1 (edytowany przez qczek 2020-02-06 22:35:13)

Temat: Ubiquiti EdgeRouter x SFP

Witam
Potrzebuje porady - korzystam z routera Ubiquiti EdgeRouter X SFP ostatnio pomyślałem o zmianie oprogramowania na openwrt, jednak na stronie projektu wyczytałem ze openwrt nie wspiera w tym routerze gniazda SFP w którym aktualnie mam wkładkę RJ-45, czy to nadal aktualne? Po za tym czy instalacja oprogramowania sprowadza się do prostej instalacji przez stronę update routera? Wcześniej korzystałem z routera TP-Link WR1043nd v2 z Gargoylem Cezarego około 4 lat.

2

Odp: Ubiquiti EdgeRouter x SFP

Gdzie tak napisali że sfp nie działa?

Nie, instalację robi jak opisali tu: https://openwrt.org/toh/ubiquiti/ubiqui … _x_er-x_ka (choć kiedyś był dostępny factory, ale gdzieś to uciekło i chyba nikomu nie chce się śledzić co się z nim stało).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez qczek 2020-02-08 09:54:59)

Ok. czyli ER X ma pełne wsparcie SFP. Cezary na twojej stronie pod linkiem factory jest plik openwrt 18.06 bez GUI- (openwrt-18.06-snapshot-r7911-f65330d27d-ramips-mt7621-ubnt-erx-sfp-initramfs-factory)
Poza tym w linku, który mi podałeś wyczytałem że instrukcja odnosi się do ER X z oprogramowaniem w wersji 1 a ja mam wersje 2.0.8
Jeśli się zdecyduje na openwrt to na pewno z nakładką LuCI i tu pytanie czy w LuCI jest pełne wsparcie do takich podstawowych możliwości jak włączanie/wyłączanie POE na poszczególnych portach? Aktualnie mam światłowód symetryczny 1 Gb/s więc chciałbym być pewny że instalując openwrt nie ograniczę rutera w związku z brakiem moich umiejętności w obsłudze openwrt, bo w konsoli biegły nie jestem smile

4

W luci tego nie ma. Wiele rzeczy nie ma w luci.

To co pokazałeś to initramfs, system do uruchomienia w ramie. To coś innego niż system który masz wgrać do flash.

5

Poza tym w linku, który mi podałeś wyczytałem że instrukcja odnosi się do ER X z oprogramowaniem w wersji 1 a ja mam wersje 2.0.8

6

Więc uważnie przeczytaj wszystkie opisy, bo soft v2 jest lekko inny.

7 (edytowany przez qczek 2020-02-08 10:12:11)

W oryginalnym GUI też nie ma szału, jeśli w ER X z LuCI byłaby podobna funkcjonalność jak w TP-Link WR1043nd v2 z LuCI lub Gargoyle to już mi wystarczy a z resztą jakoś się przemęczę o ile nie napotkam problemu z instalacją LuCI

8 (edytowany przez Cezary 2020-02-08 10:17:54)

Luci na wszystkim jest takie same. Nie ma różnych wersji luci. Tak samo gargyle.

EDIT: oczywiście w niektórych urządzeniach może się wyświetlać coś więcej - modem dsl, komórkowy, switch, wifi, w zależności co urządzenie ma lub czego nie ma. Ale generalnie jest takiego samo na wszystkim.

9

Dziękuje za odpowiedz - przemyślę to jeszcze