Temat: R6220 aktualizacja paczek

Witam

Przeklikałem dziś aktualizacje dostępnym paczek. Zatrzymałem się na paczkach które zgłaszają niekompatybilny kernel.

Po zainstalowaniu "base-files" z parametrem nadpisz pliki z innych pakietów zrobiłem sobie problem.

Nie działają logi czy to systemowy czy kernela.

Failed to execute call dispatcher target for entry '/admin/status/syslog'.
The called action terminated with an exception:
/usr/lib/lua/luci/template.lua:74: Failed to load template 'admin_status/syslog'.
Error while parsing template '/usr/lib/lua/luci/view/admin_status/syslog.htm':
No such file or directory
stack traceback:
    [C]: in function 'error'
    /usr/lib/lua/luci/template.lua:74: in function '__init__'
    /usr/lib/lua/luci/util.lua:65: in function 'Template'
    /usr/lib/lua/luci/template.lua:27: in function 'render'
    /usr/lib/lua/luci/controller/admin/status.lua:33: in function </usr/lib/lua/luci/controller/admin/status.lua:31>
    (tail call): ?

Nie mogę podłączyć się przez putty

login as: root
root@192.168.2.1's password:
Server refused to allocate pty

Pozostałe paczki w dalszym ciągu zgłaszają niekompatybilną wersje kernela.

Da się rozwiązać sytuacje bez mozolnego ponownego ustawiania urządzenia ?

2

Odp: R6220 aktualizacja paczek

Ponownie zainstaluj soft. Nie robi sie aktualizacji podstawowych pakietów systemowych ze względu na różnice w ABI (interfejs programowy). Teraz zepsułeś sobie tym system, więc - przywróć ustawienia domyślnie lub wgraj soft jeszcze raz. I nie rób bezmyślnej aktualizacji pakietów na przyszłość.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jest repo, są paczki, są zależności.  Sądziłem że skoro pokazuje się update to można go wykonać. Podobnie ma to miejsce przy Enigmie na dekoderach Sat.
Zależności powinny instalować wymagane paczki lub aktualizacje, lub nie dać się zainstalować (przynajmniej tak na logikę).

Rozumiem ze nie zaleca się korzystać z zakładki oprogramowanie/aktualizacje w LuCi ?
Aktualizacje robić przez wgrywanie sysupgrade okresowo ?

Skończyło się na ratowaniu urządzenia przez Nmrpflash bo nie wstało po ponownym uruchomieniu.

4

Nie oto chodzi. Możesz instalować paczki z luci itd. Natomiast nie rób aktualizacji pakietów podstawowych - bo rozwalisz system.

5

Natomiast nie rób aktualizacji pakietów podstawowych

Czyli tych które mają w nazwie base?

6

Nie tylko, tych które są systemie domyślnie - base-files, liby i ubox/ubusy itd.

7

Spoko, z mojej strony.

Sądzę ze takie paczki nie powinny pokazywać się na liście do aktualizacji, lub zależności miedzy paczkami nie powinny pozwolić na instalacje, ewentualnie instalować się razem ze wszystkimi koniecznymi pakietami celem nie uśmiercenia systemu.

Równie dobrze w chwili obecnej mogą na liście aktualizacji pojawiać się paczki ze wszystkich dostępnych urządzeń(całe repo), skoro korzystanie z nich może uśmiercić urządzenie.
Podobnie zastanawiało mnie czemu nie ma możliwości zainstalowania wszystkich dostępnych aktualizacji automatycznie, ale to co mnie spotkało wyjaśniło sytuacje.
Powinna być możliwość instalacji paczek, ewentualnie ich reinstalacji i tyle. Update zbiorowy jako sysupgrade.

Po latach pracy na repo w sat sądzę że tu to po prostu słabo funkcjonuje, lub moja wiedza w temacie nie jest wystarczająca.

8

To otwarty projekt. Skoro uważasz że może być coś lepiej/inaczej to po prostu to zgłoś/przedyskutuj na forum openwrt, jak masz umiejętności to podeślij gotowe łatki. Ludzie to rozwijają, jak coś może być lepiej to możliwe że wejdzie do projektu.