Odp: Wifi Repeater - blokada dostępu do internetu
Masz YAMONA wcześniej niż regułę blokującą. Na dodatek nie jest to regułą czasowa którą mówiłeś że dodałeś do pliku.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wifi Repeater - blokada dostępu do internetu
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Masz YAMONA wcześniej niż regułę blokującą. Na dodatek nie jest to regułą czasowa którą mówiłeś że dodałeś do pliku.
Do /etc/firewall.user wpisałem tak jak podałeś. W miejsce XX wpisałem adres mac swojego telefonu
iptables -I FORWARD 1 -p tcp -m mac --mac-source XX:XX:XX:XX:XX:XX -j REJECT
Plik był pusty nic w nim nie było.
Dałem reset firewall. Internet dalej jest.
Czy wpiszę przez konsolę czy ustawię przez LUCI nie ma efektu.
Napisałem ci dlaczego. Masz yamona jako pierwszego. Urchochom regułę przed yamonem.
Możesz mi napisać jak ma to być? Sam tego nie ogarnę.
Wywal yamona albo jakoś zmuś go żeby był poza tym co ty podałeś.
A skąd mam go wywalić jak zmusić? Nie mam takiej wiedzy.
Ty używasz yamona, nie ja. Wszystko jest po twojej stronie.
mygen Nie wiem czy udało ci się pokonać problem z blokadą.
Ja go rozwiązuję w ten sposób:
w etc/config/firewall dodaje regułę:
config rule
option name 'KIDS'
option src '*'
option src_mac 'xx:xx:xx:xx:xx:xx'
option dest '*'
option proto '0'
option start_time '08:00:00'
option stop_time '15:00:00'
option weekdays 'mon tue wed thu fri'
option target 'REJECT'
Po dopisaniu reguły lub reguł zapisujesz i restartujesz firewall'a
/etc/init.d/firewall restart
Możesz sprawdzić jeszcze czy wszystko jest OK po wpisaniu komendy:
fw3 reload
Ps. Ważne aby czas na routerze był dobrze ustawiony.
Druga sprawa, jak sprawdzasz na telefonie to wyłącz dane komórkowe, bo system automatycznie przełączy się do działającej sieci
Pracz dzięki za odpowiedź.
Sprawdzę i dam znać.
Swoją drogą czy można w jednej regułce wpisać kilka adresów MAC? Czy każda musi być osobno?
Każdy mac osobno.
Na tą chwilę jedyne co mogę zrobić to zablokować dostęp dla adresów mac na routerze i zablokować mac adres repeatera o konkretnej godzinie.
Problem jest taki, że jak zablokuje mac adres repeatera to nikt nie ma internetu w tym pokoju.
Wprowadzenie reguły blokującej w firewallu powoduje, że tam gdzie stoi router nie ma internetu a tam gdzie zasięg pokrywa repeater to jest internet. Reguła nie blokuje repeatera.
Nie wiem jak zrobić, że po wpisaniu blokady nie ma ineternetu na jednym i drugim urządzeniu.
Blokujesz ten mac adres i na routerze - to jest wtedy jak się do niego ktoś podłączy i na repeaterze - to jest w wtedy jak się ktoś do repeatera podłączy. W obu miejscach go blokujesz.
Blokujesz ten mac adres i na routerze - to jest wtedy jak się do niego ktoś podłączy i na repeaterze - to jest w wtedy jak się ktoś do repeatera podłączy. W obu miejscach go blokujesz.
Dokładnie tak jak pisze Cezary reguła na routerze i na REPEATER i blokujesz tylko to co chcesz (po mac adresie).
Nie pisałem wydawało się to oczywiste ![]()
Nie wiem czy Was dobrze rozumiem. Mam ustawić na routerze regułę i regułę na repeaterze? Czy źle zrozumiałem?
Repeater jest ubogi i nie mogę nic na nim ustawiać. Mogę go zrobić albo AP albo Reapeter.
Pisałeś że możesz na routerze blokowac adresy mac. To możesz czy nie?
Na routerze mogę. Korzystam z Luci. Z konsoli też nie ma problemu. Wolę graficznie.
Repeater też ma swoją stronkę ale jest mega uboga.
Czyli na repeaterze nie masz openwrt i jest on całkiem innym urządzeniem które nie przekazuje mac adresów podłączonych urządzeń tylko swój, tak?
Tak reapeter jest osobnym urządzeniem. Na routerze widzę jego adres mac.
Swoją drogą można wgrać openwrt do niego? Brałem na aliexpress.
Więc nie masz jak zablokować klikentów podłączonych do repeatera po mac adresie.
Zależy jaki to repeater. Idź na openwrt.org i zobacz czy jest wspierany.
Czyli nic nie wskóramy jeśli nie załaduje do niego openwrt?
Taki ten repeater https://www.aliexpress.com/item/3304037 … 4c4daWXyY0
Obrazek nic nie mówi. Rozbierz go i zobacz na jakim chipsecie jest.
Ok.
Chipset Mediatek
MT7628KN
Płytka
lv-wr01m-v1.1
mt7628kn ma zintegrowane 8MB ramu, zapomnij o openwrt na nim.
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wifi Repeater - blokada dostępu do internetu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc