1,976

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

@Cezary
Kable do routerów wpinam w port WAN. do lanów w tych ruterach wpięte są urządzenia ( TV, TUNERY)
Domyślnie w routerach jest ustawione Protokół: Klient DHCP   NIESTETY BRAK NA NICH INTERNETU

802.11r Szybkie przejście - a co to daje ?? jeakieś plusy\minusy ???

1,977

Jak dołączyłeś do wanów do masz nata, więc masz złe adresacje na lanach. Podstawy sieci się kłaniają.

Zmień adresy na lanie lub podłącz kable do lanu zależy jaką konfigurację chcesz otrzymać.

Czytaj co to jest 802.11r: https://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11r

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,978

yyyy.... chciałbym otrzymać to samo co mam na gargoyle...
popowiesz coś ??? bo szczerze.. zgłupiałem.

1,979

Więc połącz wan z lanem:
- wyłącz serwer dhcp (opcja ignore 1 w sekcji lan w /etc/config/dhcp)
- usuń sekcję wan z /etc/config/network
- zmień option ifname w sekcji lan na 'eth0.1 eth0.2'
- zrestartuj

1,980

więc tak
ad1 R6220 do wndr4300  (wan z lanem ) - w ruterze trace jedno wejście ??
ad2 poradzę
ad3 poradzę
ad4 gdzie to infame ??

1,981

4: w /etc/config/network. I zanim cokolwiek zrobisz to sprawdź czy interfejsy nazywają sie u ciebie eth0.2 i eth0.1 czy eth0 i eth1, bo nie pamiętam jak on ma interfejsy.

I nie, nie stracisz jednego wejścia bo przecież łączysz lan z wanem tak jak w gargoyle.

1,982

ok jutro stestuje
Czyli z r6220 kabel po LAN leci do WAN w WNDR4300 - standardowo ... ( napisałeś z wan do lan i stąd moje zdziwienie)

1,983 (edytowany przez Królik 2020-04-01 16:10:17)

Możecie polecić jakiś modem na usb hilink z agregacją pasm?

Edit:
I by złącza były takie same jak w 3372. Muszę na szybko teściowi coś zamówić. wink

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

1,984

Na usb? Nie ma takiego. Tylko mydelniczki mifi z baterią ew te stacjonarne.

1,985

Cezary napisał/a:

Na usb? Nie ma takiego. Tylko mydelniczki mifi z baterią ew te stacjonarne.

No właśnie musi być na szybko zamiennik jeden do jednego. hmm

Trudno, będzie 3372.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

1,986

@Cezary
ogarnąłem i wszystko hula.
zaznaczyłem też opcje 802.11r - rozwinęły się dodatkowe pola - nic tam nie wypełniałem - jak mam coś tam wpisać daj znać.

Dodatkowo mam pytanie. raz w tygodniu miałem ustawiony cykliczny restart. Opcja ta dostępna była w MENU. czy w Luci jest to gdzieś ?? bo nie znalazłem czy też trzeba bawić się skryptami w cron ??

1,987 (edytowany przez Cezary 2020-04-01 19:02:01)

To właśnie jest opcja w cronie...

Dlaczego ustawiłeś radiusa? Bo dla innych nie wyświetlają się pola do wprowadzenia klucza roamingowego.

1,988

802.11r Szybkie przejście

TO zaznaczyłem

1,989

No ok, ale dodatkowe pola wyświetlają się tylko przy wyborze radiusa. Więc o jakich pustych polach piszesz?

1,990 (edytowany przez kudlatyltr 2020-04-01 22:10:20)

Hej
Proszę o poradę co kupić, napiszę jakie mam wymagania.
Router będzie działał z modemem połączanym LAN Huaweii B315s-22 który mam na strychu, nowy router dam na dole, mysle ze ma działać jako AP.
1.cena najlepiej do 200 zł, chyba że naprawdę będzie potrzeba to 300 zł max.
2. łatwość instalacji firmaware(openwrt,ddwrt,tomato,gargoyle)nie wiem który jest najprostszy.
3. stabilny i dobry zasięg w domu 200m z piętrem.(regulacja mocy, wybór mocy?)
3. 1 USB
4. będzie podłaczony -TV(netflix), laptop, telefon, nie gram, nie stremuje,
5. Nie potrzebuje super opcji . W przyszłości jakiś monitoring, Smart itp jeśli to ma znaczenie.
Jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny.dzięki
Dodam że nie musi być nowy sprzęt , mogę szukać używki.

