1

Temat: Vlan, powerline i rozprowadzenie neta po domu

Hej,
Mam taki setup.
WAN1- radiowy internet, trochę wolny, max 16mbit, pomieszczenie 1
WAN2- internet LTE, pomieszczenie 2
Router na openwrt z mwan3, pomieszczenie 2

WANy są w różnych pomieszczeniach, nie bardzo mogę pociągnąć kabla więc zastosowałem powerline.
Czyli WAN1 do powerline1 do powerline2 do routera. Ponieważ powerline są transparentne działa to jakbym miał przerzucony kabel.

Teraz tak, mam dwie pary powerline, więc jedna para nieużywana. Pomyślałem, że użyję tej pary do rozszerzenia mojej sieci, czyli do podłączenia następnego punktu dostępowego, który da mi lepszy zasięg w domu. Niestety w pomieszczeniu 2 mam tylko jedno gniazdko. Wniosek jest taki, że powerline muszą być więc w jednej sieci, co jest problemem, gdyż teraz tam jest wan1.
Pytanie, czy da się podłączyć powerline w ten sposób, aby można użyć vlan i tagowania?

2

Odp: Vlan, powerline i rozprowadzenie neta po domu

Zależy od powerline, ale w 99% strzelam że nie.  One po prostu przenoszą wszystko, jak sobie zrobisz vlany i przepuścisz przez nie to pewnie przejdzie, ale same z siebie vlana nie utworzą.

Trochę problemu nie rozumiem. Użyj "złodziejki"/listwy w pomieszczeniu 2 po prostu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W listwie mógłbym umieścić dwa powerline, ale wtedy będą zakłócenia, najlepiej to działa jak do kontaktu jest włączone.
I zgadza się powerline przenosi jak leci i na nich nie utworzę, tylko w jaki sposób mam zrobić vlany by wszystko dotarło tak jak trzeba.
Ewentualnie mogę w dowolnym miejscu postawić też switcha, mam jakieś stare tplinki 740.

4

Na tplinkach możesz sobie pobrać ruch z dwóch portów i zrobić to tagowane na jednym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.