1

Temat: 1043nd gargoyle i dns

Witam
Jak zmusić ruter do używania dns-ów innych, niż te otrzymane od operatora ( 3g ) ?
Czy do tego służy opcja 'zezwalaj na użycie przez klientów alternatywnych adresów dns'? Ale wtedy chyba musiałbym w każdym kompie podawać dns na sztywno, a ja chciałbym żeby to ruter wybierał dns, najlepiej żeby miał listę, co jakiś czas odpytywał i wybierał ten, do którego ma najlepszą łączność. Da się tak zrobić?

2

Odp: 1043nd gargoyle i dns

Nie musisz ustawiać na sztywno jak masz DHCP w routerze.  Komputer dostaje ip i te DNSy własnie które ustawiłeś.

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3

arteq napisał/a:

Nie musisz ustawiać na sztywno jak masz DHCP w routerze.  Komputer dostaje ip i te DNSy własnie które ustawiłeś.

No właśnie nie używam dhcp. Adresy na sztywno, dns 192.168.1.1 i 8.8.8.8 jako rezerwowy.
Znalazłem dns-y, do których mam znacznie lepsze pingi niż do tych, które dostaję od operatora, i chciałbym ich użyć. Chciałbym wpisać je na ruterze, aby nie musieć wpisywać ich w każdym kompie, ew. zmiana byłaby kłopotliwa. Więc jak się je ustawia, tak żeby te od operatora ich nie nadpisały?

4

Wiec zobacz w dokumencie "podstawowa konfiguracja Backfire" jak wymusić dnsy  użytkowników. Działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.