1 (edytowany przez FutureIptv 2020-02-26 23:22:03)

Temat: Open wrt bridge client

Witam chcial bym prosic o pomoc w skonfigurowaniu linksys wrt3200 z Gaygorle najnowsza wersja  zeby dzialal jaki klient bridge . Mam netia swiatlowod  z modemem huawei  hg8245q zadzwonilem do neti i poprosilem zeby przelaczyli mi modem w tryb bridge z aktywnymi portami lan   . Ale za nic nie moge znalezc opisu jak ustawic i polaczyc router linksys  zeby dzialal internet.

Z gory dziekuje za pomoc.

2

Odp: Open wrt bridge client

Jeżeli nie masz żadnej autoryzacji - to nic nie ustawiasz, podłącz tak jak jest domyślnie do portu wan. Sam ma pobrać adres z dhcp i  tyle. Jeżeli masz autoryzację to wan ustawiasz jako pppoe, podajesz swojego użytkownika i hasło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez FutureIptv 2020-02-27 06:53:09)

Troche sie pogubilem   o jaka autoryzacje chodzi  o  login i password te od neti?
Jesli ktos ma linki gdzie jest opisane  co i jak poustawiac .

Modem  od neti jest ustawiony w tryb bridge i zrobili to technicy neti  ja nic tam nie ruszalem . Powiedzial mi ze mam aktywne wszystkie 4 porty lan  . I tyle .
Teraz podlaczam router kablem do modemu neti w lan1 a drugi koniec do routera linksys tez w lan1 . No i niestety nic nie dziala juz kombinowalem z roznymi ustawieniami ale dalej nic . Nigdzie nie znalazlem zadnego opisu  jak ustawic router linksys.
Dodam ze jestem laikiem i nieznam sie na tym tak dobrze.

4

Tak, te od netti. Jakie linki potrzebujesz? Konfiguracja/podstawowa, sekcja wan, zmieniasz na pppoe (dhcp) i masz pola do wpisana. zapisujesz i to wszystko.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez palibrzuch 2020-02-27 07:04:46)

Też mam netię i też mam bridge zrobiony. Tylko ja mam z koncentryka. Podłączam się przez wan do routera tego z netii i musi działać. Podłącz laptopa kablem pod ten router netii i zobacz czy masz internet.

6

Ok , wielkie dzieki  udalo mi sie polaczyc routerem fritzbox do internetu, a w linksys 3200 i jeszcze jednym fritzboxie tak namieszalem ze nie moge sie polaczyc ani z jednym ani z drugim do panelu administracyjnego . Chyba bede misial zrobic restart do ustawien fabrycznych  tylko ze  fritza nie mam pojecia jak zrestartowac .

7

Mój router od Netii po przełączeniu na bridge adres do zarządzania ma zupełnie inny niż w normalnym trybie mianowicie http://192.168.100.1/ . Możesz sprawdzić, poszukać w necie czy u Ciebie się nie zmienił.