1 (edytowany przez Kebap 2020-05-10 17:18:58)

Temat: Xiaomi mir3 brick

Instalowałem pierwszy raz openwrt, według instrukcji z https://openwrt.org/toh/xiaomi/mir3

Niestety udało mi się uwalić router, włącza się tylko pomarańczowy led i nic więcej, więc kupiłem Programator CH341A, który ktoś polecił że to jest dobre i sprawdzone, więc przylutowałem te wszystkie piny, podłączyłem kabelki, wszystko według instrukcji odbrickowania ze strony openwrt, niestety jednak w solarwinds TFTP nic się nie pojawia, żadne opcje do wyboru, żadne logi, nie wiem co mam zrobić...

4. When connected on serial CP2102 remember GND to GND/ TX to RX / RX to TX crossing, after plug the power cord on device.
5. Boot the router and select option 1 “Load system code to SDRAM via TFTP.”

niestety tutaj nie ma żadnej informacji co zrobić jeśli po wykonaniu punktu 4, nic się nie dzieje...

_____________________________________________________________________________________

Problem rozwiązany, podam tutaj poprawioną instrukcję, dla kogoś kto tego nigdy nie robił powinno być bardziej zrozumiałe (przynajmniej z mojego punktu widzenia):

==== Recovering from Softbrick ====
If your MIR3 is soft bricked, but you have write access to the serial console, you may be able to recover.

1 Save kernel0.bin from https://drive.google.com/drive/folders/ … WZHcFM4NGc to a TFTP server (I used solarwinds for windows 10 , folder c:\TFTP-Root\  move kernel0.bin for here)
  2 Start Solaris TFTP Server
  3 Place the 2.11.20 (DEV rom Xiaomi) you will rename for firmware.bin on a FAT32 formatted flash drive and connect it to the router
  4 Connect ROUTER to the LAN port, and set the IP of the network card (TCP/IPv4) to 192.168.31.100 (subnet mask: 255.255.255.0)
  5 When connected on serial port CP2102 remember GND to GND/ TX to RX / RX to TX crossing, (Serial line: COMX (X is the number of your COM port), and set speed to 115200)
  6 after plug the power cord on device
  7 Boot the router and select option 1 "Load system code to SDRAM via TFTP." (you will only have 4 seconds to do that)
  8 Set the IP to:

first: 192.168.31.103
second: 192.168.31.100

9 refresh the TFTP server
  10 Enter the name of the file

kernel0.bin

11 Wait for it to reboot
  12 It will print something like the following - press and hold reset unitl the LED flashes orange and it will revert back to stock:

[    4.550000] Check for USB recovery...
[    4.580000] Both systems are corrupted... Entering recovery mode
starting pid 81, tty '': '/etc/rcS'
Press reset button to enter USB recovery

- In this moment, a red light is flashing, that pressing and holding reset button for 3 seconds, will change light to orange flashing
- Wait for automatic flashing start
- Continue on putty terminal console
- Pressing enter for entering root@XiaoQiang:/# (thanks god!)

_____________________________________________________________________________________

Jakby ktoś chciał łatwo i szybko zainstalować openwrt na Xiaomi mi r3 to wystarczy dostać się do ssh tym sposobem:
Najpierw pobrać najnowsze pliki z https://downloads.x-wrt.com/rom/
aktualnie są to:

x-wrt-6.0-b201912290728-ramips-mt7620-xiaomi_miwifi-r3-squashfs-kernel1.bin
x-wrt-6.0-b201912290728-ramips-mt7620-xiaomi_miwifi-r3-squashfs-rootfs0.bin

następnie już według instrukcji:

Flash instructions:
 1. unlock ssh access via https://openwrt.org/toh/xiaomi/mir3#get_sshdropbear_access
 2. insert a usb stick (FAT/FAT32) with copied two firmware files (.bin)
      x-wrt-6.0-b201912290728-ramips-mt7620-xiaomi_miwifi-r3-squashfs-kernel1.bin
      x-wrt-6.0-b201912290728-ramips-mt7620-xiaomi_miwifi-r3-squashfs-rootfs0.bin
 3. in ssh:
      nvram set flag_last_success=1
      nvram set boot_wait=on
      nvram set uart_en=1
      nvram commit
      cd /extdisks/sda1
      mtd write x-wrt-6.0-b201912290728-ramips-mt7620-xiaomi_miwifi-r3-squashfs-kernel1.bin kernel1
      mtd write x-wrt-6.0-b201912290728-ramips-mt7620-xiaomi_miwifi-r3-squashfs-rootfs0.bin rootfs0
      reboot

po kilku minutach będzie można się zalogowac poprzez 192.168.15.1, root/admin

tutaj przydatne będzie tłumacz z chrome żeby automatycznie tłumaczył wszystko (potrzebne jest połączenie z internetem), potem można sobie zmienić język na angielski w ustawieniach, oraz włączyć dostęp do ssh

2

Odp: Xiaomi mir3 brick

CH341A to programator pamięci a nie interfejs szeregowy typu cp2102. Tym programatorem możesz co najwyżej zaprogramować wylutowaną kość typu spi (której xiaomi 3g nie ma, on ma pamięć nand) a nie odzyskać router przez interfejs szeregowy.

