ad2014 napisał/a:Zapis zdjęć zrób na pendraiwa , a kopiowanie żeby nie komplikować zrób przez sambę. Jak masz tunel to też do tego katalogu bez problemu się dostaniesz po lokalnym adresie , po uruchomieniu tunelu . Obecnie modny na forum jest wireguard sam go używam i polecam . Zmień pulę adresowa na 2 routerze i po kłopocie nie będziesz musiał za każdym razem usuwać odcisk
Może w przyszłości spróbuje ten wireguard póki co mam już zainstalowany ZeroTierOne i z telefonu przez ssh połaczyłem się routerem.( ale tylko umiem póki co z lini poleceń korzystać) no właśnie.. Chyba nie umiem :-(
już to połącznie zdalne zostawię na później.. Ale póki co, nie potrafię nawet w sieci lokalnej skopiować plików z /mnt/sdc1/zdjęcia
będąc już zalogowanym w gargoyle próbowałem aby tylko wejść chociaż do tego katalogu root@Gargoyle:~/mnt/sdc1/zdjęcia//
-ash: /: Permission denied (odmowa dostępu)
próbowałem też z mojej maszyny scp -P 22 root@192.168.2.1:/mnt/sdc1/zdjęcia ~/home/arek (nie wiem czy składnia prawidłowa )
root@192.168.2.1's password:
scp: /mnt/sdc1/zdjęcia: No such file or directory
Tu już o klucze nie wrzeszczy ale jak skopiować naprzykład wszystkie pliki .jpg lub katalog zdjęcia?
chciałbym, to opanować - ale pomimo szczerych chęci nie tak łatwo nauczyć się linuxa w czytając kilka poradników..