1 (edytowany przez drk 2020-04-01 22:51:49)

Temat: Jak aktualizować OpenWRT, żeby zachować konfigurację i ekstra pakiety?

Wiem, że między upgrade'ami z wersji na wersję (np.: 18.06 na 19.07) powinno się konfigurację zrobić od nowa, bo ... i tutaj długa lista dlaczego, ale między kolejnymi buildami już chyba tak nie jest? Rozumiem, że po to jest chyba ta opcja "keep settings" smile?

Problemu nie ma jak ktoś ustawia tylko hasło do WiFi i reszta zostaje nie zmieniona. Ale co jeżeli ktoś ma coś tam poustawiane "pod siebie", albo doinstalował jakieś pakiety? One przy aktualizacji idą chyba w kosmos (mi przynajmniej kiedyś wyparował nano i musiałem go doinstalować jeszcze raz)? Da się zrobić jakoś listę doinstalowanych pakietów i zapisać ich konfigurację, żeby później je doinstalować i metodą ctrl+c/ctrl+v przywrócić ustawienia?

Jakie macie sposoby, żeby co aktualizację nie spędzać godziny na konfigurację routera? I tak wiem, można nie aktualizować softu i stąd pewnie w statystykach te urządzanie z uptimem po 500 dni smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: Jak aktualizować OpenWRT, żeby zachować konfigurację i ekstra pakiety?

Mój patent jest taki, że buduję sam sobie openwrt z potrzebnymi pakietami (mam taki duży flash). Zaznaczam opcję zachowania danych i tyle.
Niestety przy zwykłej instalacji i aktualizacji openwrt już ten myk nie będzie działał. Ponieważ niektóre pakiety wymagają konkretnej wersji buildu. Nie zadziałają one na innej. Dlatego lepiej sobie zrobić listę i zainstalować z listy. Opcja zachowania danych tak naprawdę powoduje, że pliki w katalogu /etc/config są nie zmieniane.

3

steel_rat napisał/a:

Mój patent jest taki, że buduję sam sobie openwrt z potrzebnymi pakietami (mam taki duży flash). Zaznaczam opcję zachowania danych i tyle.
Niestety przy zwykłej instalacji i aktualizacji openwrt już ten myk nie będzie działał. Ponieważ niektóre pakiety wymagają konkretnej wersji buildu. Nie zadziałają one na innej.

Mam kilka routerów smile więc budowanie dla każdego osobnego openwrt to trochę za grubo dla mnie, poza tym zakładam, że w buildach od Cezarego nic nie brakuje, a ja bym na pewno coś spartolił i coś by mi nie działało wink

steel_rat napisał/a:

Dlatego lepiej sobie zrobić listę i zainstalować z listy

że na papierze tudzież w notatniku? smile

4 (edytowany przez steel_rat 2020-04-01 23:35:36)

drk napisał/a:
steel_rat napisał/a:

Niestety przy zwykłej instalacji i aktualizacji openwrt już ten myk nie będzie działał. Ponieważ niektóre pakiety wymagają konkretnej wersji buildu. Nie zadziałają one na innej.

Mam kilka routerów smile więc budowanie dla każdego osobnego openwrt to trochę za grubo dla mnie, poza tym zakładam, że w buildach od Cezarego nic nie brakuje, a ja bym na pewno coś spartolił i coś by mi nie działało wink

steel_rat napisał/a:

Czemu nie. Robisz listę jakie pakiety masz typu

opkg update
opkg install nano
opkg install vi
...

Wklejasz w terminal i instalujesz.

5

steel_rat napisał/a:
drk napisał/a:
steel_rat napisał/a:

steel_rat napisał/a:

Czemu nie. Robisz listę jakie pakiety masz typu

opkg update
opkg install nano
opkg install vi
...

Wklejasz w terminal i instalujesz.

A jeśli bym zainstalował całkiem nową i inną wersję openwrt ale ze starej skopiował pliki dla dodatkowych pakietów i tych standardowych (z /etc/config)   To te zastępując plik np motion. conf  lub innego pakietu to wówczas może się coś pochrzanić?

