Temat: samba na wr1043nd

Mam mały problem z sambą, ustawiłem dostęp anonimowy i z kopiowaniem plików na dysk nie mam problemów ale jak chcę go z powrotem pociągnąć to już jest brak dostępu co ciekawe był tam wcześniej plik z filmem i jego mogę przekopiować, tylko te nowe pliki stwarzają problemy, po ftp mam podpięty ten sam dysk i ta sama sytuacja nie mam uprawnień ale z tą różnicą że pliki które zapiszę poprzez ftp mogę ściągnąć z powrotem. Gdzie szukać przyczyny bo wygląda na o że pliki zapisane za pomocą samby są nie do odczytania/skopiowania ???

TL-WR1043ND GargoylePL (by obsy)
WRT54GL kamikaze 7.09

2

Odp: samba na wr1043nd

Uprawnienia? Maska plików/katalogów?

PS. Pytałeś o wydajność USB w wndr3700 na openwrt.org. 16,5MB/s

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No to się nazywa wydajność, główny czynnik zakupu ewentualnego sprzętu w przyszłości, dzięki za pamięć . Co do samby to faktycznie uprawnienia, teraz wiem gdzie się konfiguruję smile
Na razie tplink to mój poligon doświadczalny i korzystając z okazji mam pytanie bo na łączu gigabit mam duże transfery usb a na 100mb/s mam coś około 2,5MB/s czy to normalne ?

WRT54GL kamikaze 7.09

4

Nie, powinno być pod 10MB/s. Chyba że marnej jakości kabel masz

5 (edytowany przez jolero1000 2011-02-08 13:52:33)

Ten sam kabel na którym mam 1GB/s i transfer 11,5MB/s
No nic będę to jeszcze wałkował .

WRT54GL kamikaze 7.09

6

Cezary napisał/a:

Uprawnienia? Maska plików/katalogów?

Samba uruchomiona, dysk podpięty do routera jest widoczny w Otoczeniu sieciowym Windowsa - można zapisywać i odczytywać pliki. Brakuje mi możliwości podglądu wolnego miejsca na tym zasobie, jak to odkryć? Czytałem na forum, ze jest wymagany użytkownik inny niż root. Jako, że nie operuję na co dzień w linuksie to mam pytanie - czy skoro ustawiałem dla wszystkich pełne prawa dostępu w sambie, to potrzebuję jeszcze tam dodać nowego użytkownika, żeby w windowsie, w otoczeniu sieciowym zobaczyć poziom zajętości przestrzeni na tym zasobie?
Jeśli to wystarczy, to widziałem odpowiedni poradnik - powinienem sobie poradzić, pytanie czy to jest niezbędne?

7

A nie pokazuje? Zamontuj dysk w windowsie i powinien pokazać ile ma wolnego.

8

Wyprzedziłeś mnie... faktycznie, po podmontowaniu dysku ilość wolnego miejsca jest widoczna.