Temat: Alternatywa dla zmiany dev tu na dev tap
Witam
Chciałbym zmienić konfigurację swojego Openvpn tak, aby można było by w momencie połączenia poprzez VPN podłączyć się do drukarki i wydrukować na miej jakieś papiery.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Alternatywa dla zmiany dev tu na dev tap
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Chciałbym zmienić konfigurację swojego Openvpn tak, aby można było by w momencie połączenia poprzez VPN podłączyć się do drukarki i wydrukować na miej jakieś papiery.
Zwykły forwarding?
no w normalniej konfiguracji firewall jest forwarding. Ale ja uzyskuje adresacje 10.0.0xx a nie 172.16.0.xxx czyli nie jest w tej samej podsieci.
Nadal forwarding. Wskaż sieć za serwerem, http://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun … zaserwerem, wtedy z klienta jesteś w stanie dostać się do hosta w sieci serwera.
ale mam tak zrobione
No to dlaczego masz na niej nie drukować? Przecież masz do niej dostęp.
pytanie bo ja mam w 1 lokalizacji adresacje 192.168.0.0 natomiast tam gdzie mam drukarkę. Może tu jest problem
Rozwiń wypowiedź ![]()
mam 2 lokalizację gdzie ma gdzie mam ustawione openvpn. 1 to miejsce gdzie jestem teraz i mam adresację 192.168.0.0/24 i z tej łączę się do 2 lokalizacji gdzie jest drukarka. Tam mam adresację 172.16.0.0
No dokładnie. Więc sobie ustaw wydruk na drukarkę która ma adres 172.16.0.x. Od początku przecież o tym piszę. Masz tunel openvpn, klient wie gdzie wysłać pakiety, przez openvpn trafią tam gdzie trzeba.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Alternatywa dla zmiany dev tu na dev tap
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc