1,876 (edytowany przez matt_at 2020-01-06 18:01:58)

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

witam Panowie.
Internet po światłowodzie. (Dom na wsi - WIFI2,4 w laptopie łapie z 5 sieci)
Dom 2 piętrowy.
Na 2 piętrze wpięty internet do Routera dostawcy(posiada 1 wyjście) --> do Niego podpięty NetGearWNDR4300
Generalnie na 2 piętrze są może 2 odbiorniki ( wifi 2,4GHz)
Na 1 Piętrze kablowo podpięty switch a do niego 4 urządzenia - po wifi jakieś 8 urządzeń
Na 1 piętrze pociągnięty kabel do odbiornika TV bezpośrednio z Routera
Na Parterze niestety zasięg był słąby więc podpięty został w trybie AP jako 2 sieć kolejny NetGearWNDR4300 
Do niego zalogowane 2 urządzenia.
Do domu Obok bezpośrednio z routera kablem podpięty kolejny router.

Generalnie zdarza się że naraz podpięte jest po 20 !!! urządzeń i mam wrażenie że procek już w nim nie wyrabia...
Jeśli nie zresetuje routera raz w tygodniu to na bank się zwiesi....

WiFI5 GHz wyłączone bo zasięg jest tak mały że router z parteru nie daje zasięgu na 1 piętro. Router z 2 piętra daje słaby sygnał.
Optymalnym rozwiązaniem wyłoby przeniesienie routera z parteru ( jednak on jest na parapecie i wysyła sygnał na "pole")

Dodatkowo przy 2 urządzeniach jest problem bo są 2 sieci i trzeba się przełaczać miedzy nimi...

Jak to wszystko rozwiązać??
Wifi MESH ??

1,877 (edytowany przez ambrozy5 2020-01-06 18:08:27)

porządny router główny a tamte kablem do niego , najnowsze openwrt i software ofloading włączony. jak dasz takie same nazwy lecz inne kanały to urządzenia powinny się same przełączać gdzie będą mieć mocniejszy sygnał

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,878 (edytowany przez matt_at 2020-01-06 18:12:48)

ambrozy5 napisał/a:

porządny router główny a tamte kablem do niego , najnowsze openwrt i software ofloading włączony. jak dasz takie same nazwy lecz inne kanały to urządzenia powinny się same przełączać gdzie będą mieć mocniejszy sygnał

porządny ?? możesz coś polecić ?? żadnych usb ani bajerów nie potrzebuje( router na strychu ze sporyyyyyym ociepleniem)
Openwrt potrafie wgrać
software ofloading włączony - nie wiem o co chodzi ale myślę że ogarnę

Posiadajać 1 głowny i 2 netgeary będe miał 3 SIECI !!!????

nie będą się przełączać ( tak wynika z moich testów) - raz zalogowane urządzenie będzie się łączyć dokąd tylko da radę - nawet jeśli prędkość połączenia spadnie. Dopiero jeśli straci zasięg zacznie szukać drugiego

1,879

Jak zrobisz z nich AP to będziesz miał jedną sieć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

1,880

Ja jako główny router stosuje ER-X od UBNT i do tego mam podpiete AP. Jestem zadowolony z takiego ustawienia.
Rownież R7000 z FreshTomato sprawdza sie bardzo dobrze (mam w jednej z lokalizacji).
Tak sie akurat składa, ze Openwrt mam na najstarszych i najslabszych sprzętach...

1,881

jakie masz to łącze? przecież ten netgear nie jest aż taki słaby imho , coś masz za usługi na nim właczone ? wan type ? pppoe czy dhcp/static ? coś od dostawcy masz za sprzęt? masz tu sporo niewiadomych

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

1,882 (edytowany przez matt_at 2020-01-06 18:44:50)

łącze 80 MB/s
od dostawcy Dasan H665 (nie mam dostępu do urządzenia )
wszystkie Firewale i co się da wyłączone.

Od dostawcy kablem ( 20cm) do mojego routera . od niego 2 routery+1switch+bezpośrednio do tv.
Po wifi są... odkurzacze ( xiaomi) kamery, telefony, laptopy.... dosyć sporo.
Po kablu jest też router sąsiada.
czasami router tak muli że nie da się do niego zalogować.
Raz w tygodniu ręczny reset bo inaczej się zawiesi.... (czemu ?????)
Przyznaje on jedynie DHCP urządniom. 2 Mój router przekazuje do przyznania DHCP temu pierwszemu.
w netgear nazywa się to
" Tryb punktu dostępowego umożliwia dodanie do sieci drugiego routera, jako bezprzewodowego punktu dostępowego."

@Cezary
Tak pod warunkiem  że we wszystkich routerach wpiszą tę samą nazwę routera. z tym że:
złapałem zasięg z routera NR1. podszedłem do routera  nr 2 z telefonem. i telefon cały czas ( ostatnia kreska ) łapał sygnał routera nr 1 - internetu praktycznie już nie było. dopiero jak poszedłem jeszcze dalej i całkowicie stracił zasięg tego 1 - przełączył na 2. Tego chcę uniknąć

1,883

To telefon steruje przełączaniem a nie ap. Więc tak będzie. Niektóre oryginalne softy umożliwiają odcięcie klienta jak sygnał jest za słaby - taka łatka była też na forum dla openwrt. Więc w taki sposób możesz podejść.

To się nawet powinno dać oskryptować odpowiednio.

1,884

@Cezary
ale konfigurować to każdemu w telefonie ??? albo ...w odkurzaczu ??
swego czasu zacząłem bawić się obniżaniem mocy radia żaby mniejszy zasięg był ale.....

1,885

Na routerze nie telefonie...

1,886

nie mam bladego pojęcia jak to zrobić big_smile
a co sądzicie o takim rozwiązaniu
https://allegro.pl/oferta/router-tenda- … 8164696697

1,887

Nie działa pod openwrt smile
Mesh i pod openwrt możesz zrobić, choć tracisz na przepustowości.

1,888

80MB/s czy 80Mb/s ? bo to różnica nieco, paradoksalnie dobrze że nie terminują pppoe u Ciebie, procek wymięka  w głównym, potrzebujesz coś solidnego co sobie poradzi z nat i qos żeby nie zaśmiecali pasma

1,889 (edytowany przez matt_at 2020-01-06 19:06:29)

O , tracę na przepustowości .... dlaczego ??
nie znalazłem poradnika jak zrobić mesh na openwrt...

@ambrozy5
80Mb/s - oczywiście  smile mały błąd - duża różnica

1,890

Żle szukasz. Na eko.one.pl masz trochę a także http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mesh

Proste - bo to samo radio wykorzystywane jest dla klientów do mesha. Chyba że robisz to na oddzielnym radiu.

1,891 (edytowany przez matt_at 2020-01-06 19:12:38)

hmm... ciekawe..
być może sieci 5Ghz bym wykorzystał  ?? jeśli to możliwe. ( jako ten mesh)

PS ( jest to dostępne przez LUCI ?? )

1,892

Możesz sobie wyklilkać przez luci.

1,893

OK jutro będę działał zatem i sprawdzał jak to funkcjonuje smile
Dzięki za odpowiedzi.

Ew jak będzie działać słabo to czy zakup np

ma sens ??

1,894

matt_at napisał/a:

@Cezary
ale konfigurować to każdemu w telefonie ??? albo ...w odkurzaczu ??
swego czasu zacząłem bawić się obniżaniem mocy radia żaby mniejszy zasięg był ale.....

O rozłączaniu klientów jest tu: https://forum.openwrt.org/t/how-to-auto … ow/6352/64

Łatka nie weszła oficjalnie do openwrt, ale jak chcesz kompilować to jest dostępna.

1,895

matt_at napisał/a:

Ew jak będzie działać słabo to czy zakup np

ma sens ??

Akurat jest wielkie prawdopodobieństwo że nie znajdziesz tu formowicza który używa w/w rozwiązania.

1,896

@Cezary
Rozumiem

Jeszcze pytanie. W tym MESH na OpenWRT Poprawnie działa przełączanie klientów między routerami ?? W sensie Czy Routery wtedy decydują do którego łączy się klient a nie na odwrót.

1,897

Pisałem to już - żaden router nie będzie decydował żeby klient się przełączył smile Nie tak to działa, router nie ma kompletnie żadnych możliwości powiedzieć coś takiego klientowi. To od klienta zależy czy się przełączy czy nie. Router co najwyżej możesz wyrzuć klienta z AP.

1,898

może to zabrzmi głupio ale myśle że tak właśnie działa MESH (myle się ??)

z filmów na internecie wynika że przemieszczając się po mieszkaniu routery automatycznie przełączają się do klienta na ten z mocniejszym sygnałem.
własnie takie coś chciałbym uzyskać smile
W chwili obecnej mam 2 routery i 2 sieci. i to Odbiornik decyduje jaką sieć włączyć. CHciałbym zrobić 1 sieć i aby routery decydowały ( silniejszy sygnał) do którego się wpiąć.

Oglądając filmy na internecie i czytając artykuły wywnioskowałem że tak to ma działać ....

1,899

Mylisz się. Mesh to tylko sposób połączenia urządzeń, nic wspólnego to z wifi, rozłączaniem klientów itd nie ma. Mesh nawet na kablach możesz zrobić.
Filmy to tylko filmy - reklamują jak to powinno działać. I jeszcze raz -  żaden router nie gada z klientem i mówi mu "słuchaj, mój kumpel obok ma silniejszy sygnał, może byś się przełączył?" To klient i jego algorytmy decydują czy i kiedy się przełączyć. Jak jest lekko inteligenty to się będzie sam przełączał i żaden mesh czy inne sprawy tego nie zmienią. Jak masz głupią cegłę to będzie trzymał się tej sieci do samego końca.
I nawet jak obejrzysz jeszcze kilka filmów reklamowych różnych marek - nie zmieni to sposobu działania klientów.

1,900

no to teraz już nic nie wiem ... sad
https://www.youtube.com/watch?v=vEgmU5hzRJk

Tym filmem sie wspieram. gość chodzi po domu i przełącza mu sieć.

telefony mam w miarę nowe...