76

Odp: Huawei E3372 w trybie NCM

Chciałem spróbować z czymś szeregowym w NCM, widzę dużą różnicę pomiędzy QMI.
OpenWRT dobrze sobie radzi z NCM, uważam że lepiej niż z QMI.

Pomysł jest taki:
- HiLink kiedy operator wymaga ode mnie czytania smsów, wysyłania ussd, wymuszania pasma i konkretnej częstotliwości, nie wymaga resetowania połączenia (RedBull Mobile, Klucz Mobile)
- Stick kiedy operator nie wymaga ode mnie niczego, wymaga jedynie resetowania połączenia (NJU Mobile, a2mobile, Aero2)

77

Hlinka też możesz skryptem zresetować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78 (edytowany przez tinware 2020-01-09 17:58:27)

I tutaj zaczyna się problem. Bo jeśli zrestartuje HiLinka, to mój skrypt Hotplug zrestartuje mi sieć. A na modemie szeregowym ifdown/ifup i po sprawie, zresztą z opcją force_link zauważyłem że działa to automatycznie, bez dodatkowych skryptów. HiLinka nie jestem w stanie odłączyć od operatora bez resetowania go, mogę co najwyżej wyłączyć i włączyć mu transfer danych.

Zresztą, gdyby obecnie czy to ppp, czy ncm czy qmi potrafił wymuszać roaming i konkretną częstotliwość oraz pojawiły się dodatkowe pakiety wbudowane ładnie w LuCi do obsługi SMS oraz USSD myślę, że zrezygnowałbym na dobre z HiLinków, nawet jestem tego pewny smile

To co potrzebuje to koniecznie przez wyklikiwanie (nie chce przez terminal, to musiałby być program użytkowy dla każdego członka mojej rodziny), rozłączyć transfer, wykupić pakiet przez internet backupowy lub przez SMS lub USSD na modemie, poczekać na SMS, odczytać go, włączyć transfer i mwan3 ma przełączyć z powrotem na łącze podstawowe.

79 (edytowany przez tinware 2020-01-10 12:02:11)

Wczoraj nagrałem na modowanego E3372h-153 firmware E3372h-153Update_21.200.07.00.805_Universal - i od "strzała" ruszyło, porty otworzyły się jakieś oprócz A1 i A2, wartości ATI są jak trzeba, interfejs dostał adres IP od operatora.

Jest tylko jeden problem, którego nie zdążyłem wczoraj zdebugować, zabrakło czasu...
Nie wychodzą pingi w trybie NDIS (NCM) w tym egzemplarzu modowanym i brandowanym i to zarówno na Win10 (Mobile Partner) oraz pod OpenWRT. Sprawdzałem na trzech kartach SIM (Aero2/NJU Mobile/Klucz Mobile). Dziwne, bo w tym poście poprzedniego dnia wszystko działało w NCM, przynajmniej na tym brandowanym, widzę nawet że zrobiłem SpeedTest łącza, przynajmniej pod OpenWRT:

tinware napisał/a:

1. brandowany Play, dzisiaj go odkupiłem, przedstawia się przez "manufacturer"
- Win10 i NDIS (NCM) -> działa
- OpenWRT i NDIS (NCM) ->  działa (max. 7Mbps)

2. jakiś mój starszy egzemplarz, którego zmieniłem właśnie z HiLinka na zwykły ot tak, nie przedstawia się przez "manufacturer"
- Win10 i NDIS (NCM) -> nie działa:(
- OpenWRT i NDIS (NCM) ->  nie działa

80

Cezary, co sądzisz? Nie bardzo mogę już manewrować z firmware, bo innych nie mam.