Odp: LEDE dla PC Engines APU2/APU3
No nie, bo na 3g ci się normalnie łączy a tu strzela focha. Wyjmij sierrę na chwilę, zostaw huwei, włącz z prądu, włącz ponownie i zobacz.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LEDE dla PC Engines APU2/APU3
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No nie, bo na 3g ci się normalnie łączy a tu strzela focha. Wyjmij sierrę na chwilę, zostaw huwei, włącz z prądu, włącz ponownie i zobacz.
chyba nie ma szans. Puszka z APU na dachu
Żona chyba by mnie wymeldowała gdybym takie coś teraz robił.
Zmobilizowałem się i dostałem się do skrzynki.
Zauważyłem 2 problemy.
1. modem huaweia gdzie bym go nie wsadził (do 1 i do 2 giego gniazda) widzi tylko /dev/ttyUSBx
2. Zobaczyłem że jest nowe openwrt ... oczywiście zapakowałem go na kartę (oraz SSD) i wsadziłem do APU..
Żadnej możliwości połączenia z APU (czyli po lan) chyba ma problem z DHCP bo łączyłem się z jakimś dziwnym adresem (169.254.118.x). Czy to problem u mnie czy problem wieku młodzieńczego.
1. ifconfig -a zrób, dostałeś interfejs sieciowy. Żadne inne /dev/ttyUSBx się nie pojawi magicznie
2. Masz serial, podłącz się i zobacz.
PS ad2: obrazy 18.06 dla apu2 są poprawne, sprawdziłem właśnie. Normalnie się uruchamia.
Ciekawostka: wrócił dziś do mnie na chwilę APU2 i odkryłem że da się odczytać TDP procesora:
root@OpenWrt:~# sensors
fam15h_power-pci-00c4
Adapter: PCI adapter
power1: 6.49 W (interval = 0.01 s, crit = 6.00 W)
k10temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
temp1: +45.8°C (high = +70.0°C)
(crit = +105.0°C, hyst = +104.0°C)małe a cieszy ![]()
@Cezary masz jakąś modowaną obudowę do APU?
U mnie temperatura oscyluje w okolicach 60°C
Nie, tą standardową aluminiową od pcengines, gdzie dół robi za radiator do cpu.
Cezary, pamiętasz jakie temperatury procka są na tym?
Cezary, pamiętasz jakie temperatury procka są na tym?
Spójrz trzy posty wyżej...
Widziałem, ale myślałem, że to jakaś nietypowa. Dlatego prosiłem o potwierdzenie/sprostowanie. Ale ok, widocznie jest to typowa temperatura.
Tyle że ten apu akurat nic nie robił (w sensie był uruchomiony ale nie obciążony). Więc traktuj to jako "idle'.
@Cezary masz jakąś modowaną obudowę do APU?
U mnie temperatura oscyluje w okolicach 60°C
Ile warstw taśmy termoprzewodzącej masz na procku?
Obudowa to zestaw fabryczny, z tego co pamiętam to jest tam jedna taśma.
https://pcengines.ch/apucool.htm
Chwilunia... W Twoim widzę jakby dwa miejsca na przyklejenie tej taśmy, ale u mnie jest tylko jedno? Potwierdźcie proszę: https://www.pluscom.pl/images/big/pc-en … -23080.jpg
Chwilunia... W Twoim widzę jakby dwa miejsca na przyklejenie tej taśmy, ale u mnie jest tylko jedno? Potwierdźcie proszę: https://www.pluscom.pl/pc-engines-apu-4 … 16531.html
To co mają na stronie pcengines to poprzednie wersje apu. Nie panikuj, obecnie jest tylko jeden chip do chłodzenia.
Cześć, robiłeś może jakieś testy iperf3 (apu 4c4, openwrt/lede)? Da się wysysać gigabitem wszystkie porty eth jednocześnie?
Próbowałeś może zrobić link aggregation?
Nie, nie robiłem.
Cześć, robiłeś może jakieś testy iperf3 (apu 4c4, openwrt/lede)? Da się wysysać gigabitem wszystkie porty eth jednocześnie?
Próbowałeś może zrobić link aggregation?
trochę tam słaby procek na agregacje portów, myślę, że przy 2-2.5gbps będzie się dławił , soft offloading powinien pomóc
dodanie wsparcia dla /dev/mem do obrazów x86/64 (możliwość aktualizacji biosu PCEngines APU z poziomu OpenWrt)
Czy ktoś może opisać lub dać namiary jak to działa?
Tzn co chcesz konkretnie widzieć? Jak dodałem /dev/mem czy jak zaktualizować bios?
Jak zaktualizować bios z poziomu openwrt
W moim obrazie jest już flashrom, ściągasz bios odpowiedni dla swojej płyty z https://pcengines.github.io/, binarkę umieszczasz w /tmp przez winscp itp, a później robisz:
flashrom -w /tmp/bios.rom -p internal:boardmismatch=force
Tylko najpierw się wczytaj co oni popsuli w danej wersji. Jeżeli ci wszystko działa co chcesz to sugerował bym nie ruszać tego.
Witam wszystkich,
jestem właścicilem firmy 3mdeb, która od ponad 4 lat jest odpowiedzialna za development coreboota dla wszystkich platform PC Engines. Dokładnie opisałem to w zlinkowanych wątkach z OPNsense forum. Staramy się zawsze zachowywać najwyższe standardy i pomagać community na ile jest to tylko możliwe. Cały kod firmwareu jest otwarty, a my z miłą chęcią przyjmujemy kontrybucję w dowolnej formie bug reporty, dokumentacja, kod czy hardware do testów. Staramy się też regularnie upstreamować nasze zmiany. Na bazie komentarzy na różnych forach i social media [1] [2] [3] [4] wydawałoby się, że opinia o nas jest dość dobra. Przeglądając komunikację naszej firmy możecie się przekonać o jakości wsparcia jakie dostarczamy. Jakkolwiek zawsze możemy być lepsi dzięki waszemu feedbackowi.
Jeżeli znacie rozwiązania wyższej jakości i na tym samym poziomie otwartości co PC Engines to z miłą chęcią się z nimi zapoznam, aby wdrożyć je na platformach które maintanujemy.
Tylko najpierw się wczytaj co oni popsuli w danej wersji. Jeżeli ci wszystko działa co chcesz to sugerował bym nie ruszać tego.
Nie chciałbym abyśmy byli anonimowi, jeżeli my 3mdeb coś popsuliśmy w którejś wersji to przepraszamy i prosimy o zaraportowanie tego jako issue na Githubie. Jeżeli możemy w jakiś sposób poprawć Twoją opinię o nas to prosiłbym o sugestie.
Witam wszystkich,
Nie chciałbym abyśmy byli anonimowi, jeżeli my 3mdeb coś popsuliśmy w którejś wersji to przepraszamy i prosimy o zaraportowanie tego jako issue na Githubie. Jeżeli możemy w jakiś sposób poprawć Twoją opinię o nas to prosiłbym o sugestie.
O, i to jest odpowiedź! ![]()
Gratki i powodzenia.
BTW, czy tylko ja mam wrażenie, że PC Engines + wszystko dookoła robią Polacy, za granicą, a samego apu (konkretnie apu4d4) w Polsce dostać się nie da?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → LEDE dla PC Engines APU2/APU3
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc