1 (edytowany przez fruu 2020-03-16 11:57:13)

Temat: Przekierowanie portów

Hej,
mam taki "maleńki" problem: wysiadło mi przekierowanie portów na inne urządzenia w sieci. Router Netgear Nighthawk X4S R7800 z oprogramowaniem OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r10731 przyjmuje usługi na różnych portach i wewnętrznie przekierowuje je poprawnie (strona www czy chociażby logowanie do routera na nietypowym porcie). Natomiast przyjęcie usługi np ftp na porcie 1999 i przekazanie jej na 10.1.1.3 na port 21 to już dla routera za dużo ;-(
Dodam, że w sieci wewnętrznej ftp na 10.1.1.3 port 21 działa poprawnie.

Jakieś pomysły od czego zacząć? Bo prawdę mówiąc to już zgłupiałem.

2

Odp: Przekierowanie portów

conntrack od ftp masz? kmod-nf-nathelper

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To przekierowanie nie działa dla kilku innych portów i usług. W razie niemożności połączenia się przeż vpn, a przy silnej potrzebie, mam wystawione przekierowania min po ssh do róznych urządzeń, które z telefonu sobie aktywuję w razie potrzeby. Po przejściu na 19.07 wszystko działało z tego co pamiętam. Potem był dłuższy okres przestoju w połączeniach, aż do dzisiaj. No i wtedy okazało się, żę nie działa :-(
Router przyjmuje połączenia na różnych portach o ile przekierowanie jest na niego samego. Gdy kieruję ruch na inny IP lokalny to kiszka :-(

4

Zobacz zczy przy przeładowaniu firewalla wczytują się wszystkie reguły. Jeśli dobrze pamiętam to były jakieś zmiany w składni reguł.

5

No dobra, chyba faktycznie było coś z regułami, bo ich usunięcie i ponowne utworzenie pomogło.
Natomiast przy połączeniu ftp otrzymuję komunikat: "The data connection could not be established: ECONNREFUSED - Connection refused by server" zarówno przy pasywnym jak i aktywnym ustawieniu klienta ftp.

kmod-nf-nathelper zainstalowany

6

ftp korzysta z portów 21 i 20 dla trybu aktywnego i 21 oraz wyższych portów dla pasywnego. Musisz z nimi też coś zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.