Temat: USB HUB pod WDR3600v1

Witam,

od operatora dostałem Huawei B593.

Aby sieć domową nieco unowocześnić, dawno temu (z polecania na tym forum) zakupiłem następujące urządzenia:

* Huawei E3372
    * TP Link WDR 3600 (gargolye)
    * aktywny USB HUB

Ale wtedy internet często się wieszał, E3372 mocno się grzał i chyba było tego problemem niestabilnego dostępu do internetu. Też ktoś wtedy pisał że to może być wina HUBa. Ale zaniechałem tych testów i zostałem przy konfiguracji B593 jako modem WDR3600 jako router wifi.
Przy tej konfiguracji mam tego typu problemy iż jak jedno urządzenie pobiera coś z internetu to na innych urządzeniach nie ma internetu.
Dlatego chciałem wrócić do tej konfiguracji z E3372 + WDR3600 który był mi od początku polecany.

Stąd moje pytanie, poleci mi ktoś dobry/sprawdzony HUB z Amazon.de ?
Czy taki HUB dodatkowo uciągnął by jakiś dysk SSD ? Bo myślałem o taki małym domowym serwerze na dane. Lub RPi3 + SSD.

2

Odp: USB HUB pod WDR3600v1

Akurat do rpi też musisz podłączyć dysk po usb, więc to... taki średni pomysł żeby rpi brać do tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wyczytałem że do tego zadania najlepiej nada się USB HUB z per port power switching.
Problem w tym, że niektóre to posiadają ale nie do końca dobrze działają - z powodu stosowania tanich podzespołów.

Zatem czy może ktoś polecić dobry usb hub z per port power switching ?

4

wszystko to bez problemu ogarniesz na terminalu za flaszkę z aledrogo , np z xpenology smile szkoda zawracać sobie głowę popierdólkami typu rpi

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

5 (edytowany przez kmaras77 2020-04-04 01:44:02)

Ja jako huba do routera  WDR4300v1 używam najtańszego huba USB z marketu, chyba marki esperanza, za 5,99.

Na tym hubie mam pendrive z extrootem i jeden modem HSDPA. Drugi modem mam wpięty bezpośrednio do routera, bo przez huba się wyłączał po jakimś czasie.
Zapewne jest to kwestia zasilania, bo modemy są dodatkowo na przedłużaczach 1,8 m.

Co do internetu - teraz mam na tym routerze trzy modemy - jeden po ethernecie, dwa po USB.
Wszystko to spina pakiet MWAN3, łącznie z tym, że rozkłada ruch proporcjonalnie do wielkości pakietów na internet na każdej karcie.

6 (edytowany przez Caporeira 2020-04-24 19:48:44)

A czy zamiast modemu i USB hub, można wykorzystać do tego jakiś stary telefon i udostępnić internet np przez USB do routera ?

7

Tak, fachowo się to nazywa "tethering". Tyle że mało co który telefon jest dostosowany to pracy ciągłej 24/7 i ponoć szybko padają.

8 (edytowany przez Caporeira 2020-04-24 20:09:30)

Jest do tego tutorial jak skonfigurować to po stronie gargoyle ?

9

Po prostu podłącz. Jak obsługiwane jest przez standardowe sterowniki to pokaże się jako modem rndis.

10

Jako że nie sposób dostać USB HUB z per port power switching.

Chciałbym kupić nowy lub używany router z LTE, do którego będę mógł wgrać alternatywne oprogramowanie, aby miał trochę pamięci na doinstalowanie dodatków.
Port USB może być, się chyba nie warunek konieczny.

Co mogli byście polecić?

11

Piszesz tak jak byś miał jakiś wybór wiekszy. Dlink 921, tplink mr200 lub 6400, dwa modele z gl-inetu, teltonika lub jakiś samodzielny składak. Znalazł byś to szukając w bazie routerów wpieranych przez openwrt.

12 (edytowany przez Caporeira 2020-09-11 23:45:43)

@Cezary

Dzięki.

Ciężki orzech do zgryzienia.

Zobaczyłem że mr200 ma lepsze transfery od dlinka.
Więc wybór stawał się prosty. Ale teraz widzę że mr200 ma tylko 8mb flash. Tyle mam w wdr3600 i brakuje miejsca aby instalować dodatki.
Natomiast dlink ma tej pamięci 16mb.

Które urządzenie według ciebie będzie dobre (najlepsze) z listy routerów LTE?

GLe są dosyć drogie ☹️

13

Tyle że mr200 nie ma usb, więc nie instalujesz usb-storage, samby i całej reszty.

Każdy router z wbudowanym modemem jest "drogi". Taniej kupić coś z usb i huawei e3372.

Ja używam cell-c, teltonik, tplinków i składaków. d-linki chyba nigdy na dłużej nie używałem, więc w sumie nie mogę się o nim wypowiadać.

14

Cezary napisał/a:

Taniej kupić coś z usb i huawei e3372

Taki zestaw aktualnie posiadam.
I jak wyżej pisałem, u mnie się nie sprawdza.
Czyli sugerujesz aby jeszcze pokombinować z nowym hubem USB?

15

Jeżeli to problem zasilania to tak, spróbuj. Albo zrób sobie kabel "typu Y" z oddzielnym zasilaniem - taniej chyba do testów wyjdzie.

16

Cezary napisał/a:

Jeżeli to problem zasilania to tak, spróbuj. Albo zrób sobie kabel "typu Y" z oddzielnym zasilaniem - taniej chyba do testów wyjdzie.

O moich problemach oraz że to może być wina zasilania pisałem/pisałeś w tym temacie:

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13072

Albo inna opcja to kupić inny router z lepszym zasilaniem USB, pytanie czy takowy istnieje?

Na razie faktycznie protestuje z tym zasilaniem USB.

17

Ale to było 4 lata temu. I co, do tej pory nic z tym nie zrobiłeś?

18

Rozwiązałem to w ten sposób że połączyłem Huawei 593 z TP-Link wdr3600. I tak działa do tej pory.

Ale ten Huawei jest stary i ogranicza mi prędkość internetu. Dlatego znowu biorę się za ten temat.