Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Poczytaj, nim wejdziesz w ax https://www.duckware.com/tech/wifi-in-the-us.html
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Strony Poprzednia 1 … 80 81 82 83 84 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bardzo fajnie zebrane kompendium. Ten link w sumie powinno się podsyłać każdemu kto napisze "mam tylko 72Mbps na moim iphonie i dlaczego".
Witajcie,
Od 7 lat używam TP-Link TL-WR1043N/ND v1 przez 24/7. Zainstalowany Gargoyle w wersji 1.6.0.1 (r39154), by obsy.
Z dodatków wykorzystuję OpenVPN, sieci gościnnej WiFi, kilku własnych wpisów DNS, firewall'a, przekierowania portów i to tyle. Port USB potrzebny tylko do ext roota.
Ostatnio od czasu do czasu rozłącza klientów WiFi, w logach systemowych można zobaczyć:
[93762.320000] ath: phy0: Failed to stop TX DMA, queues=0x004! Podejrzewam że sprzęt się po prostu zestarzał i trzeba wymienić na nowy.
Doradźcie proszę co kupić, żeby sprzęt działał stabilnie na Gargoyle, nie zamierzam instalować wielu dodatków, więc może być wersja sprzętu bez USB (SMB, DLNA itp. działają na Synology), WiFi co najmniej takie jak jest w WR1043N czyli 802.11n. Głównie zależy mi na stabilności.
Ten komunikat pochodzi z bardzo starej wersji sterowników do ath9k. W tamtych czasach było to standardem. Aż dziwne że nie zrobiłeś aktualizacji, tyle wersji było przecież.
Co do routera - przeczytaj pierwszy post i wybierz coś sobie,
No i wybrałem TP-Link Archer C7.
Mam nadzieję, że będzie działał bezproblemowo przez kilka lat ![]()
Co do aktualizacji, to jeśli sprzęt działa stabilnie i spełnia oczekiwania to nie dotykam
. Aktualizacje zwykle wymagają dodatkowej pracy i poświecenia czasu na skonfigurowanie urządzenia na nowo - moim zdaniem szkoda czasu.
Pozdrawiam
@Cezary czy jest szansa abyś dodał sekcję „jaki router do światłowodu”?
@Cezary czy jest szansa abyś dodał sekcję „jaki router do światłowodu”?
W sensie - jak najbardziej wydajny czy że ma sfp?
pod gigabit nat najlepiej x86, tak to raczej ciężko o coś do nie podchodziłoby pod 1k pln i obsługiwało openwrt.
Przy pojedyńczych połaczeniach większość routerów z offloadingiem da sobie jakoś rade.
bez przesady, celeron m 1.7ghz z lanami intela pcie ogarnia nat gbit w obie strony ;p
axelf napisał/a:@Cezary czy jest szansa abyś dodał sekcję „jaki router do światłowodu”?
W sensie - jak najbardziej wydajny czy że ma sfp?
Chyba dwa razy tak.
[edit]
Może jednak zaryzykuję się rozwinąć:
1GB z Orange (będzie niebawem) + LTE z modemem jako failover
3-4 PC po kablu (może przy okazji też wymienić skrętkę na światło do nich?)
5 różnych urządzeń na media/streaming - jak tuner SAT, NAS, TV, Daphile itp
6 Smartfonów
1-2 serwery z różnymi usługami w świat
3 laptopy po wifi
VPN do podłączenia, gdy poza domem
Nie przeraża mnie x86 jeśli to będzie najlepsze rozwiązanie, mam w tej chwili do dyspozycji Mikrotika RB2011UiAS-2HnD-IN bez wkładki.
No to dla wydajnego - PC, kropka. Dla sfp - nie masz wyboru, bo albo uniquti erx-sfp lub turris omnia (nadal nie wiem czy tam w końcu uruchomili sfp czy nie).
Proszę o poradę,
posiadam obecnie router TP-LINK WDR4300 z LuCI openwrt-18.06 branch (git-18.284.42397-55ebe88) i na nim prędkości są w granicach 80 mb/s. Net mam od UPC 300/30. Zastanawiam się nad zmianą routera na TP-LINK WIRELESS ARCHER C7 ale przeczytałem na forum, iż na nim również jest problem z netem w granicach 300 Mb/s. Drugą opcją jest NETGEAR AC2600 R7800 ale to router z wyższej półki cenowej.
Po zakupie nowego sprzętu WDR4300 postawię w inne części mieszkania i połączę mostem aby zwiększyć zasięg netu.
Czy na TP-LINK WIRELESS ARCHER C7 można wydobyć takie prędkości przy oprogramowaniu LuCI, czy może lepiej zakupić NETGEAR-a?
A może po prostu zainstaluj 19.07, włącz flowofflad i tyle? te 300Mbps to nie jest jakaś specjalnie duża prędkość dla tych routerów.
PS. I mówimy o połączeniu kablowym. Wifi to w ogóle inna sprawa i wpływa wiele innych czynników na to.
Nie dodałem, że chodzi o Wifi. Odległość od routera jest niewielka ale nie mam możliwości dociągnąć kabla. Już kiedyś rozmawialiśmy nad netem z taką prędkością po wifi dla tego routera i pisałeś, że powinno pójść. Próbowałem ale nie chce więcej jak niecałe 100. Aktualizacja wiąże się z wprowadzaniem wszystkich ustawień? Nie da się zrobić upgrade?
masz włączony flow offload? 5ghz? jaki kanał ? jaki sirq ?
Na LuCI openwrt-18.06 też można włączyć flow offload? Nie widzę takiej opcji. Kanał mam ustawiony na Auto, pokazuje 124 (5.620 GHz). Sirq nie wiem. Takie dane wyświetla
Kanał: 124 (5.620 GHz)
Moc nadawania: 21 dBm
Sygnał: -54 dBm | Szum: -92 dBm
Szybkość transmisji: 300.0 Mbit/s | Kraj: PL
nie, od 19.7
Po aktualizacji oprogramowania i włączeniu flowoffload poprawią się osiągi Wifi?
na ostatnich wersjach 18.06 też można było włączyć offload, tyle że nie z poziomu Luci.
a jak to zrobić? możesz podpowiedzieć?
a jak to zrobić? możesz podpowiedzieć?
zobacz na przykładzie https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 62#p230662
Ta opcja działa od wersji 4,14+ ja posiadam
Wersja jądra 4.9.134.
Czy dobrze patrzę?
A karty wifi odbiorników? Co tam masz? Tutaj może być wąskie gardło, a nie w nowym routerze, czy jego konfiguracji. U mnie 300 Mbit jest ledwo przekraczane przy kartach AC7260 i AC7265 i to tylko przy odległości rzędu 3-5 metrów. Gdzie ten sam laptop po kablu spokojnie przekracza 900.
Jeśli masz laptopa, to często bywają w nim byle jakie karty wifi, a za kilkadziesiąt złotych kupisz znacznie wydajnieszą.
Nie jest to wina karty, ponieważ mam internet od UPC i podłączając się pod ich router mam prędkości 280 Mb/s. Jest ewidentnie ograniczenie tp-linka. Docelowo router UPC chcę przestawić jako modem a korzystać jako router dhcp z tp-link.
na ostatnich wersjach 18.06 też można było włączyć offload, tyle że nie z poziomu Luci.
Nie na ar71xx. Nie ten kernel.
Strony Poprzednia 1 … 80 81 82 83 84 … 181 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc