Temat: Prośba o pomoc w konfiguracji VLANów

Cześć,
mam taką sieć:
1) Netgear z OpenWRT (IP=192.168.0.1/22) robiący jako AP WiFi, serwer DHCP, WWW, FTP i SMB ale nie router (wszystkie porty w switchu zmostkowane ze sobą oraz z wlan0).
2) Router ze switchem Huawei podpięty do WAN, robiący za gateway(IP=192.168.7.1/22), DHCP wyłączone, porty w switchu zmostkowane)

urządznia w sieci są wpięte do switchy w obu routerach, DHCP z Netgearta podaje gateway i DNS na Huawei. Wszystko działa.

Pojawił się pomysł dołożenia sieci WiFi "GUEST" na Netgearze, która miała by dostęp tylko do internetu ale nie do sieci lokalnej. Sprawa była by prosta, gdyby Netgear pracował jako router i miał interfejs WAN, ale nie ma bo gatewayem jest Huawei. Próbowałem zrobić to tak, że utworzyłem interfejs "guest" w OpenWRT z osobną adresacją (z innej klasy), z DHCP, osobnym WLANem, izolacją klientów itp. i wszystko działa, poza widocznością bramy i dostępem przez nią do internetu. W jaki sposób mogę w sieci guest uzyskać dostęp do bramy 192.168.7.1 jednocześnie nie udostępniając całej sieci LAN?

2

Odp: Prośba o pomoc w konfiguracji VLANów

Przez zrobienie vlanów o ile ten huawei to porafi. Czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-vlan#siew … ednymkablu

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez nowakom 2020-02-11 22:31:43)

@Cezary: Niestety nie potrafi, ma stockowy soft w którym w zasadzie nic się nie da zrobić poza podstawową konfiguracją. Jedyna szansa to skonfigurować jakoś Netgeara.

4

To zrób na netgearze normalny wan i podłącz go normalnie wanem do huawei.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.