Temat: Ustawianie priorytetów ruchu - OpenWRT

Witam !
To mój pierwszy post na Waszym forum.

Posiadam Asusa WL-500gP V1,używanego do dzielenia łącza HSPA (via modem Huawei E230).
Przesiadłem się z firmware'u Olega (a dokładniej z czeskiego CDMA@wifi) na Openwrt z jajkiem 2.6 (karta wymieniona na Atherosa).
I wszystko gra idealnie,poza dwoma sprawami:

a) w Olegu defaultowo ruch z sieci wewnętrznej miał wyższy priorytet,niż ruch generowany przez np.wgeta czy rtorrenta na routerze - można było zapuścić "ssanie" na Asusie ,i jednocześnie komfortowo korzystać z Internetu na komputerach w sieci.
Jak to zrobić na OpenWRT ?

b) Istnieje dla Openwrt "watchdog",pilnujący połączenia WAN,i w razie padu restartujący je (chodzi choćby o wykonanie komend "ifdown xxx && ifup xxx" ?

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

2

Odp: Ustawianie priorytetów ruchu - OpenWRT

a) qos oczywiście. Domyślnie nie jest to w żaden sposób kolejkowane i masz właśnie efekty takiego zachowania.
W OpenWrt instalujesz qos-scripts, ustawiasz download/upload i powinno działać.

Tyle że te regułki są dość rozdmuchane i czasami trzeba je samodzielnie doprecyzować (lub napisać samemu jak się ma pojęcie o tc/iptables/imq/htb itp).

b) options keepalive w konfiguracji połączenia ppp.

Tyle że to oczywiście nadzoruje czy samo połączenie ppp nie padło. (niektóry robią jeszcze sprawdzenie czy w ogóle coś po drugiej stronie odpowiada - w cronie, ping do kilka minut np. do google, jak nie odpowie to ifup wan robione)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

b) options keepalive w konfiguracji połączenia ppp.

Tyle że to oczywiście nadzoruje czy samo połączenie ppp nie padło. (niektóry robią jeszcze sprawdzenie czy w ogóle coś po drugiej stronie odpowiada - w cronie, ping do kilka minut np. do google, jak nie odpowie to ifup wan robione)

@Cezary mógłbyś napisać jak używać crona np do sprawdzenia połączenia Wan ? jak taką regułke mozna utworzyć poleceniami w putty ?

options keepalive - jak to ustawić ?

Nie odezwałeś sie na Openlinksys , więc może tu mi pomożesz

4

options keepalive 5

tak po prostu w sekcji od ppp

Co do crona:
wywołujesz w nim skrypt co kilka minut o takiej zawartości mnie więcej

#/bin/sh
if ping -q -c 1 www.google.pl ; then
logger "polaczenie ok";
else
ifup wan
fi

Gdzie jeżeli nie ma odpowiedzi od zdalnego hosta to ponoszony jest interfejs. Oczywiście trzeba by go trochę zmodyfikować - niech odpyta sie np. 3 razy co 5s zanim zrestartuje interfejs żeby było na pewno wiadomo że to nie chwilowy kaprys sieci jest itd.

5

Dzięki za odpowiedź , ja narazie zaczynam czytać na temat crona , bo nie wiem nawet jak odpalić ten skrypt.

6

Po prostu zrób wpis do crona.

7

Cezary napisał/a:

Po prostu zrób wpis do crona.

Jeszcze 3 godziny temu nie wiedziałbym co zrobić , poczytałem trochę i chyba już wiem big_smile

A jak do tego dodać czasówkę ? - lamerskie pytanie  , ale niestety nie wiem , pingowanie zmieniłem

#/bin/sh
if ping -q -c 5 www.google.pl ; then
logger "polaczenie ok";
else
ifup wan
fi

8

zwykle sleep x wstaw tam gdzie chcesz.