Odp: Pakiet luci-app-diskmanager / luci-app-mini-diskmanager
Tylko, że to czasem działa... Lista rozwija się i można formatować na każdy z dostępnych systemów plików. Może u mnie coś jest namieszane, jeśli możesz, proszę sprawdź u siebie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pakiet luci-app-diskmanager / luci-app-mini-diskmanager
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tylko, że to czasem działa... Lista rozwija się i można formatować na każdy z dostępnych systemów plików. Może u mnie coś jest namieszane, jeśli możesz, proszę sprawdź u siebie.
przekompilowaem to jeszcze raz z poprawka ale działa to jak działa tz. nie idzie formatowac w fat32 - z rozijanej listy wybieram okienko i wpisuje fat32 i enter wtedy ustawia sie na fat 32 ale potem pokazjuje sie ze nieobsługiwany system plików . Formatowanie ext 3 ext 4 dziala ale trza uzywac przycisku Wysun . Nie działa montowanie
mount: mounting dev/sdb1 on /mnt/sdb1 failed: No such file or directorymimo ze folder w mnt /sdb1 mam utworzony . Troche tu jest dziwna filozofia tego montowania bo i tak trzeba sobie w terminalu zrobic katalog bo coś zamontowac . W samym /mnt tez nie chce montować , albo wogule jest coś "zwalone" w Luci bo System>Punty Montowania i tam też nie chce sie zamontowac a z terminala sie montuje i potem juz w Luci wyswietla sie ze jest zamontowane
U mnie działa. Robię format na ext, robi się odświeża. Wybieram z listy fat32, format, odświeża się i jest, Wybieram z listy ext, format i jest. Itd.
Zauważyłem tylko że jak formatuje na ext4 to później wyświetla się jako ext2, ale to wina tego że parted tak podaje a nie że gui zmienia.
EDIT: zrobiłem ponownie i parted pokazał ext4. Dziwne.
u mnie w Luci nie działa - użyłem parted w terminalu - przeformatowałem z ext4 na fat32 i teraz jest fat32 a Luci twierdzi ze jest ext4 mimo ze uzyłem skanuj dyski . Jak zrobiłem wysun , wroc do przegladu , skanuj to pokazuje ale tak jakby zgubił /usunoł zakres sektorów . Nie wiem . Plusem jest to ze przetrenowałem działanie parted w termianlu ![]()
tak sie robi fat32 na penie 8GB
root@OpenWrt:~# parted
GNU Parted 3.3
Using /dev/sdb
Welcome to GNU Parted! Type 'help' to view a list of commands.
(parted) print
print
Model: Generic Flash Disk (scsi)
Disk /dev/sdb: 8054MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
(parted) mkpart primary fat32
mkpart primary fat32
Start? 1
1
End? 8GB
8GB
(parted) print
print
Disk /dev/sdb: 8054MB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:
Number Start End Size Type File system Flags
1 1049kB 8054MB 8053MB primary fat32 lba
(parted) jak widac w pierwszej czesci własnie nie ma informacji o sktorach to po uzyciu przycisku Wysun potem po sformatuwaniu juz jest
Zobacz co wyświetla
parted -s -m /dev/sda unit s print free
(czy jaki tam masz dysk).
Zrobiłem edycje posta ale jest tak
root@OpenWrt:~# parted -s -m /dev/sdb unit s print free
BYT;
/dev/sdb:15730688s:scsi:512:512:msdos:Generic Flash Disk:;
1:2s:2047s:2046s:free;
1:2048s:15730687s:15728640s:ext4::lba;Ok, czyli przypadek jak u mnie - coś się parted myli i wymaga nie wiem czego (zeskanowania usb?) żeby działał sensownie.
jednak nie wyciagłem go i przełozyłem do laptopa pokazuje ext4 wiec sie nie sformatował na fat 32
Bo parted robi tylko partycję typu fat a system plików fat musisz sobie sam zrobić.