Kup cp2102 na allegro, najtaniej jak się da - tylko żeby umiał pracować na napięciu 0 - 3.3V.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ch341a ma wyprowadzony serial port 3.3v - przynajmniej mój ;p , aby go uruchomić trzeba zworkę zdjąć pod opisem p/s i zainstalować odpowiedni sterownik, po tym pojawi się w systemie jako com usb smile

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

4

Oby ten przedmówcy też to miał.

5 (edytowany przez ambrozy5 2019-12-31 19:13:03)

pobieżnie patrząc po tych z allegro to wszystkie mają

sterownik do trybu ttl https://www.eliptor.pl/pobierz.php?id=2

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6 (edytowany przez Kebap 2019-12-31 19:31:54)

sterowniki pobrane, zworki przestawione, nic się nie dzieje dalej, kompa też zrestartowałem jakby co

7

Czy podłączyłeś tx do rx, rx do tx, gnd do gnd?  Czy uruchomiłeś putty na tym interfejsie? (nie napisali tego, ale musisz uruchomić żeby coś zobaczyć)

8

nie uruchomiłem, ale co mam wpisać w putty żeby się podłączyć?

9

wybrać serial jako typ połączenia, wpisać COMX, za X podstaw sobie numer jaki się w managerze urządzeń pojawił jak podłączyłeś interfejs.

PS. Bo podłączyłeś  rx/tx/gnd z interfejsu, ni coś innego, prawda?

10 (edytowany przez Kebap 2019-12-31 19:46:19)

tak to wygląda w putty:

https://i.imgur.com/TpPbqHY.jpg

cały czas leci taki log, bez końca neutral

11

Albo złą prędkość ustawiłeś (ma być  115200) albo masz źle przylutowaną masę (lub pomyliłeś połączenia).

12

omg, dzięki, wreszcie działa, napisaliby to w tym poradniku to człowiek by się nie musiał męczyć i stresować, ehh

13

Wiki jest otwarte dla wszystkich, sam możesz to napisać/poprawić.

14 (edytowany przez Kebap 2019-12-31 19:56:17)

ok, trochę się za wcześnie ucieszyłem, w putty leci teraz taki spam

https://i.imgur.com/XJAUp61.jpg

czy tak powinno być, czy muszę coś jeszcze poprzestawiać?

15

System ci ruszył dalej, nie przerwałeś bootloadera przez wybranie odpowiedniej liczby jak się to menu pojawi (a masz naprawdę chwilę na to) i masz jednak źle przylutowane przewody (lub są za długie i masz zakłócenia).

16

czy te za długie przewody mogą sprawić że podczas wgrywania tego kernel0 może się coś popsuć? bo jeśli tak to je skrócę najwyżej neutral

17

Wgrywasz przez ethernet nie przez serial, więc nie. Co najwyżej polecenia nie przyjmie bo zdąży się coś przekłamać.

18

Set an IP for the router and enter the IP of the TFTP server

tutaj chyba coś źle zrobiłem bo tylko jest jest timeout co chwile i próba zrobienia czegoś z tym kernel0 i tak w kółko hmm

czy kabel ethernet powinienem podłączyć do portu WAN czy LAN na routerze?

19

Ustawiłeś IP kart sieciowej na 192.168.31.100 ?

20

Lan. I wyłącz w windowsie wszelkie firewalle, antywirusy i co tam jeszcze masz.

21

dzięki za pomoc, poddaję się na dzisiaj, nieważne jakie ip ustawie, co zrobię to jest timeout, jutro wezme jeszcze raz to przylutuje bo może rzeczywiście jest źle i to przez to, a jak nie to nie wiem już

22

Nie, lutownie nie ma na tym etapie znaczenia, Masz timeout to oznacza tylko tyle:
- nie ustawiłeś określonego adresu ip na karcie sieciowej
- nie podłączyłeś kablem xiaomi do komputera (!)
- nie uruchomiłeś serwera tftp na tym interfejsie
- blokuje go firewall/anywirus.

Sprawdź wszystko.

23 (edytowany przez gmarcing 2019-12-31 20:57:27)

Jak wyświetli Ci się lista opcji, to od razu naciskasz 2, potem po kolei pokazują się IP jakie trzeba ustawić, nazwę pliku z FW (potwierdzasz). Wcześniej ustawiasz TFTP (koniecznie wyłączyć firewall itp). Sam z tym walczyłem

24 (edytowany przez Kebap 2019-12-31 21:08:20)

nic nie zmieniałem, jeszcze zrestartowałem kompa i zadziałało yikes

- In this moment, a red light is flashing, that pressing and holding reset button for 3 seconds, will change light to orange flashing

jestem na tym etapie aktualnie, już z 10min

Wait for automatic flashing start - Continue on putty terminal console - Pressing enter for entering root@XiaoQiang:/# (thanks god!)

nie rozumiem co mam teraz zrobić żeby przejść dalej, bo jak klikam enter w putty to się nic nie dzieje, a pomarańczowy led ciągle miga

25

Coś pomieszali z instrukcją. Zrób wg https://sq7mru.blogspot.com/2019/12/unb … mi-3g.html