Temat: CPU frequency scaling w mvebu (wrt3200acm, wrt1900acs itp)
W trakcie zgłębiania tematu związanego ze statystykami okazało się że u mnie (wrt3200acm) nie ma czegoś takiego jak cpufreq w /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq a katalog /sys/devices/system/cpu/cpufreq jest pusty. Nie odnalazłem również ustawień dla min i max cpufreq. Wygląda na to że procesor nie podlega skalowaniu podczas trybu idle a to oznacza że działa cały czas z maksymalną prędkością. Co widać tutaj
cat /proc/cpuinfo
processor : 0
model name : ARMv7 Processor rev 1 (v7l)
BogoMIPS : 1866.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpd32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x4
CPU part : 0xc09
CPU revision : 1
processor : 1
model name : ARMv7 Processor rev 1 (v7l)
BogoMIPS : 1866.00
Features : half thumb fastmult vfp edsp neon vfpv3 tls vfpd32
CPU implementer : 0x41
CPU architecture: 7
CPU variant : 0x4
CPU part : 0xc09
CPU revision : 1
Hardware : Marvell Armada 380/385 (Device Tree)
Revision : 0000
Serial : 0000000000000000w make kernel_menuconfig znalazłem że scaling dla CPU jest włączony ale nie ma sterownika dla Marvell Armada 380/385 więc to ślepy zaułek. Dodatkowo jak sprawdziłem dmesg okazuje się że faktycznie skalowanie jest wyłączone jak tutaj:
[ 0.000785] mvebu-soc-id: MVEBU SoC ID=0x6820, Rev=0x4
[ 0.000846] mvebu-pmsu: Initializing Power Management Service Unit
[ 0.004059] mvebu-pmsu: CPU hotplug support is currently broken on Armada 38x: disabling
[ 0.004065] mvebu-pmsu: CPU idle is currently broken on Armada 38x: disablingniestety nie jest to tylko problem typu że nie mam statystyk ale że procek działa ciągle na maksymalnej prędkości co objawia się przede wszystkim wysoką temperatura ok 81 stopni C no i jak wiadomo wyższym zużyciem energii (niby nic ale po co w nocy np ma działać na maxa kiedy nic nie robi)
Znalazłem taki artykuł i wygląda na to że już na samym początku znany był ten problem i powstał na to patch ale najnowsze komentarze wskazują że on nie działa? Czy możecie sprawdzić jak jest u Was? Czy też jest ten sam problem? (myślę tu o osobach mających linksysa z Armada 38x) Bo może ja mam coś niezaznaczone w configu albo może faktycznie trzeba nałożyć patcha itp. Wolałbym nie kombinować bez konsultacji bo były tam informacje że router wchodzi w boot loop z jakiegoś powodu itp a nie mam dostępu do UART w razie czego (router na gwarancji itp). Co mnie dziwi to to że od 2017 była poprawka a nadal w openwrt 19.07 jest "CPU idle is currently broken on Armada 38x: disabling"