1 (edytowany przez Cezary 2021-02-12 06:46:45)

Temat: Zmiany w wydaniu OpenWrt 20.3

Nie, wydania jeszcze nie ma. Jak tylko wykrystalizuje się wizja następnego wydania, ten post zostanie zmieniony w którym opiszę nadchodzące zmiany.

Tak na szybko: głównie nowy kernel, skrócony plan wydawniczy (to już słyszeliśmy kilka razy), __może__ standardowo wbudowane wsparcie dla WPA3 oraz jail dla procesów. Więcej planów w tej notatce: http://lists.infradead.org/pipermail/op … 21229.html

Edycja: nie będzie wydania 20.xx.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 20.3

A już myślałem, że poszli za ciosem wink

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

3

Zastanawiam się, czy OpenWrt dorobi się kiedyś przyzwoitego GUI. Bo Luci jest delikatnie mówiąc niedopracowane.

4

Zuzia napisał/a:

Zastanawiam się, czy OpenWrt dorobi się kiedyś przyzwoitego GUI. Bo Luci jest delikatnie mówiąc niedopracowane.

Ja zauważyłem ostatnio, że te błedy, które wyskakują na FIrefoxie, to przez domyślny motyw. Jak zmieniłem na inny, to od razu błedów nie było. Tylko jest jeden minus. Reszta motywów jest niedopracowana.

5

Niestety, starzy wyjadacze gardzą Luci więc braki nie dziwią. A szkoda, ja lubię klikać więc tym samym Luci, oczywiście nie do konfiguracji tylko do podglądu i wykonywania prostych poleceń, bo do niczego innego się na razie nie nadaje.

6

Mam nadzieje, że mój rozuter wndr4300 będzie mieć dts już oficjalnie, bo wkurza mnie już bycie na gałęzi MASTER. Czasami coś popsują i nie działa kilka godzin lub dni.

7

Tak, 20.3 to będzie zamrożony master....

8

Zuzia napisał/a:

Niestety, starzy wyjadacze gardzą Luci więc braki nie dziwią. A szkoda, ja lubię klikać więc tym samym Luci, oczywiście nie do konfiguracji tylko do podglądu i wykonywania prostych poleceń, bo do niczego innego się na razie nie nadaje.

Właśnie.. wszystko chyba powinno iść w kierunku bycia bardziej przyjaznym dla zwykłego użytkownika, a tak nie jest. Jest wrażenie, że..

"OpenWrt robią profesjonaliści profesjonalistom.. chcesz prostotę, wyklikanie to siedź na OFW i nie zawracaj nam głowy. My sobie wszystko ogarniemy z konsoli, GUI nam jest zbędne."

Ja wiem że to linux.. ale ile się zmieniło od czasu "klepania w konsoli", tak wiem jest Gargulec.. się nie dziwię że ludziki wyczekują na niego jak na zbawienie (bo jest bardziej przyjazny), ale ja osobiście przyzwyczaiłem się do LuCI wink. Tak jak mi kiedyś pokazywał Cezary przerobione LuCI przez któregoś z producentów.. aż się przyjemnie patrzyło na zdjęcia smile więc teoretycznie można..

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

9

Niestety zasmucę Cię. To gui to była teltonika, w nowych RUTX zrobili to od nowa i nie jest już takie fajne.

10

Dla wielu (i dla mnie również) Luci mogło by nie istnieć. Od whiterussian  u siebie nie używam żadnego GUI.  Zastanawiam się nawet jak często jest potrzeba grzebania w routerze by było potrzebne GUI. W innych wypadkach easyconfig od Cezarego w zupełności wystarcza. Gargoyle nie lubię strasznie, ale i tak jest lepsze niż Luci.

11

Przy takim myśleniu Linuks do dziś byłby tylko konsolowy smile

12

Niektórych rzeczy nie da się na szybko zmienić mając na przykład telefon pod ręką. GUI się bardzo przydaje.

13

fajnie by było jakby luci działało , np taka gupia rzecz jak zmiana ip lanu z poziomu luci nie działa od dłuższego czasu... dobrze, że na apeka loguję się sporadycznie :E

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

14

Luci bardzo się przydaje do podglądania dzierżaw dhcp, połączonych klientów do AP itp.

W sumie wpadłem właśnie na pomysł by banner przy logowaniu do ssh to wyświetlał. big_smile

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

15

Przecież moje sysinfo od lat to wyświetla (liczbę). Użyj moich obrazów smile

16

Cezary, ja nie zawsze używam Twoich obrazów, ale Twojego skryptu owszem smile Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że dodaję go do swoich obrazów podobnie jak 3ginfo.

17

Po to jest żeby go używać przecież...

18

ambrozy5 napisał/a:

gupia rzecz jak zmiana ip lanu z poziomu luci nie działa od dłuższego czasu

No co ty gadasz big_smile działa normalnie

19 (edytowany przez ambrozy5 2020-01-19 09:36:42)

marcin19883 napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

gupia rzecz jak zmiana ip lanu z poziomu luci nie działa od dłuższego czasu

No co ty gadasz big_smile działa normalnie

to albo ja mam pecha albo wtedy nie działało, mowa o zmianie lan po pierwszym logowaniu na ip klasy 10.x.x.1 czy też 192.168.100.1 , r6220 i nbg6616 nie potrafił tego, image od Cezarego

Edit: @Cezary -  przydał by się u góry np po lewej stronie na górnej belce między Witryna eko.one.pl a główną wcisnąć klik do strony pobierania Twoich obrazów big_smile (dla ludzi leniwych co by nie musieli tyle klikać żeby pobrać obraz )

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

20

No to już kompletne lenistwo smile

21

@ambrozy5  przecież to jeden klik wiecej tylko w  /Witryna eko.one.pl/  przy okazji przeczytasz o nowościach i masz całe menu na belce
Forum
Blog
Kontakt
Statystyka
Download
RouterDatabase   
przynajmniej  ludzie tam zaglądaja  przy okazji ( nie po to sie Cezary "produkuje" by to leżało odłogiem)

22

Zuzia napisał/a:

Przy takim myśleniu Linuks do dziś byłby tylko konsolowy smile

A ja nie wyobrażam sobie, że w przyszłości poradniki Cezarego to będzie jeden wielki photo collage big_smile

Ale ogólnie też jestem za tym, żeby poprawić podstawowe błędy Luci. Po coś są ci testerzy...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

23

Jacy testerzy? smile

24

Każdy z nas jest testerem. Openwrt tworzą tylko entuzjaści. Firmy korzystają, ale praktycznie nic nie wnoszą.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

25

Królik napisał/a:

Każdy z nas jest testerem. Openwrt tworzą tylko entuzjaści. Firmy korzystają, ale praktycznie nic nie wnoszą.

Opensource, pracujesz nad czymś po godzinach po czym kupujesz produkt który zawiera Twoją pracę ..

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6