6

To zależy jak różnią się wersje i to tylko ty wiesz. Niektóre możesz skopiować, niektóre nie. Jako przykład - motion. W sumie konfig możesz kopiować bo od lat się nie zmienił. Inny przykład - adblock, nowa wersja 4.x ma inny konfig i przekopiowanie ze starego nic nie da, musisz go zrobić od nowa. Ty musisz wiedzieć co zostało zmienione.

Przy wielu routerach najprośćiej będzie chyba faktycznie przygotowanie gotowego skryptu który zainstaluj wszystko co ma być, ustawi opcji itd. Później tylko ew aktualizacja, wgetem ściągnięcie skryptu i jego uruchomienie. Ale sam musisz takiego skryptu pilnować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7 (edytowany przez IceG 2020-04-02 13:32:33)

drk napisał/a:

steel_rat napisał/a:

Nie wiem czy to co napiszę będzie pomocne ale jest opcja budowania obrazów w bardzo prosty sposób.. za pomocą stronki https://chef.libremesh.org/ tam wklejamy listę potrzebnych na routerze pakietów i z górki, odpada "długie budowanie obrazów", potem tylko pliki ustawień przenieść. Kiedyś to sprawdzałem i działało spoko smile. Tym sposobem "odpada" dociąganie pakietów na gołym systemie.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

8

Czasami w/w adres nie działa, więc trzeba to mieć na uwadze.

9

Cezary w wątku "Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07" napisałeś:

Cezary napisał/a:

sysupgrade dostało nową opcję do zachowania listy zainstalowanych pakietów (nie samych pakietów tylko listy), która zostaje dołączona do backupu. Dzięki temu można prostym skryptem ponownie zainstalować wszystkie pakiety które były.

wygląda to fajnie. Sprawdziłem, że takim poleceniem wychodzi mi backup z listą pakietów:

sysupgrade -k --create-backup /tmp/backup-`cat /proc/sys/kernel/hostname`-`date +%F`.tar.gz; ls /tmp/backup* 

a jak to później zrobić w drugą stronę? Jest taki skrypt?

I jeszcze przy okazji jedno pytanie. Właśnie "produkuję" router i po świeżej instalacji Twojego OpenWrt mam ze 60 pakietów do uaktualnienia. Znalazłem nawet sposób jak to zrobić hurtem, bo nie ma takiej opcji z automatu, ale czy to mi nie "wysadzi" w powietrze routera? Gdzieś mi kiedyś na forum mignął post, że to nie jest dobry pomysł, żeby je aktulizować. Jak tak to dlaczego?

10 (edytowany przez Cezary 2020-04-03 23:14:58)

A musi być skrypt? opkg install $('awk '{print $1}' /etc/backup/installed_packages.txt) choć to zły przykład bo przy dużej liczbie pakietów opkg zwariuje i trzeba by to było rozbić na mniejsze porcje.

opkg nie lubi jak się na raz robi aktualizację dużej ilości pakietów.

"Oryginalny skrypt" do odtwarzania jest tutaj: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 568c610c39

11

Z moich doświadczeń wynika, że konfiguracja pakietów się zachowuje przy upgrade, brakuje tylko pakietów.
Wystarczy zrobić listę pakietów, doinstalować i zwykle działają tak jak przed upgrade.

Zawsze trzeba sobie przed upgrade zgrać backup,i w razie problemów rozpakować go i wyciągnąć konkretne pliki konfiguracyjne.

Ja na przykład co upgrade muszę odtwarzać extroota i konfigurację.

12

Masz bardzo dobre doświadczenia, i właśnie o tym jest ten wątek...

13 (edytowany przez Shoonay 2020-04-04 11:16:19)

Ja to robię od miesięcy tak:

opkg update
opkg list-upgradable
opkg list-upgradable | sed -e "s/\s.*//" | while read PKG_NAME; do opkg upgrade "${PKG_NAME}"; done

Chociaż potem z niewiadomego mi powodu, ponowne odpalenie...

opkg list-upgradable

... zawsze pokazuje jeszcze niezaktualizowany pakiet "luci-proto-wireguard", ale ostateczne...

opkg list-upgradable | sed -e "s/\s.*//" | while read PKG_NAME; do opkg upgrade "${PKG_NAME}"; done

...instaluje już wszystko.

Potem reboot i gotowe. Wszystkie pakiety które dotychczas używałeś i ustawienia są.