1

Temat: Route openvpn subnet

Cześć, jeszcze jedno pytanie, jak przerzucić cały ruch na zewnątrz z danej sieci/interfejsu na interfejs openvpn. Najlepiej gdyby route została dodana w client.conf openvpn-a

2

Odp: Route openvpn subnet

Jeszcze raz napisz co właściwie chcesz osiągnąć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na interfejsie tun0 jestem podłączony jako klient do nordvpn. Dla sieci np 192.168.12.0/24 chcę wypuścić cały ruch na zewnątrz przez ten tunel i nie chcę żeby jakikolwiek ruch wyszedł z mojego eth0.2 (wan) oraz chcę zachować dostęp z sieci 192.168.10.0/24 do sieci 192.168.12.0/24

4

To chyba już masz zrobione, wystarczy że tunel vpn robi trasę domyślną. Co najwyżej możesz jeszcze zrobić tak, że jak nie ma tunelu to nie ma wyjścia w internet (jest to w poradnikach na stronie nordvpn)

5

Ale z 10 chcę wychodzić normalnie wan-em, tylko 12 ma iść tun0

6

To zainstaluj sobie np. vpnbypass i sobie skonfiguruj/wyklikaj co ma nie iść przez vpn.

7 (edytowany przez l1ght 2020-02-05 09:43:13)

On nie ogarnie mi chyba żeby w momencie zerwania vpn-a ruch nie wychodził w ogóle. Pójdzie normalnym routem czyli przez wan, a ja tego nie chcę

8

vpnbypass? Nie. On jest tylko od przekierowania ruchu a nie od pilnowania czy masz połączenie czy nie. To już musisz sobie sam oskryptować.

9

Dobra wrócę i zobaczę co mogę zrobić z tym vpnbypass.

10 (edytowany przez l1ght 2020-02-05 22:10:17)

No nie bardzo mi to działa i chyba nie jest to na moje potrzeby.
Aktualnie mam tak:
192.168.10.0/24 (lan) w której mam dostęp do wszystkich pozostałych sieci i ma iść normalnie wanem
192.168.11.0/24 (guest) która nigdzie nie ma dostępu i ma ZAWSZE iść przez vpn, jak połączenie zostanie zerwane to nie ma internetu i nie widzi pozostały sieci
192.168.12.0/24 (vpnout) która ma mieć dostęp do lan i guest i ma ZAWSZE iść przez vpn, jak połączenie zostanie zerwane to nie ma internetu.
Jeszcze pewnie dojdzie siec vpn-a pod którego będę się mógł podpiąc z zewnątrz do swojej sieci 192.168.13.0/24 (vpnin) która ma być jak lan, wyjątkiem jest wyjście na świat swoim własnym wanem.
Generalnie mam zestawianie połączenia z vpn-em i z parametrem route-nopull na interfejsie tun0. Teraz chyba musiałbym odpowiednio dodać routing. Na firewallu mam ustawione forwarding src guest/vpnout dest vpn, ale ruch mi nie wychodzi w ogóle. Ahh i providerem jest nordvpn ale ten poradnik na ich stronie to tak średnio działa.

if (! ip a s tun0 up) && (! iptables -C forwarding_rule -j REJECT); then
       iptables -I forwarding_rule -j REJECT
fi

Tu się zaczynają kłopoty.
https://support.nordvpn.com/Connectivit … ordVPN.htm link dla przypomnienia
Jakieś rady?

11

Właśnie masz zrobić tak że vpn dostarczał trasę domyślną i wszystko szło przez vpn. A przez vpnbypass dopiero określasz np. klasy adresowe które mają iść wanem.

Poradnik nordvpn jak widzisz wycina cały forward. A ty tak nie chcesz, więc zmień sobie reguły żeby blokował wyjście dla określonych klas  adresowych (.11.0/24. .12.0/24 o co tam jeszcze ma być).

12 (edytowany przez l1ght 2020-02-05 22:22:41)

if (! ip a s tun0 up) 

To w ogóle działa? Co to dokładnie robi? Można to wypluć do /dev/null (nie bardzo ogarniam skrypty bashowe, a przy restarcie firewalla pluje mi wynikiem tego polecenia)?
Rozumiem żeby dodać w regułach np.

-s 192.168.11.0/24 

Z wan-u też mam puścić na tunel a potem bypasem to oszukać tak?
A co z rutowaniem wtedy? Trasa domyślna zostanie nadpisana przez vpn-a jak usunę route-nopull. Skąd będziemy mieli trasę do wan-u? I co z trasą wan-u jak wywali vpn-a? Chcę mieć na tej jednej sieci internet, bez znaczenia czy jest vpn czy nie.

13

Działa.

root@OpenWrt:/# ip a s eth0 up
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master br-lan state UP group default qlen 1000
    link/ether 52:54:00:12:34:56 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
root@OpenWrt:/# if (! ip a s eth0 up); then echo nie ma; fi
2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel master br-lan state UP group default qlen 1000
root@OpenWrt:/# if (ip a s eth0 up); then echo jest; fi
jest

Sprawdza czy interfejs jest podniesiony.

Trasa się dodaje przez vpn, nie nadpisuje domyślna. Sam sprawdź jak to działa przy openvpn jak dostarcza trasę domyślną i jak route -n wygląda.

14

Jak wynik tego wywalic do /dev/null ?

15

if (! ip a s XXX up >/dev/null); ...

16 (edytowany przez l1ght 2020-02-06 08:16:58)

Ale jak dam forwarding src lan dest vpn, to po wywaleniu vpn-a nie będę mieć internetu. Bo nie ma frowarding na wan. Co z tym przypadkiem?

17

Nie rozumiem o czym piszesz. Jaki forwardning chcesz robić/usuwać?

18 (edytowany przez l1ght 2020-02-06 10:01:49)

To co podaje dokumentacja na nordvpn

uci add firewall forwarding
uci set firewall.@forwarding[-1].src='lan'
uci set firewall.@forwarding[-1].dest='vpnfirewall'
uci commit firewall

Ja to muszę zrobić dla wszystkich swoich sieci, ale jak zrobię dla lanu to po wywaleniu VPN nie mam internetu na lanie.
Chyba że src lan/guest/vpnout dest wan zostawiam i mają być po 2 wpisy z każdej sieci na forwading-u.

19

Tak, zostawiasz jeżeli chcesz mieć dostęp też do wanu. To chyba logiczne...

20

Wrócę z pracy i walczę dalej.

21

No niestety, vpn bypass nie działa
to mój config

config vpnbypass 'allow_lan'
        optionn name 'allow_lan'
        option enabled          '1'
        list localsubnet        '192.168.10.0/24'

i puszcza mi 192.168.10.0/24 przez vpn

22

config vpnbypass 'allow_lan' <- tu ma być config vpnbypass 'config'  tak jak było domyślnie. On szuka sekcji config a nie innej.

23 (edytowany przez l1ght 2020-02-06 18:40:12)

Dobra, tu działa, ale nie mam chyba trasy do 192.168.11.0/24 i 192.168.12.0/24 z 192.168.10.0/24 pingi nie idą a tracert pokazuje głupotę

1     3 ms     3 ms     2 ms  R7800.lan [192.168.10.1]
  2    39 ms    11 ms    15 ms  10.200.0.2

wyłączenie vpn-a nie pomaga więc coś mi jeszcze w konfiguracjach brakuje bo nic do routingu nie dodawałem, bo nie przypominam sobie nic takiego.

24 (edytowany przez hejduk 2020-02-06 20:03:32)

Witajcie,
podepnę się pod temat. Postawiłem klienta openvpn na raspberry pi z oprogramowaniem openwrt (nazwijmy go Router B), który łączy mi się automatycznie do routera na "Cezarowym" Garygoyle (serwer openvpn - nazwijmy go Router A) .

Jestem w stanie po podłączeniu do Routera B (lan) pingowac urządzenia w sieci na routerze A.

Bedąc podłączonym do routera B (lan) jestem w stanie pingować sam router A ale nic poza nim. Mimo tego, że w konfiguracji serwera mam zdefiniowaną podsieć za klientem (10.10.1.0, 255.255.255.0)

Mogę wrzuć konfigurację, aczkolwiek prosiłbym o podanie ścieżek do interesujacych was plików.

Nie wiem gdzie szukać błędu. Większość ustawień wyklikałem z GUI.

Czytałem poniższy wątek,
https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntu … zaserwerem

25

Wykonaj na rpi i pokaż wyniki:

uci show network
uci show firewall
uci show openvpn
route -n

Pokaz tekst, nie screenshoty z putty. Oraz screenshot zakładki openvpn z gargoyle.