Temat: Multi-wan na serverze vps

Witam Szanownych Kolegów
Mam pytanie, czy to co myslę ma sen i czy coś da.
A więc tak: poo jednej stronie kilka łącz od rónych ips( lte, lokalni ips itd) połaczonych tunelelm z serverem vps gdzies na szybkim hostingu.
Chodzi mi o to ażeby cały ruch z domu wychodził przez ten server vps.
Czy takie zsumowanie wielu łacz ma sens i da cokolwiek? \Na pewno jeden adres ip, czy zwiększy się prędkość? czy zastapi to publiczny adres ip ( tzn czy bedzie można poprzez ip vps wbic sie do sieci wewnętrznej?
Z góry dzikuję za odpowiedzi.

2

Odp: Multi-wan na serverze vps

Jeżeli zrobisz tunele odpowiednio to tak, będziesz widoczny z adresem ip vpsa.
Jeżeli myślisz o zsumowaniu łączy w celu uzyskania większej przepustowości to tak - dla wielu procesów, nie - dla jednego procesu.
A tak w ogóle to wygoogluj słowo "bonding", bo właśnie czy zrobisz binding czy multiwan to zależy co chcesz osiągnąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

bonding  -dokładnie jest to co chce zrobić, z kilku łaczy zrobic jedno szybkie, z jednym publicznym adresem ip.

Czy np z 4 łaczy o przeopustowości np 40/5 jaka orietacyjna otrzymam prędkość?
Teraz pytanie jak to można zrobić?
Rozumiem że do tego potrzeba vps w dobrym hostingu i na szybkim łaczu - to nie problem.
Lecz co więcej ?Raczej sam tego nie ogarne od strony programowej?

4

No nie zrobisz bondingu. Kto ma to zrobić jak nie ty?

5

Moja wiedz kończy się na desktopie...
Możesz mi to łapatologicznie napisać jakie komonenty sa do tego potrzebne? Bo ideę rozumiem lecz samo wykonanie nie bardzo.

6

Masę tego znajdziesz, np. https://forum.openwrt.org/t/best-way-to … t/26290/14 Jest nawet osobny gotowiec do tego: https://www.openmptcprouter.com/ który ma dokładnie rozpisane co potrzebujesz mieć i jak to skonfigurować.

7

może któryś z kolegów podjoł by się zrobienia?