Temat: Wykorzystanie łącza gigabit

Podłączono mi dziś światłowód, wziąłem maksymalnie dostępny u operatora parametr 1000/200.

Modem GPON podłączyłem skrętką z Xiaomi 3G z Gargoyle 1.12. Sprzęt podłączony do Xiaomi po kablu pokazuje średnio 600 Mbit, po Wifi AC do 400.

Dwa piętra wyżej mam podłączony skrętką w trybie AP drugie Xiaomi, tym razem z Padavanem, by móc korzystać z niezakłóconego Wifi 2,4.

Czy są jakieś czary mary, by wyciągnąć maxa z tego łącza? Offloading zrobiłem. Może ten sprzęt na to nie pozwoli?

Wydaje mi się, że i po kablu i po wifi powinienem wyciągać więcej. Nie, żeby mi był mało to, co jest, wiadomo, że wystarczy, tylko takie parametry, jakie teraz osiągam kosztują 50 zł mniej i lepiej mi ten pakiet obniżyć.

Co mogę spróbować? Mam na myśli Gargoyle, Padavanem się nie zajmujmy, bo robi tylko wifi.

2

Odp: Wykorzystanie łącza gigabit

Wywal gargoyle, zainstaluj czyste openwrt 19.07 i zobacz ile będzie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy z Luci czy bez może mieć znaczenie?

Sysupgrade wystaczy?

4

Bez luci. Tak, sysupgrade.

5

No, zrobiłem. Jutro potestuję prędkości, teraz muszę przekopać się przez komendy do wyklikania niezbędnych rzeczy. Ten offloading to w moim scenariuszu ma sens?

6

Musisz włączyć, tak.

7

Gdybym 10 lat temu odważył się odpuścić interfejs graficzny, to teraz bym się nie wygłupiał, ale...

Wifi dobrze odpaliłem?

uci set wireless.@wifi-device[0].disabled=0
uci set wireless.@wifi-device[0].channel=6
uci set wireless.@wifi-iface[0].ssid=xxxx
uci set wireless.@wifi-iface[0].encryption=psk2
uci set wireless.@wifi-iface[0].key=xxxxxx
uci set wireless.@wifi-device[0].htmode=HT40
uci set wireless.@wifi-device[0].noscan=1
uci commit wireless
wifi

uci set wireless.@wifi-device[1].disabled=0
uci set wireless.@wifi-device[1].channel=40
uci set wireless.@wifi-iface[1].ssid=xx5
uci set wireless.@wifi-iface[1].encryption=psk2
uci set wireless.@wifi-iface[1].key=xxxxxx
uci set wireless.@wifi-device[1].htmode=VHT80
uci set wireless.@wifi-device[1].noscan=1
uci commit wireless
wifi

Potrzebuję OpenVPN wyklikać. Instrukcja dość stara...

8

Jeżeli tylko tak masz radia to tak.

Najpierw sprawdź ile osiągasz. Nie testuje się czegoś mając skonfigurowane 15 tysięcy różnych rzeczy, później nie wiesz co powoduje problem. Nie włączaj wifi, nie rób openvpn, nie majstruj przy konfiguracji. Włącz tylko flowoffloading i najpierw sprawdź ile wyciąga.

9

Po kablu jest ponad 900, więc nie ma krzywdy. Wrzuciłem dla testu z powrotem Gargoyle i wyniki są zbliżone. Również pośrednictwo drugiego routera nie wpływa na wyniki, są takie same, czy to podłączone bezpośrednio, czy poprzez dwa.

Pozostaje pytanie, jakie realnie prędkości po wifiAC mogę osiągnąć. Aktualnie blisko routera dochodzi do 400. Specyfikacja techniczna Xiaomi mówi bodajże o 768, ale realnie moje 400 to jest ok, czy mało?

Czy inny router po AC osiągnie lepsze rezultaty?

10

Specyfikacja techniczna mówi ile radio potrafi a nie że tyle osiągniesz. Wszystko zależy od tego jakich masz klientów, ile on obsługuje strumieni, ile jest powietrzu i tysiąca innych czynników. Jak dla mnie to te 400Mbps jest dość sensownym wynikiem.

11 (edytowany przez Dyziek 2020-02-22 12:11:29)

Kiedys czytalem, ze przy trybie N max wydajnosc trzeba mnozyc x 0.35. Wiecej sie nie uciagnie
Przy AC max to c.a. x0.5
Ze tyle wychodzi w rzeczywistosci...
Patrzac na to, jakie wyniki uzyskuje na roznych sprzetach, to bym sie zgodzil z tym stwierdzeniem.
Tak wiec Twoje 400 wpisuje sie maksymalny scenariusz...

12

Może tak być, wcześniej nie miałem łącza, które by przekraczało max specyfikacji sprzętu, ani nawet się do niego zbliżało.
Nie podchodzę też do tego od strony użyteczności, bo ta jest optymalna, bardziej od strony technicznej. Poszedłbym w ax, ale nie mam takich odbiorników, te co mam, są dobrej jakości, ale bez możliwości sprzętowego upgrade.