Bez problemu można też mieć partycję typu fat zrobić ext na niej. Parted do robienia partycji, a system plików trzeba zrobić osobno.
być moze bład jest w kompilacji parted , moze cos musi byc właczone do tego na laptopie pokazuje tego pena tak
Dysk /dev/sdb: 8054MB
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny): 512B/512B
Tablica partycji: msdos
Flagi dysku:
Numer Początek Koniec Rozmiar Typ System plików Flaga
1 1049kB 8054MB 8053MB primary ext4 lbaTeż tak potrafię ![]()
root@OpenWrt:~# fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 3.85 GiB, 4110230016 bytes, 8027793 sectors
Disk model: U3 Cruzer Micro
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xfc8f4cae
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2048 8027792 8025745 3.8G 83 Linux
root@OpenWrt:~# block info
/dev/mtdblock2: UUID="430cff53-71b53545-3deec197-c5166d36" VERSION="4.0" MOUNT="/rom" TYPE="squashfs"
/dev/mtdblock3: MOUNT="/overlay" TYPE="jffs2"
/dev/sda1: UUID="7f0e947e-0802-44ac-a922-2c1cc40b2d23" VERSION="1.0" TYPE="ext4"
root@OpenWrt:~# mkfs.fat /dev/sda1
mkfs.fat 4.1 (2017-01-24)
root@OpenWrt:~# fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 3.85 GiB, 4110230016 bytes, 8027793 sectors
Disk model: U3 Cruzer Micro
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xfc8f4cae
Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2048 8027792 8025745 3.8G 83 Linux
root@OpenWrt:~# block info
/dev/mtdblock2: UUID="430cff53-71b53545-3deec197-c5166d36" VERSION="4.0" MOUNT="/rom" TYPE="squashfs"
/dev/mtdblock3: MOUNT="/overlay" TYPE="jffs2"
/dev/sda1: UUID="AB18-3AE6" VERSION="FAT32" TYPE="vfat"myslałem ze parted to robi z automatu a tu trzeba jeszcze system plików zrobić teraz mi cos swita ze przy tworzeniu extrota o tym było . Ale w sumie ciekawe narzedzie choć przyzwyczaiłem sie do GParted - jednak graficznie duzo wygodniej
A jednak formatowanie fat32 działa prawidłowo z Luci i w termianlu . Wystarczyło doinstalować dosfstools
.Trochę mi wstyd bo zaśmieciłem watek
Kasowanie i tworzenie partycji działa oraz formatowanie po raz pierwszy. Dobre i to. Szkoda, że nie da się jakoś ulepszyć tego dodatku, czegoś takiego zawsze mi brakowało w OpenWrt.
Kasowanie i tworzenie partycji działa oraz formatowanie po raz pierwszy. Dobre i to. Szkoda, że nie da się jakoś ulepszyć tego dodatku, czegoś takiego zawsze mi brakowało w OpenWrt.
Może jeszcze nie jest nic straconego Zuziu
trzeba być dobrej myśli, że jeszcze się poprawi. Możemy pisać, zgłaszać, proponować poprawki, autor projektu jest na nie otwarty (jest na forum, ale ciężko ze zrozumieniem naszego języka, kiedy tłumaczy się w translatorze).
Jak tylko zbuduję obrazy dla nexx-a też potestuję.
Trochę mi wstyd bo zaśmieciłem watek
Pisanie w Tym temacie grozi wstydem.. już się "przekonaliśmy", że jeszcze Cezary ma cierpliwość do Nas ![]()
Skasowałam swój wpis i właśnie miałam to samo zrobić z dodatkiem, ale... na nowej kompilacji z LuCI Master (git-20.022.75744-8947526) działa jak powinien i to za każdym razem, formatuje na każdy system plików i prawidłowo montuje. Nic z tego nie rozumiem.
