1,901

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Ja też chodzę po domu i mi się przełącza. Nie mam mesha, mam zwykłe AP i smartfon z androidem 9. Mam też tablet z androdem 4 który nie chce się przełączyć. I co to znaczy wg ciebie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,902

z tego wnioskuje iż w routerach powinienem wpisać tą samą nazwę ,ten sam kanał i to samo hasło i powinno hulać ??

Telefony nowe ( android 9 wzwyż)

Czy coś trzeba konfigurować w telefonie ??

Czy coś trzeba jeszcze zmienić w routerze ??

1,903

Kanał w sumie może być różny. To samo hasło i nazwa.

1,904

@Cezary
Dzięki kolego, faktycznie wszystko działa super, ale mam jeszcze jedno pytanie.

W garażu ( nie ma kabla LAN) chciałbym dorzucić kolejnego WNDR4300. Rozgłaszałby on WIFI na ogród (letnie grille i te sprawy....) Jako że ma on wifi 2,4 i wifi 5GHz.  Da się zrobić tak żeby 5Ghz ODBIERAŁ sygnał a na ogród wysyłał na 2,4 ??
Dotychczas stosowałem starego wr740n i on Odbierał i wysyłał na 2,4 - prędkość niestety to ok 10Mb/s...

1,905

Da sie. Sam tak kumplowi ustawialem.
Dziala super

1,906

@Dyziek

Za pomocą wifi mesh ?? czy virtual AP ??

1,907

Da się, masz dwa radia to je wykorzystaj.

1,908

Witam,

Forum śledzę od dłuższego czasu, ale dopiero teraz zarejestrowałem się.
Chciałbym prosić o poradę dotyczącą wyboru sprzętu.
Łącze na świat - radiówka 5ghz o przepustowości 30mbps download / 5mbps upload. W najbliższej przyszłości przepustowość wzrośnie do max 50mbps.
Do niedawna miałem TP-Linka 1043nd v3 z wyłączonym radiem, podpiętego do sprzętu dostawcy (Ubiquity zintegrowany z anteną kierunkową), działający z Gargoyle z włączonym qos. Do tego podpięte dwa Access Pointy (Eap110 oraz Eap115-wall) oraz NAS.
Działało fajnie, niestety TP-Link 1043nd usmażył się.
Chwilowo korzystam z Sitecom wlr4100, ale działa niestabilnie.
W domu korzystam z około 10 urządzeń po kablu/wifi.

Rozważam dwa rozwiązania - switch gigabitowy plus mini-router. Na przyklad GL-AR150 lub GL-MT300N-V2. Wszystko nowe.
Albo szukanie używanego 1043nd.
A może coś innego?

Co lepiej sprawdzi się w mojej sytuacji?
Zależy mi na stabilnej pracy i qos.

Budżet 200zl na całość.
Do używanych sprzętów nie mam szczęścia, więc wolałbym coś nowego.

Pozdrawiam
Przemek

1,909

Za 200zł będzie Ci trudno kupić obecnie coś sensownego i nowego.
Kup dwa R6220 z allegro, serio. Padnie jeden, będziesz miał drugi.

1,910

w tej cenie widzialem ac58

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,911

Cezary napisał/a:

Za 200zł będzie Ci trudno kupić obecnie coś sensownego i nowego.
Kup dwa R6220 z allegro, serio. Padnie jeden, będziesz miał drugi.

Czy ten R6220 ma jakieś wersję? Na coś konkretnego zwrócić uwagę?

1,912

To netgear. W zależności na jakiej akcji kupisz będzie mniej lub bardziej używany, będzie miał zasilacz/pudełko itd.

1,913

Witam, kręciłem się po internecie, nie wiedzieć czemu tutaj nie zajrzałem na początku.
mam dwa przypadki:
1. mieszkanie w bloku/kamienicy (gęsta zabudowa), router Tp-link  TL-WR1043N/ND v1 z Gargoyle 1.9.2
po eth podłączone 2 urządzenia, kilka (>10) po wifi - i tu zaczyna się problem, obłożenie 2.4 GHz jest spore, z każdej strony świata po 10+ różnych sieci. Sytuacja jest taka, że co jakiś czas, zarówno na telefonach i komputerach po wifi, sieć wifi się rozłącza - o ile w telefonach wraca, to na komputerach trzeba powalczyć w trybem samolotowym. Pomyślałem o przejściu na coś co ma 5GHz, chociaż po przejrzeniu forum, nie jestem pewien, czy to nie problem WR1043+gargoyle. 
   Może po prostu R6220 jako AP na 5GHz+2.4GHz?

2. dom na wsi - internet LTE (areo2/a2mobile/plus) bo najlepszy zasięg - tu potrzebuję rozwiązania, żeby mieć dostęp z zewnątrz - vpn+ddns lub znacie coś równie skutecznego. Potrzebne wifi z zasięgiem do IoT i ew. kamer IP, dostęp do sieci cywilny raczej w niewielkim zakresie.

1,914

1. Kup tego netgeara
2. vpn musi się łączyć do zewnętrznego serwera vpn. I tu albo coś co ma modem (pokroju dlink 921) albo coś z usb i modem na usb.

1,915 (edytowany przez makitor 2020-01-13 23:33:53)

Cezary napisał/a:

1. Kup tego netgeara
2. vpn musi się łączyć do zewnętrznego serwera vpn. I tu albo coś co ma modem (pokroju dlink 921) albo coś z usb i modem na usb.

ad.2 ale w przypadku wd-1043 to on jest serwerem i do niego się łączę, czyli gdyby to był sprzęt na którym można soft z taką wtyczką zainstalować, miałbym drugi profil na kliencie openvpn.

[Edit] właśnie dokopałem się do informacji, że TL-WDR4300 działa z modemami 4G i gargoylem - wygląda na dobry zestaw na wiochę.

1,916

Piszesz dokładnie o tym samym - musisz mieć serwer openvpn do którego ten na wsi będzie się łączył. Ten serwer może być i na 1043 o ile jest on na publicznym adresie ip.

1,917 (edytowany przez konikpolny 2020-02-01 22:47:56)

Witam
Szukam routera do mieszkania z internetem 150Mbps. Potrzebuję głównie go do Nordvpn by zabezpieczyć/ukryć ruch sieciowy.
Przyda mi się też opcja sieci dla gości. To będzie mój pierwszy router i nie wiem co może się jeszcze przydać z dodatkowych cech.
Czytam, że często polecanym modelem jest Netgear R6220. Dla moich potrzeb to strzał w dziesiątkę czy polecacie jakieś inne modele?

1,918

Wiesz że my tu rozmawiamy o openwrt i routerach z nim kompatybilnych? Sądząc po pytanie raczej openwrt nie będziesz na nim instalował. Przy takiej prędkości łącza to każdy sobie poradzi. Wybierz coś co ma już wbudowanego openvpn.

1,919

asus ac58u v2 wspierane przez openwrt? nie mogę dokopać się informacji jaki hw

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,920 (edytowany przez mar_w 2020-02-05 04:44:28)

Na elektroda.pl w jednym zdaniu ktoś opisał różnice V1 vs V2 odnośnie procka i radiów. Znajdziesz na pewno...

https://www.google.com/search?&q=ac58u+v1+vs+v2

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

1,921

mar_w napisał/a:

Na elektroda.pl w jednym zdaniu ktoś opisał różnice V1 vs V2 odnośnie procka i radiów. Znajdziesz na pewno...

https://www.google.com/search?&q=ac58u+v1+vs+v2

dzieki, nie widzialem tego na elce, szukam zatem dalej

1,922

A ten nowy Xiaomi AX3600 to będzie ze wsparciem?

1,923

A ten nowy Xiaomi AX3600 to będzie ze wsparciem?

1,924

Na razie to nie ma nawet sterownika ath11k do ax w openwrt. Może kiedyś będzie wsparcie.

1,925

Mam do wyboru Archera C5 v1.2 lub R6220 obydwa za 100 zł, co brać?