1

Temat: Wifi roaming i dwie sieci wifi

Próbuję skonfigurować Wifi roaming dla dwóch sieci wifi na dwóch routerach. Jedna sieć wifi to 'lan' a druga wirtualna 'guest'
Mam R1 jest jako główny router i R2, jako przedłużenie wifi. R2 jest wpięty portem lan do sieci wew. R1, port wan nie jest używany.
Sieci wifi są skonfigurowane tak samo, ustawiłem wifi roaming i dla sieci wifi 'lan' działa prawidłowo na obu routerach.
Problem jest na R2 dla sieci 'guest', bo nie przydziela adresu. Kiedy usunę z konfiguracji na R2 wifi opcję "option network 'guest'", to działa, ale przydziela adres z sieci lan.
Pytanie jest jak skonfigurować interfejs dla sieci guest na R2 i przetunelować go po sieci lan do routera R1, aby trafił do odpowiedniej zony na FW i dhcp ?
To jakiś tunel GRE będzie potrzebny, czy coś podobnego ? Jak taki tunel przypisać do sieci 'guest' po stronie R1 ?

2

Odp: Wifi roaming i dwie sieci wifi

Np. https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#siew … ednymkablu

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dokładnie taki efekt chcę osiągnąć, tylko nie używając VLAN, a za pomocą tunelowania tap lub gre.
Jest to możliwe ?

4

Sprawdź. Zrób sobie tunel, przypisz sieć gościnna do tego i zobacz czy będzie działało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.