Chyba problem był w LuCI. Kompiluje głównie wersje snapshot i od pewnego czasu dodatek działa jak powinien mimo, że nic nie zmieniałam w kodzie.
czy ktoś używa aktualaniej wersji - u mnie problem
root@BR2:/etc# cat openwrt_release
DISTRIB_ID='OpenWrt'u
DISTRIB_RELEASE='21.02.1'
DISTRIB_REVISION='r16325-88151b8303'
DISTRIB_TARGET='mediatek/mt7623'
DISTRIB_ARCH='arm_cortex-a7_neon-vfpv4'
DISTRIB_DESCRIPTION='OpenWrt 21.02.1 r16325-88151b8303'
DISTRIB_TAINTS='no-all'
skompilowalo sie bez problemu żadnych błedów ale po wejsciu do Luci :
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:1497: module 'luci.cbi' not found:
no field package.preload['luci.cbi']
no file './luci/cbi.lua'
no file '/usr/share/lua/luci/cbi.lua'
no file '/usr/share/lua/luci/cbi/init.lua'
no file '/usr/lib/lua/luci/cbi.lua'
no file '/usr/lib/lua/luci/cbi/init.lua'
no file './luci/cbi.so'
no file '/usr/lib/lua/luci/cbi.so'
no file '/usr/lib/lua/loadall.so'
no file './luci.so'
no file '/usr/lib/lua/luci.so'
no file '/usr/lib/lua/loadall.so'
stack traceback:
[C]: in function 'require'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:1497: in function '_form'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:1029: in function 'dispatch'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:1002: in function 'dispatch'
/usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:479: in function </usr/lib/lua/luci/dispatcher.lua:478>co ciekawe od razu widac problem bo jest nie po polsku tylko Disk man
nie wiem o co biega w 19.07 działa - chyba jakies sciezki sa pozmieniane
zainstalowane mam
luci-app-diskman - v0.2.11-beta
Tak wygląda jak byś nie zainstalował luci-compat. Jeżeli nie zauważyłeś to nadal jest w lua a nie w js i wymaga pakietu do kompatybilności.
dzięki jak zwykle masz rację - nie miałem ( musiałem rozszerzyć partcję - trochę mi zeszło korzystałem oczywiście z twojego poradnika - mały stresik ale sie udało )
doinstalowałem i działa : w porównaniu na 19.07 mi3g wyswietla procenowe zajecie dysku na pasku sda1 ext4 14.91 GB 80%
na BPI-R2 21.02.1 - tego nie ma - ale jest na dole kreator RAID
jeszcze raz dzieki
Przecież to ten sam kod jest który zastosowałeś i na 19 i na 21. Więc czegoś nie dodałeś (parted?)
raczej to wynika ze starej wersji na 19 - mam = v0.1.5-beta ( tu jeszcze nic nie tykałem puki co działa mega stabilnie jezeli chodzi o całość )
a na 21 v0.2.11-beta
Pamiętacie jeszcze ten pakiet? Nie wiem czy ktoś będzie chciał się bawić w przepisywanie go na js. Znalazłem inny pakiet: https://github.com/gSpotx2f/luci-app-disks-info/ który prezentuje informacje ze smarta. Nie jest tak zaawansowany jak pierwotny pakiet - nie można z gui zrobić partycji, systemów plików, raida, ale daje podgląd na informacje o dysku.
Pewnie każdy zapomniał już o tym pakiecie, a że mam w planach podnieść soft na moim Zyxelu, popełniłem takie bardzo prostackie coś

Na ten moment zastanawiam się jak podejść do zależności, chciałbym aby pakiet był na router i NAS, więc musi na starcie zawierać ultra mało zależności, chociaż teraz to miejsce chyba nie jest już problemem.
Podstawowy pakiet miał:
LUCI_DEPENDS:=+luci-base +block-mount +fdisk +parted +lsblk +e2fsprogs +ntfs-3g +dosfstools +swap-utilsJa wkładam do niektórych obrazów https://github.com/gSpotx2f/luci-app-disks-info
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Pakiet luci-app-diskmanager / luci-app-mini-diskmanager
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc