Temat: R6220 upgrade

Witam

Zrobiłem aktualizację przez sysupgrade. Miałem extroot na pendrive i po aktualizacji niestety go nie ma. Wiem, że to może trywialne pytanie ale nie znalazłem na nie odpowiedzi a przygodę z openwrt zaczynam dopiero. Miałem wiele rzeczy skonfigurowanych... Jest na to jakiś myk?

2

Odp: R6220 upgrade

Nie ma. Aktualizacja robi tylko system, extroot zostaje odłączony i musisz teraz na nim ręcznie zaktualizować wszystko to co tam miałeś do odpowiednich wersji.
A później możesz włączyć ponownie extroota (bez formatowania nośnika) bo wszystko na nim zostało. Ale jeszcze raz - bez aktualizacji danych na nośniku coś może nie działać bo miałeś inne wersje kernela, inne wersje konfigów, starsze wersje itd. To wszystko musisz teraz ręcznie doprowadzić do aktualnej wersji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Zrobiłem to

# opkg update
    # opkg install block-mount kmod-fs-f2fs f2fsck # jeżeli nie ma ich jeszcze w obrazie
    # block detect > /etc/config/fstab
    # uci set fstab.@mount[0].target='/overlay'
    # uci set fstab.@mount[0].enabled='1'
    # uci set fstab.@global[0].check_fs='1'
    # uci commit fstab

Niestety nic to nie zmieniło.

Później zrobiłem jeszcze raz to samo i dodałem

# mkdir -p /tmp/dysk
    # mount /dev/sda1 /tmp/dysk
    # tar -C /overlay -cvf - . | tar -C /tmp/dysk -xf - 
    # umount /tmp/dysk

I nadal mam w oprogramowaniu 15MB

https://drive.google.com/file/d/1x-Xmrc … sp=sharing

4

Jak zrobiłeś to drugie to właśnie straciłeś to co miałeś skonfigurowane na extroocie, bo go nadpisałeś. Teraz zrób format nośnika i skonfiguruj sobie extroota jeszcze raz, bo już pozamiatałeś. Po co to zrobiłeś? Przecież to na nośniku miałeś skonfigurowane programu w nie w routerze, a nadpisałeś sobie niektóre rzeczy.

Na nośniku mogły zostać konfigi których nie miałeś jeszcze w systemie to to możesz ew sobie zgrać.

5

Dobra teraz już za późno smile

Proszę tylko napisz jak mam zrobić to następnym razem aby nie tracić ustawień i programów zainstalowanych.

6

Przeczytałeś to co napisałem? Nie możesz aktywować istniejącego extroota po aktualizacji systemu bez jego aktualizacji (masło maślane). Jak podłączysz starego extroota to tylko jest to proszenie się o kłopoty.

Tak jak zrobiłeś to w pierwszej części, ew usuwając plik .exroot-uuid z nośnika i/lub systemu plików jeżeli taki plik znajdziesz.

7

Ok faktycznie masło maślane. Trochę to wszystko zakręcone.

Czyli po sysupgrade robię to

# opkg update
    # opkg install block-mount kmod-fs-f2fs f2fsck # jeżeli nie ma ich jeszcze w obrazie
    # block detect > /etc/config/fstab
    # uci set fstab.@mount[0].target='/overlay'
    # uci set fstab.@mount[0].enabled='1'
    # uci set fstab.@global[0].check_fs='1'
    # uci commit fstab

i po reboocie aktualizuję ręcznie pakiety które mi się pojawią w aktualizacji?

8

Nie. Po raz kolejny - PRZED podłączeniem istniejącego extroota masz na nim zaktualizować pliki/pakiety i ustawienia. Ręcznie.

9

Cezary napisał/a:

Nie. Po raz kolejny - PRZED podłączeniem istniejącego extroota masz na nim zaktualizować pliki/pakiety i ustawienia. Ręcznie.

A nie lepiej po prostu wyrżnąć co jest i skopiować jeszcze raz? Pierwszy raz słyszę o aktualizacji extroota, pewnie by się dało, ale to bez sensu.

10

Jeżeli ktoś już zrobił sobie na extroocie tysiąc różnych ustawień i programów to nie, nie prościej, bo przecież tego nie ma na routerze.