13

ax też tyle nie osiąga...

14

Czyli aktualnie sprzęt oferujący najlepszy realny transfer po wifi osiąga ile? 600-700? Bo są takie z opisem np. AC3200, ale to suma kilku pasm.

15

No właśnie, nie dość że to suma to jeszcze kłamstwo marketingowe bo tyle nie osiągniesz realnej przepustowości.

16

A teraz jeszcze taka zagadka - Dwie sieci wifi 5GHz, jedna na xiaomi z gargoyle, druga na xiaomi z padavanem, który jest w trybie AP. Połączone skrętką ok 20 metrów. Na tym pierwszym mam ok 100Mbps lepszy transfer, niż na AP. Kabel raczej nie powinien dawać strat rzędu 25%.

Oczywiście mógłbym pobiegać z kablami, zamieniać, sprawdzać i pewnie to zrobię w wolnej chwili, ale może jest jakaś wskazówka, z której mógłbym skorzystać?

17

Jakie kanaly, jakie urzadzenia sie podpinaja, jaka masz zajetosc pasm w okolicy?
Szerokosc kanalow identyczna?

18

Szerokość identyczna 80MHz, kanał ten sam 36, eter w 5GHz zupełnie pusty, są tylko te dwie moje sieci, które i tak wzajemnie się nie pokrywają.

Sprawdzam tym samym telefonem.

Do tej o słabszej wydajności podpiętych są może ze 3 więcej urządzenia, które w momencie sprawdzenia niczego nie transmitują.
Może być też tak, że wifi na gargoyle po prostu lepiej działa.

19

Mój mir3g z padavanem 3.4.3.9-099_dff9a34 wyciąga czasami ponad 400. Teraz sprawdzałem na zwykłym speed teście i jest 360 także na padavanie on w miarę ładnie trzyma.

20

Padavan ma inne (zamknięte) sterowniki, openwrt ma sterownik opensource. Stąd różnica.

21

Tak, tylko koledze wyżej piszę, że można na nim więcej osiągnąć tzn na tym padavanie. Powoli przekonuję się do openwrt i mój mir3g dostanie go w niedalekiej przyszłości.

22

broadcomy arm z tomato zapierniczają jak dzikie,wszystko oprócz qca80xx/ marvel i x86 na openwrt zamula i ogólnie słabo działa z szybkimi łączami ( nat wan -> wlan)  sad

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

23 (edytowany przez Królik 2020-02-23 21:25:54)

Bo wszystkie custom softy poza OpenWrt korzystają z kerneli producentów, które udostępnili w związku z GPL. OpenWrt korzysta tylko z otwartych rozwiązań, które pisane są przez pasjonatów bez praktycznie żadnego wsparcia.

Aktualnie całe OpenWrt to kilku bardzo aktywnych core devów, kilkunastu, którzy mają mniej czasu obecnie i niecała setka pozostałych ludzi, którzy w ciągu roku stworzyli commity.

Jeśli ktoś chce w 100% wykorzystywać sprzęt, to otwarte sterowniki to mocno utrudniają. Jest tak dlatego, że siedzi często nad nimi jeden gość a nie cały zespół z pełną dokumentacją  i wsparciem.

A producenci scalaków bardzo często nie dzielą się kodem i wątpliwym jest by zaczęli. Bo niestety nie mają w tym żadnego interesu.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

24

Oczywiście mam tego świadomość, od wielu, wielu lat obserwuję rozwój sprzętu i oprogramowania. Mam już sporo lat, korzystałem jeszcze z wdzwianianego modemu na 0202122. Dla mnie ten gigabit na światłowodzie, to coś, co nie mieściło się absolutnie w głowie, a teraz widzę w INEA symetryczne 10 Gbps za stówę!
Filozofując dodam, że od koła, ognia itp rozwój postępował poprzez otwarte formaty i wspólną pracę.
Tylko, że mi to wifi 5GHz to akurat lepiej działa na Openwrt, a nie na Padavanie, mimo, że oba oczywiście w zupełności wystarczają do wszystkiego.
Speedtestów zrobiłem kilkadziesiąt i kilkadziesiąt razy ten sam wniosek. Starałem się zachowować porównywalne warunki. Podejrzewałem, że może coś z kablem, bo sam go robiłem, ale prędkości po lanie są akurat takie same.
Korzystam z Gargoyle, bo niestety nie nauczyłem się konsoli na tyle, by mieć pewność tego, co robię. I gdybym umiał podmienić sterowniki z Padavana do Gargoyle, to niczego innego bym już nie używał.

25

sebastan napisał/a:

...
Tylko, że mi to wifi 5GHz to akurat lepiej działa na Openwrt, a nie na Padavanie, ...

I gdybym umiał podmienić sterowniki z Padavana do Gargoyle, to niczego innego bym już nie używał.

Czyli gorsze chcesz zamienić z lepszym???
Spoko wink

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *