1 (edytowany przez drk 2020-04-01 23:20:15)

Temat: NextCloud i Openwrt

Znalazłem, że da się zainstalować NextCloud na Openwrt. I mi taka myśl przyszła do głowy smile Że gdyby to działało, to mógłbym synchronizować kalendarz/kontakty/notatki/zdjęcia z Nextcloud'em a nie Googlem smile Do swojego routera (R6220) podłączyłbym 64GB pendrive'a i w nocy gdy nikt nie korzysta mój telefon by się elegancko zsynchronizował, mogłoby to się robić nawet w momencie podłączenia się do wifi, bo ta moja sieć zbyt obciążona to nie jest. A i zakładam, że synchronizacja możliwa byłaby tylko w sieci wewnętrznej, żeby nie otwierać sieci na zewnątrz.  Testował ktoś takie rozwiązanie?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: NextCloud i Openwrt

Ja mam u siebie chmurę. Tylko, że działa u mnie tylko OwnCloud. NextCloud nie chce się u mnie uruchomić. Przechodzi pierwszą konfigurację a potem nie działa logowanie. Z OwnCloudem nie mam problemu. A jak to szybko na R6220 będzie działało to nie wiem, ale cudów szybkości bym nie oczekiwał.

3 (edytowany przez drk 2020-04-01 23:38:06)

Od jakiegoś czasu rozważam też zakup terminala i na nim instalacji OpenWRT, tam zakładam,  że moc nie będzie problemem smile

NextCloud "wyszedł" z OwnCloud więc pewnie podstawowe funkcje są takie same. Synchronizujesz może jakiegoś Androida? Co na nim (OwnCloudzie) robisz jak to nie tajemnica? smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

4

Głównie do przenoszenia danych mam. Tylko że nie ma możliwości prostej synchronizacji "kalendarz/kontakty/notatki/zdjęcia"ponieważ aplikacja nie pozwala na to. W sumie to tylko plik keepasa używam smile