1 (edytowany przez indianin 2020-03-04 03:24:05)

Temat: Dostęp z LANu na WAN

Witam, posiadam funbox (adr 192.168.1.1) robi tylko za modem DSL i IPTV,
router z openwrt a na nim DHCP serwer oraz AP, (Lan adr 192.168.1.2) połączony z Funboxem (Wan adr 192.168.1.254, 192.168.1.1 jako brama)
Mam internet, wszystko niby działa, jednak potrzebuje się dostać na funboxa, co muszę zrobić aby z lanu routera openwrt wbić na funboxa który jest połączony przez wan?

2

Odp: Dostęp z LANu na WAN

Opisane wszystkie metody: https://oldwiki.archive.openwrt.org/doc … hrough.nat
Zrób jedną z nich.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziwne, próbowałem za pomocą Through NAT, zmieniłem ip Funboxa na 192.168.0.1 dodałem modem interfejs itd.... zresetowałem i kompletnie nic się nie zmieniło. Powróciłem do poprzednik ustawień openwrt i działa. Więc jakby ktoś szukał to wystarczyło tylko na funboxie zmienić adres ip z 192.168.1.1 na 192.168.0.1, wan openwrt ustawiłem na sztywno (adr 192.168.0.254, 192.168.0.1 jako brama) 

Dlaczego funbox będąc w tej samej sieci nie dał się zarządzać natomiast w innej bez problemy wchodzi?

4

Ba tak ma być. Każdy nat ma swoją adresacje. Nawet modem jak nie należy do podsieci routera musi mieć inne IP.

5

Tak się jeszcze zastanawiam czy optymalniej jest mieć router(modem) tak jak mam obecnie w konfiguracji po wan czy jednak jako zwykłe urządzenie w lanie bez natu? Bo chyba obecnie mam podwójny NAT

6

Nie to żadnego znaczenia dla Ciebie że masz podwójny nat.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.