Temat: Niestabilne wifi na OpenWRT na routerach opartych o MediaTek MT7621

Witam,

Nie jestem pierwszą osobą, która to zgłasza, ale jest problem związany ze stabilnością wifi na tym Mediateku.
W domu posiadam zarówno Xiaomi Router 3G jak i Lenovo Newifi-D2 i odpowiednio zainstalowane:
OpenWRT 18 oraz OpenWRT 19.07 z obrazów od Cezarego.

Na Xiaomi mam problem nawet z 5GHz, bo po ustawieniu kanału innego jak 36 sieć przestaje być widoczna dla jakichkolwiek urządzeń lub trudno się z nią połączyć. Myślę, że aktualizacja do OpenWRT 19 pomoże, ale ze względu na brak zrobienia prostego upgrade z zachowaniem ustawień nie miałem czasu tego zrobić.
Przy Newifi-D2 tego problemu nie ma 5GHz jest stabilne przy automatycznym wybieraniu kanału.

Problem pojawia się na 2,4GHz - domownicy skarżą się na tymczasowe zawieszanie się sieci (podobny efekt jak przy obciążeniu tanich routerów 4/32) - trzeba się rozłączyć i połączyć ponownie aby internet dalej działał. Niestety nie mam w tej chwili logów, ale czy ktoś miał podobny problem i udało mu się go zwalczyć?

Przykład podobnych problemów: Tutaj

2

Odp: Niestabilne wifi na OpenWRT na routerach opartych o MediaTek MT7621

Używam 2 sztuk R6220 z A....o. Oba miały różne humory z 19.07 (niestabilne wifi, słaby zasięg 5GHz, niedziałający prawidłowo roaming). Wszystko jak ręką odjął po wgraniu na czysto i konfiguracji 18.06 od Cezarego (goły, bez luci bo używam tylko jako przeł./ap.). Polecam wypróbować.

R6220+WDR4300+...R6220

3

Aktualny snapshot 19.07 zawiera drivery MT76 z 27.12.2019, które wstępnie są stabilne. Jedynie zauważyłem taki problem, że Luci działa bardzo wolna na przeglądarkach innych niż Firefox.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

4

Luci to zuo wink. Chociaż pewnie dla osób nie zaznajomionych z cl pozwala szybciej wyklikać różne rzeczy. Ja poszedłem za namowami min. Cezarego i od jakiegoś czasu używam tylko cl, bo w raz skonfigurowanym urządzeniu praktycznie nic się u mnie nie zmienia. Bywa, że z lenistwa skopiuję pliki z /etc/config...
Zastanawia mnie skąd te skłonności do eksperymentowania z nowym skoro stare działa stabilnie/chyba wydajnie?
To 19.07 ma coś przełomowego dla MediaTeka z R6220 w porównaniu do 18.06? Pytam serio, bez żadnych wycieczek osobistych.

R6220+WDR4300+...R6220

5

Nowsze sterowniki od wifi. I strasznie wielka zmiana poszła w wersji rozwojowej ostatnio.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Cezary napisał/a:

...I strasznie wielka zmiana poszła w wersji rozwojowej ostatnio.

A można dla leniwego jakiś link?
Co do sterowników to jakiś czas temu po wgraniu 19.07 byłem załamany tym, jak działa WiFi na
5GHz w R6220 i 18.06 okazało się tu wybawieniem (z fabrycznego flashowałem od razu do 19.07).
Także na razie nie tykam bo jak na moje potrzeby jest całkiem dobrze.

R6220+WDR4300+...R6220

7

https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 39844c49e6

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.