1,991

Używany Netgear R6220. (OpenWRT, Garygole  pewnie i DD-WRT na niego wejdzie ale nie Tomato)
Do tej kwoty co podałeś to trudno kupić coś dobrego. Do 300 już możesz mieć Archera C7.
Co do firmware to nie ma routera na który zainstalujesz wszystkie wymienione firmware.
Tomato obsługuje tylko Boarcoma. Tak naprawdę OpenWRT nie obsługuje Boarcomów bo nie ma do nich otwartych sterowników WIFI i dlatego nie działa WIFI.
Co do zasięgu to niestety zwykle przejście na inne oprgramowanie niż OFW skutkuje zmniejszeniem zasięgu WIFI.
Przy domu 200m możesz potrzebować dwóch urządzeń routera i AP. Albo routera bez WIFI plus 2xAP. Z regulacją mocy bym nie robił sobie nadziej. Coraz mniej sprzętów na to pozwala (tzn. czasami możesz zmniejszyć moc ale nie zwiększyć).

1,992 (edytowany przez kudlatyltr 2020-04-01 22:45:20)

steel_rat napisał/a:

Używany Netgear R6220. (OpenWRT, Garygole  pewnie i DD-WRT na niego wejdzie ale nie Tomato)
Do tej kwoty co podałeś to trudno kupić coś dobrego. Do 300 już możesz mieć Archera C7.
Co do firmware to nie ma routera na który zainstalujesz wszystkie wymienione firmware.
Tomato obsługuje tylko Boarcoma. Tak naprawdę OpenWRT nie obsługuje Boarcomów bo nie ma do nich otwartych sterowników WIFI i dlatego nie działa WIFI.
Co do zasięgu to niestety zwykle przejście na inne oprgramowanie niż OFW skutkuje zmniejszeniem zasięgu WIFI.
Przy domu 200m możesz potrzebować dwóch urządzeń routera i AP. Albo routera bez WIFI plus 2xAP. Z regulacją mocy bym nie robił sobie nadziej. Coraz mniej sprzętów na to pozwala (tzn. czasami możesz zmniejszyć moc ale nie zwiększyć).

dzięki za opdowiedź, widzę nowy netgear kosztuje tyle samo co nowy tp link.co wybrac? 270 zł. netgeara uzywke kupie za 100 a archera musze dac 200.
tak myslalem z tą mocą, kupie na razie jedną sztukę zobaczę co będzie się działo.
a które firmware radzisz?

1,993 (edytowany przez steel_rat 2020-04-01 23:03:41)

Ja używam OpenWrt ponieważ już trochę się tym bawię i lubię wyzwania.
Jak ktoś zaczyna zabawę i nie robi jakiś skomplikowanych konfiguracji to Gargoyle. Do Tomato to musisz mieć router z Boarcomem. DD-WRT też nie jest skomplikowany, ale może dla mnie.. W sumie miałem już wszystkie firmware. Po za tym, też tak nie śledzę całego sprzętu. Cezary tam więcej się orientuję które wifi w którym modelu chodzi bardziej stabilnie. Najlepiej pośledzić tematy z tego forum. Ja mam WRT32X, jest super wydajny router ale niestety sterowniki od wifi może już nie mają problemów ze stabilnością, ale dalej ich funkcjonalność jest średnia. Brakuje np trybu MESH, jak ustawie uwierzytelnianie po radiusie to wywala urzytkowników tak co godzinę, urządzenia IoT też mają problem z połączeniem do AP.

1,994

ok dzieki. to bedzie gargoyle bo dopiero zaczynam, a powiedz co lepiej tplink czy netgear? a jak u nich z zasięgiem wiesz moze?

1,995

Nie wiem nie miałem tych routerów.
Zasięg routera zależ od wielu czynników. Jakie przeszkody ma na swojej drodze sygnał, zakłucenia w eterze. Generalnie najdalej będzie zasięg z 2.4GHz. Na 5 GHz to tak góra jedno piętro. Sygnał na tym paśmie jest bardzo szybko tłumiony.

1,996

ok super dzieki za rady.

1,997

@Cezary
Po zaznaczeniu  802.11r szybkie pzejscie rozwijają sie dodatkowe opcje jak na zdjęciu
https://ifotos.pl/z/qaswhan

1,998

Ale ty o luci piszesz a nie o gargoyle...

1,999 (edytowany przez matt_at 2020-04-02 10:29:16)

No.... Pisałem że  we wszystkich wgrane openwrt...
Te które miały gargoyle, zmieniłem soft na openwrt

2,000

W luci masz opisane poszczególne pola. Cześć musisz, cześć nie musisz, zależy to od tego jak masz inne rzeczy ustawione.