
T630 ma złącze po wifi m.2 ngff, pod dysk ma 2x m.2
Może ktoś się orientuje czym różnią się te dwa modele kart?
Znalazłem takie porównanie i nie wiem już co o tym myśleć
Różnica w cenie kolosalna.
Ogólnie buduję x86 i chciałbym kupić dobre karty z których wyciągnę po wifi całą moc netii 600/50.
Tą drugą miałem i testowałem chwilę po czym pozbyłem się tego terminala. Dodam, że kupowałem ją za 90 z antenami a teraz ponad 200 bez anten.
Ogólnie mój x86 nie ma wejścia na mpcie bo ma m.2 ngff ale to nie problem bo mogę go ewentualnie zamienić na inny tylko z gorszym bo dwurdzeniowym procesorem hp t620. Obecnie mam hp t630 z 4 rdzeniowym i ddr4 a nie ddr3.
Patrząc na karty pod m.2 zbyt wielkiego wyboru nie ma niestety.
Obecnie mam założoną kartę QCNFA344A za śmieszne pieniądze ale nie mogę jej testować ponieważ nie mam jeszcze anten.
Czy ktoś może ewentualnie polecić jakąś przejściówkę z m.2 na mpcie? Istnieją takie dobre na których nie spadnie przesył? Terminal ma 3xUSB 3.0 ale nie mogę znaleźć przejściówki np z USB 3.0 na mpcie.
przejściówka ktoś się spotkał z taką?
Czy taka przejściówka wwan wystarczyłaby do karty pod mocne 2.4? Czy musiałoby być USB 3.0?
Ogólnie chciałbym to byłoby najłatwiej kupić mocną kartę 5GHz na m.2 i dodatkową na USB 3.0 do mocnego 2.4
Z 2.4 u mnie najbardziej to liczyłaby się siła ponieważ urządzenia podłączone do 2.4 wysyłają bardzo mała danych. Wszystko co wykorzystuje mocno łącze pracuje na 5GHz.
Będę wdzięczny za jakieś sugestie i porady.